logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reflektory LED na szynę - mruganie - jak naprawić?

ziolek01 25 Sty 2025 11:03 372 3
REKLAMA
  • #1 21408886
    ziolek01
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć
    Mam reflektory LED na szynie. Padł mi już 5 z 8 reflektorów i zastanawiam się nad naprawą, tylko nie jestem pewien, od czego zacząć. Efekt jest taki, że dioda LED zaczęła mrugać, przy tym bardzo słabo świecąc (lub na krótki czas zapala się, ale od razu gaśnie). Prosiłbym o podpowiedź - zdjęcia reflektora i zasilacza poniżej.
    Reflektor LED wewnątrz metalowej obudowy z widocznym chipem LED.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi na tle obudowy reflektora.
    Osoba trzyma reflektor LED na tle podłogi z jasnego drewna.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21409548
    arch_x
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Cytat:
    reflektory LED na szynie. Padł mi już 5 z 8 reflektorów i zastanawiam się nad naprawą

Na załączonych fotkach widać jak NIE powinno to być wykonane. Dioda przyklejona do obudowy jakimś klejem, skutek: złe chłodzenie i szybka jej degradacja. Zasilacz wygląda na kombinowany, luźno zawinięty w taśmę klejącą, kondensator wygląda na inny niż wynikałoby to z projektu płytki. Strony wtórnej nie widać, ale raczej nie ma tam ograniczenia prądu, podejrzewam, że są to zwykłe zasilacze.
    Chcąc naprawić te reflektory w wersji prostej i niestety tak samo tandetnej, to kupić jednakowe struktury LED, wymienić i dobrać do nich zasilacze. Struktury LED także nakleić i zamienić zasilacze. Podziała to może tak samo długo jak kupione oryginały.
    Wersja naprawy trudniejsza, droższa i trwalsza to w pierwszej kolejności (na przykładzie jednego reflektora) należy odkleić diodę LED i nową strukturę zamocować za pomocą jakiegoś dodatkowego docisku, wykorzystując istniejące otwory. Diodę CREE najlepiej wykorzystać już gotową, naklejoną na metalową płytkę-radiator. Przykładowe: XHP70 7070 30W CREE, lub XMLT^ 10W, itp, zależy jaką mają mieć jasność i barwę. Nie wiem jakie tam są teraz. Info powinno być na naklejce tego reflektora o jego barwie i mocy.
    Należy zeskrobać farbę z reflektora w miejscu mocowania do gołego metalu, wyszlifować drobnym papierem ściernym 400-800. Płytka powinna być dociśnięta równomiernie na całej powierzchni i posmarowana niewielką ilością pasty termoprzewodzącej.
    Zasilacz, najlepiej stałoprądowy, dedykowany do diod LED należy dobrać do diody. Wersja droższa to jeden zasilacz do jednego reflektora. Wersja tak samo dobra i znacząco tańsza, to jeden zewnętrzny zasilacz policzony do całego szeregu 8 szt reflektorów. Reflektory, czyli wyprowadzone za zewnątrz reflektora same struktury diod, łączymy ze sobą SZEREGOWO, natomiast na jedynym zewnętrznym zasilaczu, zasilanym z 230VAC, ustawiamy prąd zasilający taki, jaki jest określony dla tego typu diody.
  • #4 21412030
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Najlepszym sposobem na krótki żywot takiego oświetlacza jest nie odprowadzić skutecznie ciepła z diody oraz podać jej nieco większy prąd (jaśniej świeci).

Po wymianie diody (może ocalała) warto nieznacznie zmniejszyć prąd sterownika. Zmniejszenie jasności diody będzie niezauważalne.
REKLAMA