Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

kuchenki gazowe - pytania ogólne

12 Gru 2005 18:58 4228 4
  • Poziom 11  
    Witam,

    Mam następujące pytania dotyczące kuchenek gazowych. I tak:

    1/ chcę sprawdzić stan kuchenki stojącej w mojej piwnicy (mało używana - w lecie przetwory, bigos na święta itd) firmy Wromet (około 12-letnia). Odkręciłen 2 śruby z blatu górnego, rusza się, ale nie potrafię wyciągnąć jednego z czterech palników. Tak jakby się "zapiekło". Może jakaś potrawa zalała , a może korozja ? Próbowałem dość mocno kręcić na boki (lewo-prawo) i podważać. Nie poszło, blacha trzeszczy a mocniej się boję, że mogę coś urwać itp. A w końcu to gaz. Jak odblokować ten palnik ? Kto doradzi ? Jak ją rozkręcić, żeby zobaczyć stan wewnętrzny ?

    2/ opiekacz w kuchenkach gazowych z gazowym piekarnikiem do czego tak naprawdę przydaje się? Rozważam kupno kuchenki gaz+gaz, ale czy przyda mi się opiekacz ? Nigdy nie miałem to nie wiem czy jest przydatny.

    3/ Taki trochę znajomy instalator radzi, żeby kupić kuchenkę polskiego producenta, z iskrownikiem zakrytym pod pokrywką palnika, bez zabezpieczeń wypływowych i prosty model bez bajerów. Czy ma on rację ?

    Będę wdzięczny za odpowiedzi.:D
  • Specjalista AGD
    darek63 napisał:
    Taki trochę znajomy instalator radzi, żeby kupić kuchenkę polskiego producenta, z iskrownikiem zakrytym pod pokrywką palnika, bez zabezpieczeń wypływowych i prosty model bez bajerów. Czy ma on rację ?


    To jest wlaśnie recepta na dobrą kuchnię.
  • Poziom 20  
    Witam palnik zalej nafta lub WD40 .Po jakims czasie lewo prawo ,mozna tez udezyc mlotkiem trzymajac reka za palnik,w srodek wlozyc rurke zeby nie uszkodzic dyszy.2 opiekacz sluzy do pieczenia na roznie.3 zabezpieczenia to nie BAJERY,przy zalanym palniku odcinaja gaz.Jest to wazne gdy sa male dzieci i osoby starsze.Dziecko w kuchence bez zabezpieczen moze przekrecic zawor i gaz leci.Wybor zalezy od Ciebie.Pozdrawiam
  • Specjalista AGD
    12gucio napisał:
    zabezpieczenia to nie BAJERY,przy zalanym palniku odcinaja gaz.


    A słyszałeś chociaż o jednym przypadku gdzie chałupa wyleciała w powietrze z powodu braku zabezpieczenia? Prawda jest taka, że jeżeli w kuchni jest jako taka wentylacja (kto gotuje bez jakiejś wentylacji), to nawet gdybyś odkręcił największy palniki na stałe to nie powstanie mieszanina wybuchowa. Mam na myśli metan, bo z propan-butanem jest inaczej (nie ucieka do komina, a ściele się po podłodze) i jedynie w tym przypadku widzę sens stosowania zabezpieczenia, tym bardziej, że tworzy mieszaninę wybuchową przy 3 krotnie mniejszej zawartości w powietrzu niż w przypadku metanu.
  • Poziom 28  
    Popieram zdanie Zayzayer-a. Im więcej dodatków to więcej kłopotów. Na kuchni ma sie gotowac, a nie bajerować. Rzeczywiście w przypadku obsługi przez osoby nie w pełni rozumu należy pomyślec nad kuchnią np. elektryczną.