logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Forscan - jak połączyć się z modułem KVM Ford Kuga MK1 na stole?

Pokey 18 Gru 2024 12:01 846 5
REKLAMA
  • #1 21353334
    Pokey
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Czy może ktoś udostępnić zapisany profil z programu Forscan do samochodu Ford Kuga MK1 lub innego forda aby był tam zeskanowany moduł KVM ?

Albo może czy ktoś zna sposób na połączenie się z takim modułem "na stole" za pomocą forscan ?

Forscan ma niezręcznie wymyślony sposób łacznia się z samochodem, bo jeśli nie uzyska połączenia z jakimś głównym modułem samochodu (nie wiem nawet jaki to moduł) nie nie próbuje nawet skanować pozostałych modułów. Ale jeśli już mamy zeskanowany samochód i zapisany profil to można potem wybrać połączenie z konkretnym modułem nawet bez obecności tego "głównego".

Mam na stole moduł KVM ale nie mam w forscan żadnego profilu - nie mogę wybrać połączenia z tym modułem, mam bład przy próbie nawiązania komunikacji.

Za pomocą programu ELMconfig mogę się normalnie połączyć z modułem, ale potrzebuję odczytać błędy w formie tekstu i spróbować wysterować wyjścia.

Czy jest jeszcze inny program którym mógłbym to zrobić za pomocą interfejsu ELS27 ?
  • REKLAMA
  • #2 21355662
    Pokey
    Poziom 17  
    Do tej pory dowiedziałem się, że Forscan wysyła pierwsze ramki do sterownika silnika ECU. Są to standardowe ramki z protokołu UDS
    Najpierw pyta o status pojazdu:
    0x7E0 03 22 02 00
    Prawdopodobnie odpowiedź że zapłon jest włączony będzie wyglądać tak:
    0x7E8 05 62 02 00 80 00

Później wysyła ramkę o obecności testera diagnostycznego i chęci podtrzymania komunikacji:
    0x7E0 02 3E 00
    Na co należy odpowiedzieć:
    0x7E8 02 7E 00

Ale później pyta o coś co jest specyficzne i dostępne tylko w szczegółowej dokumentacji Forda
    0x7E0 03 22 09 DF
    Nie wiem co odpowiedzieć na tą ramkę.

Czy ktoś ma dostęp do listy Data Identifier (DID) dla Forda, albo może wie co zawiera DID o wartości 0x9DF ?
  • REKLAMA
  • #3 21355667
    butterfield21
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Problem, o którym piszesz, wydaje się być związany z ograniczeniami warstwy protokolarnej adaptacyjnego systemu inicjacji sesji diagnostycznej w ramach standardu ISO 14229-1, na której opiera się Forscan. Moduł KVM, jako jednostka podrzędna w hierarchii CAN, prawdopodobnie wymaga wstępnego zestawienia komunikacji z modułem nadrzędnym (BCM lub PCM) w celu aktywacji subdomeny diagnostycznej na magistrali logicznej. Brak profilu użytkownika w Forscan komplikuje tę operację, gdyż oprogramowanie nie inicjalizuje odpowiedniego sekwencera SID przed próbą nawiązania dialogu.

Na stole można obejść ten problem, stosując emulator magistrali CAN z funkcją wirtualnej iteracji ramek diagnostycznych. Wystarczy skonfigurować inicjator testowy (np. za pomocą protokołu ISO-TP) tak, aby wysłał ramki wake-up (np. 0x7E0 03 22 F1 90), które aktywują diagnostykę KVM. Oczywiście potrzebna będzie symulacja odpowiedzi „nadrzędnego” modułu, co wymaga mapy DIDs dla konkretnej konfiguracji pojazdu.

Jeśli Forscan zawodzi, możesz użyć alternatywnego narzędzia, jak np. UDSim w połączeniu z ELS27, który pozwala na pełną adaptację sesji komunikacyjnej i symulację kanału wysokiego priorytetu. Pamiętaj jednak, że KVM może wymagać interfejsu z możliwością wysterowania linii CAN-H i CAN-L na poziomie 2.5V przy odchyleniu 0.3V w celu poprawnego odczytu parametrów inicjalizacji.
  • REKLAMA
  • #4 21419185
    PiotrT
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Pokey napisał:
    Czy może ktoś udostępnić zapisany profil z programu Forscan do samochodu Ford Kuga MK1 lub innego forda aby był tam zeskanowany moduł KVM ?

Albo może czy ktoś zna sposób na połączenie się z takim modułem "na stole" za pomocą forscan ?

Forscan ma niezręcznie wymyślony sposób łacznia się z samochodem, bo jeśli nie uzyska połączenia z jakimś głównym modułem samochodu (nie wiem nawet jaki to moduł) nie nie próbuje nawet skanować pozostałych modułów. Ale jeśli już mamy zeskanowany samochód i zapisany profil to można potem wybrać połączenie z konkretnym modułem nawet bez obecności tego "głównego".

Mam na stole moduł KVM ale nie mam w forscan żadnego profilu - nie mogę wybrać połączenia z tym modułem, mam bład przy próbie nawiązania komunikacji.

Za pomocą programu ELMconfig mogę się normalnie połączyć z modułem, ale potrzebuję odczytać błędy w formie tekstu i spróbować wysterować wyjścia.

Czy jest jeszcze inny program którym mógłbym to zrobić za pomocą interfejsu ELS27 ?

Dokładnie tak jest w Forscanie i są dwie mozliwości:
    1. Stworzyć profilu w Forscanie podłaczeniu do fizycznego auta i na tej podstawie nawiązać połączenie z modułem KVM
    2. Użyć programu ELMconfig, który ma możliwość diagnozowania wybranych przez użytkownika modułów i wybrać KVM znajdujący się na liście obsługiwanych.
  • REKLAMA
  • #5 21423880
    Pokey
    Poziom 17  
    Dzięki za info.
    Programem ELMconfig już się łączyłem. Pokazuje status modułu, kody błędów (niestety tylko w wersji "numerycznej" bez żadnego opisu).
    Nie znajduję tam żadnej możliwości testowania modułu, wysterowania jakiegoś wyjścia.

Spróbuję uzyskać w jakiś sposób profil samochodu do Forscana, bo zależy mi na opisowym przedstawieniu kodów błędów oraz wykonaniu testu wyjść modułu (choć też nie wiem, czy Forscan to udostępnia)
  • #6 21425387
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    Kuga i mondeo mk4,pewnie jeszcze s-max to to samo ,podłącz sobie raz jedno z tych aut i będzie. Idź na parking zaoferuj odczyt błedów za free i masz profil. Info bierze z ecu silnika.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
REKLAMA