logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o półautomacie spawalniczym IDEAL PRAKTIK MIG 140 do garażu

andrzejjkacz 21 Gru 2024 16:48 1149 2
REKLAMA
  • #1 21357569
    andrzejjkacz
    Poziom 2  
    Mam zamiar zakupić półautomat IDEAL PRACKTIK MIG 140 do spawania w garaż dwa trzy razy w roku.Macie może taką zabawkę,warto zakupić?

AI: Jakie masz doświadczenie w spawaniu? Czy to będzie Twój pierwszy półautomat?
    Do tej pory ,elektrody,sporadycznie w pracy na dużych automatach.
    AI: Czy są jakieś konkretne cechy lub wymagania, które są dla Ciebie ważne przy wyborze półautomatu spawalniczego?
    Nie mam.
  • REKLAMA
  • #2 21358703
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 470
    Każdy ,,bezgazowy'' migomat to śmieć! Bardzo często pozbawione prostownika wyjściowego, pracujące na prądzie AC. PO prostu ma to być tanie , dla tych, którzy coś w życiu może będą lepić (skorodowaną bramę lub rurę od piecyka).
    Inaczej powstawałyby takie maszyny przemysłowe. Spaw wygląda jak zlepek żużla, wytrzymałość ma częściową w stosunku do wykonanego drutem rdzeniowym w osłonie CO2... Oprócz tego pryska jak zwariowane.
    Tych śmieci nie przyjmuje się do żadnego zawodowego serwisu i zgadnij dlaczego.
  • #3 21632940
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    >>21357569
    andrzejjkacz napisał:
    Mam zamiar zakupić półautomat IDEAL PRACKTIK MIG 140 do spawania w garaż dwa trzy razy w roku.Macie może taką zabawkę,warto zakupić?

Jak kolega wcześniej napisał. NO Gas to szajs, czy to Parkside z Lidla, czy inny.
    Można zaryzykować używkę, np. Ideal Praktik MIG 200 czy bliźniaczy Weldman (ja kupiłem z uszkodzonym uchwytem za 200 zł, dodałem 100 na nowy uchwyt i 40 zł konkretnego przewodu masy z miedzi 25 mm², a nie alu-miedzi) lub jakiegoś Shermana czy Magnum, też Chinole, ale o niezłej opinii.
    Są to MIG/MAG, czyli i gazowe, no i nawet to spawa... te 200 A to chińska przesada, ale te 160 A da się wydusić. Unikaj tanich urządzeń z modną obecnie synergią... synergia podwyższa cenę, bo program synergiczny jest płatny i nie ma nic za darmo, a najczęściej jest brak możliwości doregulowania i efekty spawania są małosatysfakcjonujące.
    Ze swojej jestem zadowolony mimo wyglądu bardzo umęczonej.
    Załączniki:
    • Opinie o półautomacie spawalniczym IDEAL PRAKTIK MIG 140 do garażu 20250809_181311.jpg (659.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA