logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć AUX do radia JVC KD-G312 bez dodatkowego przełącznika?

797768276kacp 19 Gru 2024 23:00 213 2
REKLAMA
  • #1 21355583
    797768276kacp
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich, mam pewien problem, otóż chcę dołożyć aux do radia JVC KD-G312. Przeglądałem inne posty na ten temat, jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Chcę się wpiąć za moduł fm (czy jak to się tam nazywa). Z tego co czytałem, jest to pin 14 i 15 (zaznaczone na zdjęciu, jak się mylę, poprawcie mnie). Tyle że nie chcę robić dodatkowego przełącznika, jak to jest w innym poście na forum, chcę zrobić to na jack z 5 pinami (zdjęcie), który ma niby sam rozłączać i załączać po podłączeniu. Pytanie teraz tylko, jak to wszystko podłączyć, co z czym?

Płytka drukowana radia JVC KD-G312 z zaznaczonymi pinami za pomocą czerwonej linii. Zdjęcie pięciopinowego gniazda audio leżącego na drewnianej powierzchni.
  • REKLAMA
  • #2 21355623
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 533
    Znajdź schemat radia (service manual) i przeanalizuj. Trzeba sprawdzić które to piny tunera audio to wyjście prawe/lewe i jaką drogą idą do procesora audio. Po drodze zapewne będzie kondensator i trzeba będzie go wylutować i tam wpiąć się z gniazdem jack rozwiernym.

Np. jeśli tor idzie w taki sposób:

(tuner FM) wyjście lewe >>> (- kondensator +) >>> wejście audioprocesora lewe

To wylutowujesz minus kondensatora i łączysz wyjście tunera z minusem kondensatora tymi pinami gniazda, które normalnie bez włożonej wtyczki są zwarte.
    Jeśli włożysz wtyczkę jack, sygnał z zewnętrznego urządzenia będzie wchodził na minus kondensatora zamiast dźwięku z tunera.

Omomierz w dłoń i zmierz które piny gniazda normalnie są zwarte między sobą. Później włóż do gniazda kabelek jack i zmierz, który pin ma które przejście do wtyczki jack — w ten sposób łatwo odnajdziesz, co jest gdzie.
  • #3 21358162
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 442
    Ja próbowałbym podłączyć (przełączające) gniazdo AUX tuż przed układem regulacji sygnałów audio (C162 i C172), a nie tuż za tunerem (C81 i C91).
REKLAMA