logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wejście AUX IN w JVC KD-G322 lub inne radia

brudzionet 16 Paź 2015 21:42 18246 11
REKLAMA
  • Jestem posiadaczem radyjka JVC KD-G322 i znudziło mi się nagrywanie płyt. Transmiter FM nie przekonuje mnie jakością dźwięku. Dlatego postanowiłem dorobić wejście AUX.

Po przeanalizowaniu schematu udało się ustalić, że wystarczy wykorzystać ścieżki sygnału audio wychodzące z układu tunera FM/AM. Żeby jednak nie likwidować możliwości odbioru radia zamontowałem przełącznik dwupozycyjny ( RADIO/AUX-IN).
    Wersja dla amatorów :
    1. Demontujemy radio (lepiej ze swojego samochodu...)
    2. Otwieramy pokrywę dolną - bez śrubek , bez problemu.
    3. Trzymając radio przodem do siebie, widzimy (foto) po lewej nóżki układu tunera radiowego.
    4. Lokalizujemy nóżki 14 i 15 , licząc od strony "tyłu" radia. Są to wyjścia audio , kolejno prawego i lewego kanału.
    5. Przecinamy ścieżki wychodzące z tych nóżek, w miejscu zaznaczonym na foto.
    6. Jeśli nie będziemy słuchać tunera to wystarczy przylutować przewód, z wcześniej kupionego kabla "mały jack", biały(zazwyczaj lewy kanał) do miejsca D za przeciętą ścieżką nóżki 15 (foto), czerwony do miejsca C za nóżką 14, a masę do ....
    5. Lokalizujemy masę, duży pin zaznaczony na zdjęciu lub inny punkt masy , np nóżki 2 , 8, 20.
    6. Wkładamy wtyk jack do telefonu/mp3/mp4/mp5.. , wybieramy w radiu tuner radiowy i słuchamy "Darude - Sandstorm"

Jeśli jednak chcemy mieć możliwość wyboru :
    6. Lutujemy do nóżek 14,15 przewody "A" i "B". Do miejsca za przeciętą ścieżką (foto) lutujemy przewody "C" i "D". Szykujemy przewód z wtykiem jack lub gniazdem do montażu. Kabel lewego kanału L, prawego P, GND - masa
    7. Do przełącznika dwupozycyjnego lutujemy przewody w ten sposób :
    Widok przełącznika od spodu
    A B - sygnał z tunera
    C D - wejście sygnałowe do wzmacniacza/przedwzmacniacza
    L P - sygnał z MP3, telefonu..

Masa sygnału z telefonu do masy w radiu...

I słuchamy radia, a po przełączeniu MP3,telefonu.

Wersja dla zaawansowanych :
    Lokalizujemy na schemacie i w radiu układ TU1 , przecinamy ścieżki wychodzącego sygnału audio, podążającego do układu IC171. Punkty C i D za przeciętymi ściezkami nóżek TU1 14,15 oraz masę , lutujemy z przewodem mały jack.

Osobiście zamontowałem gniazdo i przełącznik w wyświetlaczu TID (astra F) , ponieważ tam najczęściej trzymam telefon. Aby jednak było możliwe wymontowanie radia zastosowałem wtyk i gniazdo usb - akurat 4 przewody+ masa.
    Wejście AUX IN w JVC KD-G322 lub inne radia Wejście AUX IN w JVC KD-G322 lub inne radia
    Wyżej wymienione wskazówki można zastosować praktycznie do każdego radia - wystarczy w schemacie odszukać układ tunera.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    brudzionet
    Poziom 11  
    brudzionet napisał 25 postów o ocenie 15. Mieszka w mieście Nowa Sól. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 15073045
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Można też było wykorzystać gniazdo ze stykami rozwiernymi i wówczas wyłącznik byłby zbędny - wetknięcie jacka w gniazdo odcinałoby sygnał z radia.
  • #3 15073062
    Greyangel
    Poziom 14  
    thereminator napisał:
    Można też było wykorzystać gniazdo ze stykami rozwiernymi i wówczas wyłącznik byłby zbędny - wetknięcie jacka w gniazdo odcinałoby sygnał z radia.

Tak, ale w praktyce takie złącza mają większe szumy niż przełączniki, poza tym są dużo mniej trwałe. Widziałem kilka uszkodzonych gniazd takich styków rozwiernych. Kolega musiał by kupić jakieś lepszej firmy.
  • #4 15073091
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    Greyangel napisał:
    thereminator napisał:

Tak, ale w praktyce takie złącza mają większe szumy niż przełączniki, poza tym są dużo mniej trwałe. Widziałem kilka uszkodzonych gniazd takich styków rozwiernych. Kolega musiał by kupić jakieś lepszej firmy.

Złącze ma szumy??? Słyszałem o różnych szumach ale żeby złącze jakieś generowało to nie słyszałem. Oczywiście jest kwestia zakłucen dostających się z zewnątrz lecz tu problem leży w złym ekranowaniu, prowadzeniu masy, czy zostawianiu wejść "w powietrzu".
  • REKLAMA
  • #5 15073132
    brudzionet
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Chciałem uniknąć wkładania , wyciągania za każdym razem jak będę chciał zmienić źródło dźwięku . Bardziej kierowalbym się w stronę układu z przekaźnikami reagujacymi na wpuszczenie utworu muzycznego.
  • #6 15073496
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    Oczywiście , że rozwiązanie z przełącznikiem w samochodzie jest bardziej praktyczne. Ciągłe wkładanie i wyciąganie jacka byłoby uciążliwe. Chciałem tylko zwrócić uwagę na niepoprawne użycie słowa szum. Szum może być : termiczny, śrutowy itd.
    Czy kolega dał kable ekranowane do przełącznika? Obudowa przełącznika połączona z masą?
    Nie ma problemów z przydzwiękami? W samochodach różnie bywa.
  • #7 15073562
    brudzionet
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Użyłem kabla usb, jest bardzo ładnie ekranowany. Ekran wykorzystałem do połączenia masy radia z masą gniazda jack. Przełącznik nie ma żadnego kontaktu z masą. Brak buczenia i innych odgłosów przy dotykaniu i przełączaniu.
  • #8 15075750
    vwpassat
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam. jeśli radio jest wyposażone w magnetofon to możliwe jest odłączenie głowicy i w jej miejsce podłączenie wejścia Aux ? Wtedy wybierając odtwarzanie z kasety aktywowane byłoby wejście Aux.
  • REKLAMA
  • #9 15075779
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    Oczywiście tak, najczęściej tak się właśnie robi. Wyzwaniem jest niekiedy obejście układu Auto-stop-rewers.
  • REKLAMA
  • #10 15075822
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    vwpassat napisał:
    Witam. jeśli radio jest wyposażone w magnetofon to możliwe jest odłączenie głowicy i w jej miejsce podłączenie wejścia Aux ? Wtedy wybierając odtwarzanie z kasety aktywowane byłoby wejście Aux.

W miejsce głowicy nie - za duża czułość. Dopiero za przedwzmacniaczem korekcyjnym magnetofonu.
  • #11 15075854
    vwpassat
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Dzisiaj próbowałem tak zrobić ale radio zbierało wszystko co się dało, podłączenie laptopa trochę pomogło ale dźwięk ciągle zawierał szumy z otoczenia. Może to wina wiekowego odtwarzacza. Będę więc musiał się jeszcze trochę z tym pobawić. Docelowo chcę tak zrobić w oryginalnym odtwarzaczu z lexusa is 200.
  • #12 15742259
    Mlimlen
    Poziom 8  
    jvc kd-sx924r dolutowanie kabla jack pomoze ktos ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik radia JVC KD-G322 poszukiwał sposobu na dodanie wejścia AUX, aby uniknąć nagrywania płyt i korzystania z transmitera FM. Po analizie schematu radia, zdecydował się na montaż przełącznika dwupozycyjnego (RADIO/AUX-IN), co pozwala na zachowanie funkcji odbioru radia. W dyskusji poruszono różne metody podłączenia, w tym wykorzystanie gniazda ze stykami rozwiernymi, które jednak mogą generować szumy. Użytkownicy podkreślili znaczenie ekranowania kabli oraz poprawnego podłączenia masy, aby uniknąć zakłóceń. Zasugerowano również możliwość podłączenia wejścia AUX zamiast głowicy magnetofonu, co wymagałoby obejścia układu Auto-stop-rewers. Wspomniano o problemach z zakłóceniami dźwięku, które mogą wynikać z wieku sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA