logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reaktywacja kolumn Tonsil ZGZ20/4-H5: wymiana głośników/regeneracja membran

veeq 22 Gru 2024 19:15 486 5
REKLAMA
  • #1 21359108
    veeq
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Posiadam 2 kolumny Tonsil ZGZ20/4-H5 (a przynajmniej taką mam instrukcję do tego zestawu) od Meluzyny. W głośnikach GDN 16/30 8Ω, które były tam zamontowane, skruszyło się zawieszenie membran. Chciałbym te kolumny reaktywować i mam w związku z tym kilka pytań. Załączam również zdjęcie jednej z kolumn.

1. O ile dobrze rozumiem z lektury różnych postów, oryginalnie były tam 12W głośniki GDN 16/12, choć nie wiem, ile Ω. Nie jestem audiofilem i do tego było to już dość dawno temu, ale wg mnie te 30W GDN 16/30 grały w nich bardzo dobrze. Jak to "działa" teoretycznie? Jest taka podmianka ok, czy powinno się trzymać oryginalnej mocy?

2. Te GDN 16/30, które chcę wymienić lub zregenerować, mają nalepki z 1996 r. Widziałem w komentarzach w sklepie Tonsilu na allegro, że obecnie sprzedawane egzemplarze tego modelu różnią się wymiarami od oryginalnych i wymagają poszerzania otworów w płycie kolumny. Zmierzona średnica otworu to 138,8 mm. Przymierzałem tam głośniki Blow GDN 16, ale nie pasowały zarówno średnicą, jak i rozmieszczeniem otworów pod śruby. Ktoś się orientuje, jakie wymiary mają te obecnie sprzedawane tonsilowskie GDN 16/30? Napisałem też do sklepu, ale nie wiem, czy odpiszą.

3. Jaki jest mniej więcej koszt usługi regeneracji? Na czym ona polega? Czy dobrze rozumiem, że konieczna jest wymiana całości tego, co wchodzi w skład tego, co Tonsil nazywa "układem" - link do sklepu Tonsila? Jaki jest stopień trudności samodzielnej naprawy dla kogoś, kto pierwszy raz miał lutownicę w ręku, wylutowując poprzednie głośniki i ogólnie nie robi takich rzeczy?

Zdjęcie otwartej kolumny głośnikowej Tonsil ZGZ20/4-H5 z widocznym głośnikiem niskotonowym GDN 16/30 8Ω i miejscem na drugi głośnik.

4. Na powyższym zdjęciu, po lewej od otworu na dolny głośnik niskotonowy, widać takie czarne okrągłe coś ("teges"), które na górnym głośniku niskotonowym na zdjęciu jest jeszcze założone - czy ktoś wie może, jak to się nazywa i jaka jest tego funkcja? Pomiędzy tym "tegesem" a samym głośnikiem była też jakaś podkładka, która się pokruszyła, a spodnią stronę "tegesa" z jej resztek wyczyściłem. Ktoś wie może, jaka jest jej funkcja i ew. z czego zrobić nową?

5. Między wszystkimi głośnikami a płytą kolumny jest cieniutka gąbka. Jest ona bardzo wiekowa i kruszy się niemal od samego spojrzenia na nią. Ktoś wie może, jaka jest jej funkcja i ew. z czego zrobić nową?

Będę wdzięczny nawet za częściowe odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 21359240
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1797404.html
    Powiem tak, jeśli tylko górne zawieszenie się wykruszyło, a cewka nie jest spalona czyli głośnik gra, to bym tylko wymienił górę. Wyciąć przy samym karkasie z cewką membranę, resztki jej na obwodzie kosza jak w tym poradniku. Kupić nową membranę na twój rozmiar z górnym zawieszeniem i kopułką najczęściej luzem, nałożyć z wierzchu, ew. ciut dociąć w środku. Przykleić na obwodzie, jak wyschnie przykleić do karkasu , a potem z wierzchu przykleić kopułkę. Odpada klejenie i centrowanie dolnego zawieszenia, bo nie ruszamy. Chyba że dolne porwane/zniszczone też.
    Swego czasu chyba takie kolumny regenerowałem. Nowa gąbka cienka na front, do środka nowa gruba, bo też już swoje latka ma i zmiękła, do kupienia w tapicerskim sklepie.
    Przy robieniu tylko góry odpada problem cewki do takiej czy innej mocy.
    Linku nie podam , ale np. Membrana na zawieszeniu piankowym 15cm R GDN 16/12 16/15 16/20 16/30 na audioserwis . Do tego kopułka, chyba że te odkleisz bezśladowo.
  • REKLAMA
  • #3 21359265
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Te kolumny jakością grania raczej Cie nie powalą ;-). Jakieś ok. 40 lat temu nabyłem drogą "za flaszkę" podobne kolumny od Amatora, z głośnikami (po jednym na kolumnę) GDN 16/15 i jakimś papierowym badziewiem wysokotonowym. W środku było jeszcze coś co udawało zwrotnicę :-). Wywaliłem to i wstawiłem właśnie GDN 16/30 oraz GDWK 40/8. GDWK sam naprawiałem (nie dało się kupić nowych), czyli rozebrałem je i nawijałem cekwi. Pewnie parametrów fabrycznych nie uzyskałem, ale grały dobrze. Całość zdecydowanie lepiej niż na tych oryginalnych :-). Tak więc nie przejmuj się, kup (jeśli dasz radę) GDN 16/30, jak będą trochę za duże to podpiłuj raszplą otwory i będzie grało. A przynajmniej na tyle, ile grało fabrycznie ;-). I nie zapomnij pod głośniki dać jakieś gumki, raz dla uszczelnienia, dwa dla amortyzacji (nie będą rzęzić).

Dodano po 5 [minuty]:

olaf x napisał:
    Kupić nową membranę na twój rozmiar z górnym zawieszeniem i kopułką najczęściej luzem, nałożyć z wierzchu, ew. ciut dociąć w środku. Przykleić na obwodzie, jak wyschnie przykleić do karkasu , a potem z wierzchu przykleić kopułkę.

To faktycznie daje się tak dobrze zrobić żeby nie ocierało i nie charczał? Ja pamiętam ile się nawalczyłem z nawijaniem cewek w tych GDWK, a tak ruch jest minimalny. Niskotonowego jakoś bym się bał naprawiać... Ale skoro to robiłeś to pewnie się da :-). Tyle że teraz prawie wszystko da się znaleźć na necie, nie bardzo widzę sens w naprawie takiego "cudu" jak GDN 16/30 :-). No, chyba że jego nie da się kupić...

Dodano po 4 [minuty]:

Popatrzyłem na All..., faktycznie GDN 16/... kosztują ok. 100 i więcej, a same części jakieś grosze. Ale rozumiem Autora, sam pamiętam jaką miałem satysfakcję z naprawienia tych GDWK :-).
  • REKLAMA
  • #4 21359280
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    Da się. Skoro nie ruszasz dolnego resoru i cewki na karkasie to niczego nie naruszysz, wycinasz górę i montujesz nową. Dla pewności kawałek kliszy od środka między karkas a magnes w środku. No i uważać nie nasypać śmieci tam do środka.
    Choć również wymieniałem w innych po całości wg poradnika, ale tu już więcej pracy i zręczności trzeba. Zależy od zdolności manualnych.
  • REKLAMA
  • #5 21359828
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    To bardzo dobre kolumny do słuchania muzyki w brew temu co tutaj inni eksperci :D Tylko ty masz już nie oryginalne głośniki niskotonowe. Powinny tam być GDN16/12 8 ohm. Na tych co masz to nie wiem jak zagra w tej obudowie
  • #6 21360007
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 521
    Nie kupuj nowych GDN 16/30. Ponoć obecnie produkowane i naprawiane 16/30 nie mają wiele wspólnego z tymi starymi, które są tam zamontowane, co zresztą widać - membrana jest zupełnie inna.

Są dwie najkorzystniejsze opcje:

1. powrót do oryginału, czyli zakup sprawnych, używanych GDN 16/12. Plus - większa wartość kolumn po odnowie, brzmienie zgodne z zamysłem konstruktora, możliwe że lepsze niż GDN 16/30. Minus - mniejsza sumaryczna moc (niekoniecznie głośność), trzeba poszukać takich które mają oryginalne membrany.

2. regeneracja posiadanych GDN 16/30. Plus - tani koszt naprawy, uniknięcie zakupu nowych, satysfakcja z samodzielnej naprawy, bo nie jest to trudne. Minus - wciąż jest to kolumna "po kombinacjach", nie musi wcale grać lepiej niż na oryginalnych głośnikach.

W przypadku naprawy Twoich, wystarczy wklejenie nowego zawieszenia górnego dookoła membrany (pianki) której Twoje głośniki już wcale nie mają. Nic więcej nie trzeba ruszać.

Absolutnie nie polecam montażu zamienników wymagających powiększania otworu kolumny. Powrót do oryginału jest wtedy utrudniony, a wartość takiej kolumny przez mocną ingerencję w stolarkę staje się niska. :)
REKLAMA