logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować drgania gramofonu Unitra na podłodze z płyty OSB?

Cipun1 20 Gru 2024 00:31 456 14
REKLAMA
  • #1 21355646
    Cipun1
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Pacjent to gramofon Unitry jeden z bernardów wysoki talerz, posiada nóżki z tym niby tłumieniem drgań. wypoziomowany, wyważony, wkładka standard MF100 ale i audiotechnica
    Mam stolik z ciężkich profili konstrukcyjnych aluminiowych, waga około 20-25kg
    Na to płyta granitowa 4 cm grubości około 30 kg.
    Niestety wszystko to stoi w pomieszczeniu gdzie ściany są z płyty osb (obite wykładziną więc raczej półka odpada) podłoga to płyta osb niestety dość cienka bo chyba 18mm a max 20mm.
    Problem: Drgania, wzbudza się dość łatwo.
    Mam tam mocny zestaw nagł. (dużo basu)
    Chciałem jakiś materiał tłumiący między stolik a płytę granitową ale czy to coś da? Jaki to materiał użyć?
    Tylko proszę bez propozycji wieszania na linkach, jakiś pojemników z wodą i tego typu kosmicznych rozwiązaniach.
  • REKLAMA
  • #2 21355714
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    To ode mnie masz jeszcze coś lepszego, podłoga jest źle zrobiona, trzeba ściągnąć płytę, wstawić poprawne legary z usztywnieniami i na to przykleić płytę OSB o grubości 22 mm.
  • REKLAMA
  • #3 21355735
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    zgadzam się z kolegą powyżej, już podstawy są zle = podłoga, więc niewiele da się zrobić, a dodatkowo słuchasz głośno z dużą ilością basów, można powiedzieć, że sam sobie generujesz problemy.
    Gramofony i bardzo głośne słuchanie nie idą w parze.
    Co mogę poradzić, tzw. stół antywibracyjny, ciężki kamienny, ale nie na takiej podłodze, niby masz namiastkę takiego stołu. Całość powinna być umieszczona w miejscach mocowania/podparcia tych cienkich płyt podłogowych, a nie w miejscu ich dużego ugięcia.
    Ekstremalna forma to stół typu "float", ale nie ten designerski, tylko prawdziwy na poduszce powietrznej czy wodnej.
    Pozdrawiam
  • #4 21355846
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Cipun1 napisał:
    Drgania, wzbudza się dość łatwo.
    Mam tam mocny zestaw nagł. (dużo basu)

Pewien jesteś że drgania przenoszą się przez podłoże a nie przez powietrze wprost na ramię i płytę?
    Raczej nie sądzę by nawet bardzo mocny zestaw nagłośnieniowy rozbujał ciężką granitową płytę na częstotliwości akustycznej ( wzbudzenie) z taką amplitudą żeby drgania przeniosły się na gramofon.
  • REKLAMA
  • #5 21356012
    Cipun1
    Poziom 12  
    No budynku nie będę rozwalał. Jest jak jest

Dodano po 1 [minuty]:

Drgania to na pewno podłoga. Jak stanę bliżej stolika i tupnę, nawet nie mocno, to słyszę to w głośnikach.
  • REKLAMA
  • #6 21356059
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Nie wiem, ale jeśli ściana za gramofonem nie "gra" w rytm basu, to najprostrza będzie chyba jednak półka. Ale jeśli "gra", to jak wcześniej napisano.
  • #7 21356126
    przemyslawbezeg
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    A ja podam idealne rozwiązanie.
    Zgraj wszystkie płyty jakie masz do postaci cyfrowej wysokiej jakości, FLAC wystarczy.
    Rozwiążesz 2 problemy: drgania gramofonu i zużywające się płyty winylowe.
  • #8 21356130
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    przemyslawbezeg napisał:
    A ja podam idealne rozwiązanie.
    Zgraj wszystkie płyty jakie masz do postaci cyfrowej wysokiej jakości, FLAC wystarczy.

Tu zapewne "włożyłeś kij do mrowiska".
    Osobiście jestem zwolennikiem płyt winylowych, ale tych tłoczonych dawniej. Obecne są raczej miernej jakości, jak dla mnie nie ma wyższości jakości cyfrowej nad winylem.
    Wracając do problemu - jak zgra, skoro ma problem z drganiami?
    Pozdrawiam
  • #10 21356889
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21359883
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    przemyslawbezeg napisał:
    podam idealne rozwiązanie.

Po co w ogóle kopiować mizerną jakość winyla skoro znakomitą większość utworów można pobrać/ kupić już w FLAC? Płyta winylowa obudowana jest mitem jej czaru. Ale niestety jakość odtwarzania na najlepym gramofonie jest sporo gorsza niż choćby solidna kaseta. Tu chodzi o czar czarnej płyty, samą procedurę ustawienia piosenki. Tyle że autor popełnia błąd odsłuchując głośno w pomieszczeniu z gramofonem. Dźwięk to drgania powietrza. One się będą przenosiły na sam gramofon, na czym by nie stał.
  • #12 21386858
    Cipun1
    Poziom 12  
    To tak... dziękuję za zainteresowanie.
    Przebudowa nie wchodzi w grę bo konstrukcja jest jaka jest. Sama konstrukcja to , upraszczając, 4 nogi z profili alu i płyta granit jako blat. Gdyby zastosować "konstrukcję" pozwalającą na zawieszenie płyty na sprężynach (trochę skomplikowane ale nie niemożliwe) lub np zastosowanie jakiś amortyzatorów między płytą a nogami podstawy. Jakieś poduszeczki dmuchane czy piłeczki z miękkiej gumy żeby odizolować się od drgań podłogi.
    Wiadomo, że nie będę napir...ał basem po nerkach co z pewnością wzbudziłoby układ ale u mnie problem istnieje nawet jak tupniesz lekko w podłogę w okolicy stolika z gramofonem nawet jak słucham cicho.
    Pomysł II to wycięcie otworów w płycie OSB i usunięcie w otworach wypełnienia stropu aż do murowanego najprawdopodobniej) sufitu niższej kondygnacji np średnicy 10 cm i wypełnienie ich takimi krążkami, słupkami z betonu jako podstawki pod nogi (wyeleminuję kontakt z płytą drewnianą) czyli nogi stolika spoczywają na suficie pomieszczenia poniżej bez kontaktu z podłogą drewnianą powodującą obecnie drgania.
  • #13 21388889
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21390350
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    kortyleski napisał:
    ...
    Po co w ogóle kopiować mizerną jakość winyla skoro znakomitą większość utworów można pobrać/ kupić już w FLAC? Płyta winylowa obudowana jest mitem jej czaru. Ale niestety jakość odtwarzania na najlepym gramofonie jest sporo gorsza niż choćby solidna kaseta. Tu chodzi o czar czarnej płyty, samą procedurę ustawienia piosenki. Tyle że autor popełnia błąd odsłuchując głośno w pomieszczeniu z gramofonem. Dźwięk to drgania powietrza. One się będą przenosiły na sam gramofon, na czym by nie stał.

nie chcę tu otwierać nowego problemu do dyskusji, ale obawiam się, że kolega nie słyszał "dobrego Vinyla".
    - dobra płyta winylowa odtwarzana na dobrym gramofonie bez problemu osiąga jakość CD. Nie mówię tu niestety o płytach współczesnych, których jakość jest delikatnie mówiąc nieakceptowalna, to nie są oryginalne matryce, a płyta CD zgrywana na winyla, to się nadaje tylko dla "słyszących inaczej".
    - tak jest owiana mitem, ale każdy może zweryfikować, co mu odpowiada i czego chce słuchać.
    - zgadzam się, że autor nie szuka jakości (nie da się połączyć jakości i takiej głośności w takich warunkach) i tu rozwiązanie z plikami muzycznymi będzie dużo lepsze.
    Pozdrawiam
  • #15 21391829
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z drganiami gramofonu Unitra, który stoi na podłodze z płyty OSB. Pomimo zastosowania ciężkiego stolika aluminiowego oraz płyty granitowej, drgania są przenoszone przez cienką podłogę. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym poprawę konstrukcji podłogi, zastosowanie stołu antywibracyjnego, użycie materiałów tłumiących, takich jak poduszki powietrzne lub sprężyny, oraz ewentualne wylewki samopoziomujące. Wskazano również na problem głośnego słuchania muzyki z dużą ilością basów, co może potęgować drgania. Niektórzy uczestnicy podnoszą kwestię jakości płyt winylowych w porównaniu do cyfrowych formatów audio.
REKLAMA