logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Siemens SN56T592 - przestała domywać naczynia

Pe.te 21 Gru 2024 21:07 219 3
  • #1 21357910
    Pe.te
    Poziom 11  
    Ocena: 44
    Zmywarka Siemens SN56T592 - przestała mi domywać naczynia :(

Zmywarka ma już 14 lat.
    W tym czasie:
    - wymieniona dwa razy pompa myjąca, raz z uwagi na E:24/E:25 drugi raz E:09 (grzałka)
    - za drugim razem dodatkowo wymieniony zaworek zwrotny(?) pompy (taka ruchoma gumka w kanale pomiędzy misą a pompą)
    - wymieniona pompa odpompowująca wodę
    Części nowe, oryginalne.

Od jakiegoś czasu zmywarka nie domywa naczyń, od wielu lat używam tej samej chemii, więc to nie ta przyczyna. Twardość wody również taka sama (i ustawienia twardości w zmywarce te same).

Ponieważ od kilku miesięcy ponownie zaczął pojawiać się E:24/E:25 wymieniłem trzeci raz pompę, pomyślałem, że może ciśnienie niskie i stąd brak domywania (a i tak nosiłem się z zamiarem jej wymiany z uwagi na E:24/E:25).
    Niestety po wymianie pompy zmywarka nadal nie domywa.

Zmywarka grzeje wodę jak należy, pobiera sól i nabłyszczacz (wnoszę po tym, że regularnie chce aby je uzupełniać). Ramiona natryskowe drożne i ruchome… Filtry czyste… regularnie stosowany płyn czyszczący…

Co jeszcze może być powodem tego niedomywania…?
  • #2 21357973
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    Sprawdź odpływ zmywarki pod filtrem w komorze. Może mimo filtra trafiła tam jakaś pestka z cytryny lub inny śmieć, który blokuje przepływ. Stąd nawet może pojawić się błąd pompy lub niskie ciśnienie.
  • #3 21357985
    Pe.te
    Poziom 11  
    Dzięki za sugestię, odpływ jest drożny (sprawdziłem drożność wszystkich kanałów przy wymianie pompy).
  • #4 21361674
    Pe.te
    Poziom 11  
    Wygląda na to, że rozprogramował się sterownik (niby ustawienia były zapisane, ale tak jakby zmywarka nie brała ich pod uwagę). Zresetowałem ustawienia i ponownie wprowadziłem właściwe parametry dozowania soli/nabłyszczacza i zmywarka zaczęła domywać naczynia…
REKLAMA