logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy radar lotniczy w Zabierzowie wpływa na zdrowie mieszkańców?

piotrmirekpk 21 Gru 2024 11:12 936 13
REKLAMA
  • #1 21357187
    piotrmirekpk
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mam pewien dylemat. Jestem zainteresowany kupnem działki pod budowę w domu w Zabierzowie. Wszystko wygląda fajnie, ale dokładnie 1km od działki jest umiejscowiony radar lotniczy (https://maps.app.goo.gl/WCNCNvBrhiL97zGd6). Nawet bym się tym nie przejmował, ale kolega zwrócił mi uwagę że takie radary generują promieniowanie elektromagnetyczne oraz stwierdził że on by nie kupił takiej działki ze względu na potencjalnie negatywne skutki zdrowotne spowodowane bliską obecnością radaru.
    Dodam żę działka jest umieszczona ok. 30m poniżej poziomu w którym jest podstawa (poziom gruntu) radaru.
    Jestem totalnie zielony w tych tematach więc proszę Was o opinię.
    Trzy osoby siedzące na kanapie z czapkami z folii aluminiowej na głowach.
    AI: Czy wiesz, jaki dokładnie typ lub model radaru znajduje się w pobliżu działki?
    Radar zwrotny
    AI: Czy są dostępne jakieś badania lub oceny zdrowotne dotyczące wpływu tego radaru na zdrowie mieszkańców?
    Państwowa agencja żeglugi powietrznej zleciła badania które wskazują że w najbliższej okolicy radaru (do 240m) promieniowanie jest ok. 8 krotnie niższe od limitu
  • REKLAMA
  • #2 21357311
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 178
    Promieniowanie radaru "idzie górą", wiązka jest tak ukształtowana, że stożek promieniowania jest skierowany lekko w górę, żeby widzieć samoloty lecące dość wysoko. Ogólnie pobliski nadajnik GSM lub telefon przy uchu jest bardziej niebezpieczny od radaru. Z odległości 1km to promieniowanie ma już niską moc. Chyba, że jesteś krótkofalowcem i masz jakieś anteny, to potrafi zakłócać łączność. Czasem słyszę radar z odległego o jakieś 5km lotniska.
  • REKLAMA
  • #3 21357319
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Czy mierniki promieniowania za kilka paczek ryżu są czegoś warte?
  • #4 21357339
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    można próbować . dawnymi stacjami radarowymi wojskowymi dało się dosć dobrze "podgrzać" żołnierzy w okolicy albo krowy na łące :)
  • REKLAMA
  • #5 21357356
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 941
    Ale radar usytuowany jest na nie małym wzniesieniu, znajduje się dosyć daleko od domostw.
    A dodatkowo, aby go jeszcze bardziej unieść zamontowany jest na maszcie.
    I tak jak pisał poprzednik.
    Wiązka skierowana jest prawdopodobnie ku górze tak, że nie powinna "omiatać" znajdujących się w okolicy domostw.
    Do najbliższych zabudowań ma bliżej niż Twoja przyszła działka.
    Satelitarne zdjęcie terenu z lasami, polami i osiedlami mieszkaniowymi, z narzędziem pomiaru odległości w Google Earth.
    Pewnie, że nie byłbym zadowolony z istnienia takiego radaru w mojej okolicy.
    Ale jak widać w pobliżu żyją tam ludzie.
    Żyją, i funkcjonują.
    A jak bardzo im to przeszkadza?
    Pojechać, zapytać, zaciągnąć opinii najbliższych mieszkańców.
    Po prostu co o nim sądzą. Radar nie stoi tam od roku, czy dwóch.
    Postawili go dawno, dawno temu.
    Jeszcze za komuny.
    Ciekawe, czy wtedy ktoś protestował?

A tak w ogóle, bardziej przejmowałbym się hałasem.
    Hałasem startujących samolotów, bo lądujące to takie trochę cichsze :D
  • #7 21357414
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    piotrmirekpk napisał:
    Nawet bym się tym nie przejmował, ale kolega zwrócił mi uwagę że takie radary generują promieniowanie elektromagnetyczne oraz stwierdził że on by nie kupił takiej działki ze względu na potencjalnie negatywne skutki zdrowotne spowodowane bliską obecnością radaru.

Nie przejmuj się kolegą, poczytaj sobie jak jest szkodliwy przelot samolotem i jakoś nie lata się w czapeczkach
  • #8 21357417
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    W sumie większym problemem będzie hałas samolotów .
  • #9 21358005
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    piotrmirekpk napisał:
    Cześć,
    Mam pewien dylemat. Jestem zainteresowany kupnem działki pod budowę w domu w Zabierzowie. Wszystko wygląda fajnie, ale dokładnie 1km od działki jest umiejscowiony radar lotniczy (https://maps.app.goo.gl/WCNCNvBrhiL97zGd6). Nawet bym się tym nie przejmował, ale kolega zwrócił mi uwagę że takie radary generują promieniowanie elektromagnetyczne oraz stwierdził że on by nie kupił takiej działki ze względu na potencjalnie negatywne skutki zdrowotne spowodowane bliską obecnością radaru.

Przy negocjowaniu ceny, możesz poruszyć kwestię bliskości infrastruktury lotniczej.
    Radar nie jest niebezpieczny, bo jego wiązka nie idzie horyzontalnie, tylko jest skierowana w górę. Na pewno jak oglądałeś filmy, skojarzysz sceny gdzie pilot leci bardzo nisko "żeby go radar nie widział". To nie bajka.
    Radary mają minimalną wysokość do jakiej opromieniowują obiekty.
    Ale ty nie musisz tego wiedzieć i możesz kręcić nosem przy ustalaniu ceny.
  • #10 21358161
    piotrmirekpk
    Poziom 2  
    Dzięki Wszystkim za odpowiedzi :)

klm787 napisał:
    Ale radar usytuowany jest na nie małym wzniesieniu, znajduje się dosyć daleko od domostw.
    A dodatkowo, aby go jeszcze bardziej unieść zamontowany jest na maszcie.
    I tak jak pisał poprzednik.
    Wiązka skierowana jest prawdopodobnie ku górze tak, że nie powinna "omiatać" znajdujących się w okolicy domostw.
    Do najbliższych zabudowań ma bliżej niż Twoja przyszła działka.

Wydaje mi się że w tamtym kierunku ukształtowanie terenu sprawia że radar nie jest w "zasięgu wzroku".
    Inaczej jest na działce którą chcę kupić. Tam jest on bezpośrednio widoczny też ze względu na to że po drodze są pola:
    Widok satelitarny obszaru z zaznaczoną linią o długości 1,02 km między dwoma punktami.

Też sam radar rzeczywiście jest tam od dawna ale z tego co udało mi się dowiedzieć w 2016 roku był on modernizowany

Udało mi się dziś podpytać jednego z sąsiadów który niedawno się wprowadził do domu na działce obok, ale po pytaniu o radar stwierdził że pewnie jakoś oddziałuje on na okolice, ale on się tym nie interesuje. Jedyne co udało mi się od niego wyciągnąć to to że obok są też tereny wojskowe i jest to kompleks radarowy. Podjechałem tam bliżej i o ile sam radar należy do Państwowej Agencji Żeglugi Powietrznej to obok jest strefa wojskowa z różnego rodzaju masztami i antenami. Żołnierz na bramie na pytanie co tam jest tylko się uśmiechnął i stwierdził że nie może mi powiedzieć :D

Udało mi się też uzyskać dostęp do sprawozdania z badania rozkładu pól elektromagnetycznych w pobliżu radaru które było wykonane w 2011 roku. Było ono wykonywane przez Labolatorium Badawcze TELE-COM z Poznania.
    Zestaw pomiarowy: Narda, NBM-550 + EF-0392 z zakresem pomiarowym f = 100kHz - 6GHz oraz E=0,78-980V/m
    Wg sprawozdania źródła promieniowania działają w zakresach 117-144Mhz. W częstotliwościach od 3x50W do 28kW w impulsie (średnia moc EIRP ok. 4,4 MW) przy częstotliwościach 2700-2900MHz.
    Pomiary wykonano w zakresie wysokości 0,3-2m nad podłożem.

Wyniki jakie podają to:
    2,8-3,1 V/m (3,4-3,9 V/m uwzględniając niepewność pomiaru)
    0,009-0,010 A/m

Opis wyników badania stwierdza że nie występują przekroczenia wartości dopuszczalnych równych 28V/m i 73mA/m w miejscach dostępnych dla ludzi.
    Natomiast pomiary wykonano do odległości 280m. Zastanawiam jak się to ma do większych odległości, jak np. 1km gdzie fale padają pod innym kątem.

Też mówią o tym że te limity są dla miejsc dostępnych dla ludzi ale nie precyzują co dokładnie to znaczy, Czy mówi o tym że to limit przy którym można być wystawionym na chwilowe działanie, czy też że można spędzać większość życia. Do tego przeczytałem że te limity zostały podniesione 100krotnie w porównaniu z poprzednimi.

Żeby tego było mało udało mi się dostać urządzenie `Milerd HiRange` - https://www.milerd.pl/produkty/milerd-hirange

Przetestowałem go na działce i wygląda to tak że czujnik zwrócony w kierunku radaru pokazuje:
    - częstotliwość radiowa (wartość chwilowa): 0,1 - 0,8 mW/m2 (głównie zielono, czasem wskakuje na żółty poziom)
    - częstotliwość radiowa (wartość szczytowa): 0,2 - 3 mW/m2 (większość czasu zielono, czasem żółto, oraz cyklicznie raz na kilka sekund wskakuje na czerwono)
    Zakładam że antena wewnątrz radaru kręci się dookoła i dlatego te cykliczne wzrosty wartości szczytowej.

Co ciekawe kiedy skierowałem urządzenie w przeciwną stronę (w stronę zabudowań) to obie powyższe wartości były głównie na żółto i czerwono

Nie wiem czy pomiar dokonywałem w odpowiedni sposób, bo instrukcja jest dosyć skąpa.
    Zakładam że płytka z napisem "measure surface" powinna być skierowana poziomo w stronę obiektu. (poziomo, bo ekran jest tak zorientowany). Kiedy obróciłem urządzenie pionowo pokazywał o wiele wyższe wartości. Zakładam że to ze względu na układ fal i to że stawiając go pionowo wiele więcej fal w niego trafiało.

Kiedy podjechałem bliżej radaru (do ok. 280m) wartość szczytowa skakała do około 8 mW/m2.
    Testowałem też urządzenie w Krakowie przy blokach mieszkalnych i skierowałem je w pobliże galerii handlowej. Tam wartości szczytowe były w okolicy 5mW/m2 i te wartości były raczej stałe.

Na pierwszy rzut oka wydaje się że na działce jest ok, ale zastanawiam się czy w tych wartościach jest też wzięta pod uwagę częstotliwość na jakiej nadawany jest dany sygnał.
    Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #11 21358227
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21358238
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 946
    Ja bym uważał z tym radarem w Zabierzowie - przechodziłem tam tak z kilometr od niego jakieś 25 lat temu - wycieczka do Skały Kmity - a teraz zrobił mi się wodniak jądra...
  • #13 21358241
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21358473
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Miernik możesz sobie postawić na biurku - będzie tam ładnie wyglądał.
    To szajs do wyciągania kasy od naiwnych. Obok normalnego miernika do pól EM, to nawet nie stało. Chińczycy produkują taką masówkę żeby naciągać miłośników aluminiowych czapeczek.

Radar jest na 20-to metrowej wieży i nie jest skierowany w ziemię.
    Możesz spokojnie założyć, że póki nie zbudujesz na działce czegoś co będzie miało wysokość równą podstawie radaru na jego wieży, nic ci nie grozi. Coś wyższego mogłoby by już cię narażać na kontakt z wiązką radaru.
    Ale z drugiej strony, to zauważ, że załogi samolotów spędzają pół życia, będąc eksponowanym na promieniowanie radaru...
    Widziałeś kiedyś stewardessę z trzecią nogą?

A co aktualnych norm pól EM, to są one wielokrotnie zaostrzone, względem faktycznego wpływu działania pól EM na organizm człowieka. Właśnie dlatego, że nie bardzo wiadomo jaki mają wpływ, więc profilaktycznie przyjęto ostrzejsze normy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z wpływem radaru lotniczego w Zabierzowie na zdrowie mieszkańców. Użytkownicy wskazali, że promieniowanie radaru jest skierowane w górę, co minimalizuje jego wpływ na osoby znajdujące się w pobliżu. Wiele osób zauważyło, że inne źródła promieniowania, takie jak nadajniki GSM, mogą być bardziej niebezpieczne. Użytkownicy sugerowali, aby skupić się na hałasie generowanym przez samoloty, a nie na promieniowaniu radaru. Wspomniano również o badaniach przeprowadzonych przez Państwową Agencję Żeglugi Powietrznej oraz o modernizacji radaru w 2016 roku. Wskazano, że radar nie jest nowym obiektem, a mieszkańcy w okolicy żyją bez większych obaw.
REKLAMA