logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radar lotniczy Leźno-Czaple – czy mieszkanie 1 km od radaru jest bezpieczne?

YankesShow 13 Sie 2025 15:08 1785 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy mieszkanie 1 km od lotniczego radaru kontroli ruchu jest bezpieczne dla zdrowia?

Mieszkanie 1 km od takiego radaru najpewniej jest bezpieczne dla zdrowia, bo radar obszarowy ma wiązkę skierowaną w górę i nie omiata ziemi, więc typowe domy mieszkalne mają być poza główną wiązką [#21634435][#21640510] Jeden z uczestników doprecyzował, że to radar pierwotny, a większym praktycznym problemem w tej okolicy może być hałas i ruch lotniczy, nie samo promieniowanie; podał też, że mieszka 6 lat w sąsiedztwie radaru wtórnego bez zauważalnej zmiany stanu zdrowia [#21635656] Jeśli nadal masz obawy, najbardziej rzeczowe podejście to zmierzyć pole elektromagnetyczne albo zlecić profesjonalne pomiary [#21637560]
REKLAMA
  • #1 21633999
    YankesShow
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć, mam do Was pytanie odnośnie radarów lotniczych. Na Pomorzu na skraju miejscowości Leźno i Czaple powstaje radar kontroli ruchu lotniczego o dużym zasięgu (460 km). Przymierzałem się do zakupu domu w tej okolicy, do momentu, aż dowiedziałem się o radarze. Czy zna ktoś właściwości i wpływ takiego radaru na organizm człowieka? Czy zakup domu na górce, w odległości ok. 1 km od radaru, to dobry pomysł, czy lepiej sobie odpuścić?
    AI: Czy wiesz może, jaki dokładnie model lub typ radaru będzie tam instalowany, albo na jakiej częstotliwości będzie pracował?
    Radar lotniczy – stacja radiolokacyjna w formie wieży (ok. 40–43 m)

AI: Czy w Twojej rodzinie są osoby szczególnie wrażliwe na promieniowanie (np. dzieci, kobiety w ciąży, osoby z chorobami przewlekłymi), czy chodzi raczej o ogólne obawy zdrowotne?
    Chodzi o ogólne obawy
  • REKLAMA
  • #2 21634006
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6600
    To zależy od psychologi. W pewnej wiosce postawili nadajnik/przekaźnik sieci komórkowej. Zaczęły się protesty bo:
    1.Krowy zaczęły dawać mniej mleka.
    2.Kury przestały się nieść.
    3.Zwierzęta domowe stały się nerwowe.
    4.Inne skutki wywołane przez ten nadajnik/przekaźnik.
    Operator zwołał zebranie wiejskie. Wysłuchał mieszkańców i oświadczył:
    -Rozumiem Wasze obawy gdy już takie rzeczy dzieją się. Strach pomyśleć co się będzie działo gdy ten nadajnik/przekaźnik włączymy? (sic!) Na razie to stoi tylko maszt bez doprowadzonego zasilania.
    Wracając do pytania. Pozytywnego oddziaływania zapewne nie będzie ale czy będzie działanie negatywne w odległości 1 km gdy na nim czyli bezpośrednio obok anten pracować będą ludzie? To już niekoniecznie.
  • #3 21634142
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Ponad 30 lat pracowałem przy radarach wojskowych i niech nikt mi nie mówi, że są to bezpieczne fale. We wszystkich urządzeniach są ostrzegawcze oznaczenia promieniowania mikrofalowego oraz absolutnie wszystkie urządzenia posiadają zabezpieczenia, które nie pozwalają na dowolność otwierania np. drzwi czy szaf. Moce, które generują nadajniki radarowe są liczone w setkach kW. Wprawdzie czasy propagacji impulsu są krótkie ale osobiście nie chciałbym mieszkać w pobliżu pracującego radaru. Niestety, ale żyjemy wśród wszechobecnego szumu tła mikrofalowego (telefonia, teleinformatyka, itp., itd.). Tego się nie da pozbyć, więc osobiście chciałbym zminimalizować ich ilość. Jeżeli te fale nie są szkodliwe to ciekawe dlaczego wojsko budowało ogrodzenia z siatki miedzianej wokół miejsca, które było narażone na ekspozycję mikrofal a ludzie tam przebywali bo musieli. Co więcej, należał się "urlop zdrowotny" dla obsługi radarów. Nawet jeżeli antena paraboliczna, belkowa lub inna zastosowana w radarze jest umiejscowiona na maszcie to i tak jej charakterystyka nadawcza sieje po "podłodze", gdyż armia chce widzieć możliwie wszystko od jak najniższego pułapu.
  • REKLAMA
  • #4 21634435
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    wrobeleczek napisał:
    Ponad 30 lat pracowałem przy radarach wojskowych i niech nikt mi nie mówi, że są to bezpieczne fale.

Teoretycznie masz rację.
    Ale jeżeli naprawdę pracowałeś przy radarach 30 lat, to powinieneś doskonale wiedzieć, jakie jest ustawienie kątowe wiązki i to, że żaden radar lotniczy nie omiata powierzchni ziemi, ale wiązkę kieruje się w górę.
    Wobec czego typowe domy mieszkalne są bezpieczne i nie buduje się wysokich budynków w określonych odległościach od takich obiektów.
    Bynajmniej nie z troski o zdrowie mieszkańców, ale o jakość pracy samego radaru, żeby mu nic nie zasłaniało "widoku".
  • #5 21634461
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Kolego, wiem jak ustawia się antenę, justowanie anteny wykonywałem po każdym manewrze sprzętu. Piszesz o omiataniu powietrza przez wiązkę. Nie zgadzam się z tym, że ona jest ustawiana by przeczesywać powietrze. Zadania wojsk radiotechnicznych są niezmienne od lat. Wykryć wszystkie obiekty/cele możliwie daleko i nisko. Charakterystyka nadawczo-odbiorcza anren ten cel ma spełniać. Jeżeli podniesiesz choćby o 0,5st. antenę to będą dziury w charakterystyce. Nie chcę wprowadzać nikogo w błąd ale świta mi, że ustawiając antenę na kąt 0st. jej ch-ka była w rzeczywistości ustawiona na -3,5st. Jeżeli l, jak piszesz wiązka omiatałaby tylko powietrze to po co w radarach układy TES? Obraz wizji amplitudowej na wskaźniku radiolokacyjnym nie jest pusty, gdzie widać tylko ruch statków powietrznych. Widać całą okolicę w promieniu nawet do 40km wokół radaru i tylko dzięki układom elektronicznym typu TES, czy TES adaptacyjny pozbywamy się niechcianych odbić terenowych. Wyobraź sobie, że na każdym radarze są schematy odbić terenowych, które operator ma znać jak własną kieszeń. To chyba tyle bo pisać można dużo tylko po co? Zdania nie zmienię a to, że ktoś zmienia normy by szkodliwości nie było, nie jest dla mnie niczym nowym.
  • #6 21634463
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    DiZMar napisał:
    Strach pomyśleć co się będzie działo gdy ten nadajnik/przekaźnik włączymy?
    Dokładnie to samo przerabiałem kilkanaście lat temu.
    W pewnej wsi pewien operator postawił maszt BTS.
    Jechaliśmy aby zrealizować zlecenie wykonania przyłącza, czyli na pace złącze, zwój kabla i wszystko co potrzebne do tego zadania.
    Po drodze zatrzymaliśmy się przy lokalnym sklepie.
    A tam gromada gospodyń i bardzo ożywiona dyskusja o szkodliwości tego masztu (na topie oczywiście krowie mleko, kurze jajka i zachodzenie w ciążę). Oczywiście te skutki szkodliwe już istniały, od dnia postawienia masztu.
    W końcu kumpel odpalił tekst jak w cytacie, przecież my dopiero jedziemy podłączyć go do prądu.
    Mina tych kobitek bezcenna! ;)
    A najlepsze - kilka lat później co druga z tych kobiet i wszystkie ich dzieci i wnuki paradują na wsi ze smartfonem przy uchu albo przed oczami. I albo rozmawiają albo klikają internety.
    Sikalafą.
  • #7 21634483
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    Radar takiej wieży pracuje na:
    Zazwyczaj pracuje w paśmie S (2,7–2,9 GHz) lub L (1,2–1,4 GHz).
    Transpondery: na 1030 MHz (zapytania wysyłane do transpondera) i 1090 MHz (odpowiedzi transpondera).

Urządzenia ręczne do smażenia mózgu:
    GSM, BT, WiFi - łapią się w tych zakresach.

Jakoś nie widzę oporów ludzi do ich używania.

Osobiście doświadczyłem hejtu z powodu pewnego radaru.
    Wioskowi nawet ściągnęli TVP, wyszło pośmiewisko bo ludzie pokazywali kwity od lekarzy z 1000 chorób i dolegliwości.
    A pewien wysoko postawiony oficer w 3 słowach opisał, że to pusta kula (jak piłka golfowa), nie ma w środku jeszcze radaru.
  • #8 21634490
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3325
    A ja mam zawsze w takich sytuacjach pytania.

Czy autor używa telefonu komórkowego?
    Czy autor rozmawia przez telefon trzymany przy uchu?
    Czy nosi w kieszeni?

Moc fal zmienia się trzecią potęgą w zależności od odległości. Więc nadajnik w komórce trzymany kilka cm od głowy czy w kieszeni kilka cm od klejnotów ma raczej większy wpływ niż nadajnik 1km dalej.
  • #9 21634493
    YankesShow
    Poziom 11  
    >>21634142 Na tym konkretnym przykładzie sytuacja jest taka, że radar ma mieć 460 km zasięgu. Dom, o którym mowa, jest na górce (152 m n.p.m.), na wschód od radaru. Radar jest na terenie 165 m n.p.m., wieża 40 m, czyli wysokość będzie ok. 205 m n.p.m. 3 km na północ jest lotnisko w Gdańsku. W rejonie lotniska wydaje mi się, że chcieliby mieć informacje od jak najniższego pułapu. Stąd też moje obawy. Załączam mój rysunek poglądowy
    Profil terenu między domem a radarem z naniesioną linią widoczności.
  • #10 21634504
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    YankesShow napisał:
    W rejonie lotniska wydaje mi się, że chcieliby mieć informacje od jak najniższego pułapu. Stąd tez moje obawy. Załączam mój rysunek pogladowy

Masz obawy bo Twój rysunek to bzdura.
    To radar dalekiego zasięgu (nie do końca takiego dalekiego).
    On ma ślepe kąty widzenia, wiec będzie widział do pewnej minimalnej odległości bo wiązka jest w kształcie trójkąta. Będzie tak ustawiona, że nie ma prawa omiatać ziemi.
    Z powodu ślepego kąta, jak ten radar przestanie widzieć obiekt lotniczy to jego role przejmie radar z lotniska czy inny który będzie dalej prowadził.

Poprawiłem Twój rysunek (w wielkim uproszczeniu)

Schemat zasięgu radaru z zaznaczonym kątem widzenia i profilami terenu

Każdy radar ma kąty widzenia.
    Więc na jakieś tam bliskiej odległości staje się ślepy. Może to być w takim wypadku jak opisujesz nawet 4-5km od radaru. Bo tam nie omiata wiązka fal. Wyobraź sobie co by było gdyby ta wiązka trafiała w ziemię. Miliony odbić i bardzo nie ciekawych efektów na przedmiotach metalowych.
  • REKLAMA
  • #11 21634548
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    Każde pole elektromagnetyczne jest szkodliwe.
    Kolega wieszał kiedyś sznurek pomiedzy blokami - sąsiedzi zgłaszali zakłócenia, problemy z domofonem, pojawiła się Policja, potem PAR (przodek UKE, było to ponad 20 lat temu). Ci bardzi ambitnie dostali mandat za bezpodstawine wezwanie PAR - koleg nie miał nadajnika, ani kabla. Sam sznumner wywoływał objawy, więc...
    Pytanie jest czy miezkanie w mieści, gdie są jakieś BTS i coś może prosto w okno nadawać, więc...
    Podobnie jest mieszkanie pod liniami WN - pole jest, ale nie jest az taki duże na poziomie gruntu.
  • #12 21634556
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 955
    Kumpel na Wiśniewie/Białołęka/Warszawa przez lata mieszkał (dożył 76 lat) pod linią wn, trochę było słychać po deszczu ale dzieciaki zdrowe, wnuki też, zaleta: kumpel był krótkofalowcem, twierdził, że kabelki na słupach powodowały, że z mocą kilkudziesięciu watów w antenie rozmawiał z Japończykami.
  • #13 21634567
    sq3evp
    Poziom 39  
    Teoretycznie linia WN robiła za antenę i przy odpowiednim ułożeniu mogło tak być na falach krótkich.

Radar to fale bardzo krótkie i przez to praktycznie prostoliniowe.
    Ciekawe gdzie inne radary, żeby w sumie cały kraj pokryć - tyle zasięgu to połowę Bałtyku pokryje, pewnie NATO tu macza palce.
  • REKLAMA
  • #14 21634597
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1115
    sq3evp napisał:
    Ciekawe gdzie inne radary, żeby w sumie cały kraj pokryć - tyle zasięgu to połowę Bałtyku pokryje, pewnie NATO tu macza palce.

A co ma do tego NATO?
    To jest radar PAŻP do kontroli obszaru.
    Pod polską opieką jest taki obszar:
    https://airspace.pansa.pl/
    W zasadzie na stronie PAŻP powinna być gdzie lista tych radarów ale tak z marszu nie znalazłem.
  • #15 21634604
    sq3evp
    Poziom 39  
    stachu_l napisał:
    A co ma do tego NATO?
    To jest radar PAŻP do kontroli obszaru.

Nie wiem co ma do tego NATO, pytam się tylko.
    PEwnie tu jest tak, że i tak cywilne instytucje dla wojska też pracują. Jakoś nie wierzę, że wojsko nie korzysta.

Jeżeli jest lista to cywilne, choć jak ktoś dobrze poszuka to znajdzie lokalizację jednostek wojskowych, potem można poszukać co to jednostka. Nie podam jak bo to dla ciekawych.
  • #16 21634609
    zbich70
    Poziom 43  
    A mnie ciekawi jedna sprawa - czy autor rozumie to, że taki radar za grube miliony budowany nie jest dla zabawy, albo czyjegoś widzimisię, tylko w konkretnym celu - poprawy bezpieczeństwa ruchu lotniczego.
    Zapewne chodzi o lotnisko Rębiechowo, gdzie ruch jest spory, może niewiele mniejszy niż na warszawskim Okęciu.
    Chcesz autorze aby samoloty latały nad twoją głową, lądowały i startowały "na pałę", bez żadnej kontroli, jak japońskie kamikadze z IIWŚ?
  • #17 21634697
    YankesShow
    Poziom 11  
    >>21634609 Mnie ciekawi, gdzie wywnioskowałeś, że ja podważam zasadność tego radaru. Tak jak pisałem, planowałem kupić dom 1 km od radaru i zastanawiam się, czy to bezpieczne dla zdrowia. Tylko tyle.
  • #18 21634701
    sq3evp
    Poziom 39  
    Teraz to jeszcze znaczniki nadają i można śledzić sobie, co i gdzie lata.
    Czytałem kiedyś, że kontrola ruchu nad Polską to radary "wysokościowe" i coś jakby "płaskie".
    Pierwsze mierzą tylko wysokość, drugie położenie na mapie Polski, mówiąc krótko.
    Do tego system podobny do wojskowego "swój czy obcy", czytający znacznik samolotu wyświetlający się na radarze.
    Coś podobnego widziałem kiedyś na lotnisku pasażerskim.
  • #19 21634717
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    sq3evp napisał:

Nie każde pole elektromagnetyczne jest groźne. Światło, którym widzimy, to też pole elektromagnetyczne, a bez niego… byłoby dość ciemno.
    Zagrożenie zależy głównie od częstotliwości, mocy i czasu ekspozycji.
  • #21 21634841
    sq3evp
    Poziom 39  
    DiZMar napisał:
    >>21634701 jaki związek z tematem ma ten post?

Jak zawsze masz rację - post pojawił się nie w tej kolejności, w której miał się pojawić.
  • #22 21635218
    zbich70
    Poziom 43  
    YankesShow napisał:
    planowałem kupić dom 1km od radaru i zastanawiam się czy to bezpieczne dla zdrowia. Tylko tyle.

Masz obawy i wątpliwości - porada jest prosta - nie kupuj tej nieruchomości. Kup gdzieś na Mazurach albo w Bieszczadach a jeszcze lepiej na Syberii, albo północnej Kanadzie.
    Będziesz miał święty spokój od ruchu lotniczego i ogólnie od homo sapiens.
  • #23 21635232
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    sq3evp napisał:
    .

O to chodzi że nikt nigdy do tej pory tego nie udowodnił wpływ na człowieka inne organizmy żywe ma ale czy szkodliwe na razie niech się tematu nie podejmuje. Rozmowa przez telefon komórkowy tak zmienia ciepłotę mózgu wywołuje jakieś zmiany. Tyle że te zmiany znikają po odłożeniu telefonu czy mają jakiś długotrwały związek z polem elektromagnetycznym czymkolwiek tego niestety nikt nie udowodnił. I pewnie już nigdy nie udowodni bo w jaki sposób i skąd w ogóle wziąć grupę kontrolną. Musiałyby się naprawdę długie wieloletnie badania z różnymi mocami częstotliwościami czasem oddziaływania.
    A tego radaru nie chce mi się tak naprawdę teraz szukać zastanawiam się tylko czy ta radar pierwotny czy wtórny. Wszystkie wojskowe wiadomo pierwotny ale cywilne.
  • #24 21635255
    Madrik
    kkknc napisał:
    sq3evp napisał:
    .

O to chodzi że nikt nigdy do tej pory tego nie udowodnił... Musiałyby się naprawdę długie wieloletnie badania z różnymi mocami częstotliwościami czasem oddziaływania.

Długoletnie obserwacje kolejnych pokoleń wychowanych ze smarfonami, wyraźnie wskazuje na silny wpływ negatywny...

Rosną obecnie prawdopodobnie najgłupsze pokolenia w historii planety...
    Jeżeli nie jest to oddziaływanie negatywne... To nie wiem co by nim miało być.
  • #26 21635309
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tylko to nie jest raczej wpływ fal elektromagnetycznych. A odmóżdżenie youtubowo ,tiktkowo,facebukowo,instagramowe.
  • #27 21635357
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Madrik napisał:

Długoletnie obserwacje kolejnych pokoleń wychowanych ze smarfonami, wyraźnie wskazuje na silny wpływ negatywny...

Ze względu na oglądane tam treści a nie pola elektromagnetyczne.
  • #28 21635503
    Madrik
    Bez pól elektromagnetycznych, te treści by nie dotarły do mózgów... ;)
  • #29 21635608
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1899
    sigwa18 napisał:
    Moc fal zmienia się trzecią potęgą w zależności od odległości

Raczej zmienia się z kwadratem odległości.
  • #30 21635609
    sigwa18
    Poziom 43  
    To tak jak winić kubek za to że była w nim trucizna. Można znaleźć na youtube sporo treści wartościowych. Są audiobooki. Kursy online i masa inncych . Tylko różnica jest taka że 15 minutowa dyskusja np o czarnych dziurach będzie interesująca może dla co 10 człowieka za to głupi filmik z kotem będzie śmieszny dla prawie wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Na skraju miejscowości Leźno-Czaple planowana jest instalacja radaru lotniczego o zasięgu około 460 km, pracującego prawdopodobnie w paśmie S (2,7–2,9 GHz) lub L (1,2–1,4 GHz), z transponderami na 1030 MHz i 1090 MHz. Radar ma formę wieży o wysokości około 40 m, usytuowanej na terenie o wysokości 165 m n.p.m., co daje około 205 m n.p.m. z wieżą. Dyskusja dotyczyła bezpieczeństwa mieszkania w odległości około 1 km od takiego radaru. Eksperci wskazują, że wiązka radarowa jest kierowana w górę i nie omiata powierzchni ziemi, co minimalizuje ekspozycję mieszkańców na promieniowanie. Radar dalekiego zasięgu ma tzw. ślepe kąty widzenia blisko anteny, co oznacza, że w pobliżu (kilka kilometrów) wiązka nie jest skierowana na ziemię, aby uniknąć zakłóceń i odbić. Moc nadajników radarowych może sięgać setek kilowatów, a urządzenia posiadają zabezpieczenia przed bezpośrednim kontaktem z promieniowaniem. Wskazano, że ekspozycja na promieniowanie z telefonu komórkowego trzymanego blisko ciała jest znacznie większa niż z radaru oddalonego o 1 km. Zalecane jest jednak wykonanie pomiarów pola elektromagnetycznego przez specjalistyczne firmy, aby ocenić rzeczywisty poziom promieniowania. Podkreślono, że radar służy poprawie bezpieczeństwa ruchu lotniczego, zwłaszcza w rejonie lotniska w Gdańsku. Wątpliwości dotyczące wpływu promieniowania na zdrowie pozostają, gdyż brak jest jednoznacznych, długoterminowych badań potwierdzających szkodliwość ekspozycji na takie fale w odległości kilkuset metrów do kilku kilometrów. W dyskusji pojawiły się także uwagi o powszechności fal elektromagnetycznych w środowisku oraz o konieczności rozróżniania wpływu promieniowania od treści medialnych na zdrowie i rozwój intelektualny.
REKLAMA