logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak dostosować kartę AverMedia TV Studio 3 pod XP do tv cyfrowej DVBT-2 HEVC H.265

elktrod 25 Gru 2024 12:15 759 10
REKLAMA
  • #1 21361873
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Posiadam taki system XP oraz kartę dokładnie AVerMedia AVerTV Studio 303P:
    Zrzut ekranu właściwości systemu w Windows XP z wersją i specyfikacją sprzętową. Reklama oprogramowania AVerMedia AVerTV z ekranem monitora.
    Co prawda był tutaj podobny temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1200269.html ale 15 lat temu z którego nic nie wynika, ale w związku pojawiającymi się tematami na temat modulatorów i odbioru TV na starych NEPTUNACH 471: Link więc postanowiłem sformułować takie pytanie i prośbę: czy jest możliwość zastosowania takiego modulatora lub innego urządzenia dla mojej karty AVerMedia AVerTV Studio 303P aby ona również odbierała teraz DVBT-2 HEVC albowiem jest całkiem sprawna i dla zainteresowanych posiadam także sterowniki pod XP na oryginalnym CD. W paru opracowaniach jak i w w/w linku a także na stronie DIPOLA wyczytałem, że takie urządzenia dekodują jeden lub kilka wybranych programów a nie kilka kanałów (muxów) czy jak to zwał - czy to prawda? Bo dla jednego programu to nie wiem, czy warto to kupować, a może można przestawiać w łatwy sposób potem obsługę na inny program? Nie mylić z kanałem czy muxem. Jak by wyglądało po przeskanowaniu programów (nie mylić z kanałami) - to kolejne zagwozdki językowe jak bateria i akumulator, bo teraz nic nie znajduję?:
    Ekran konfiguracji oprogramowania AVerMedia AVerTV Studio 303P.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21362452
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    To jest odbiornik analogowy więc nic już nie odbiera.
  • Pomocny post
    #3 21362592
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @D214d3k
    Nie do końca - dekoder DVB-T2 HEVC z modulatorem jeszcze poleci.
    @elktrod
    Ale myk będzie taki, że nagrywasz, co oglądasz, i oglądasz, co nagrywasz - w 1 chwili, tylko 1 program.
  • REKLAMA
  • #4 21362686
    elktrod
    Poziom 41  
    Przy tej karcie to od dawna o tym wiem, że tak jest z nagrywaniem jednego filmu i wcale mi to nie przeszkadza, bo służyła mi także i służy nadal do konwersji filmów z kaset magnetofonowych VHS do postaci cyfrowej. A te także raczej pojedynczo konwertuję bo mój magnetowid tylko tak przyjmuje. I nie tylko zasada pojedyncza tutaj obowiązuje, bo przy innych grabberach także, ale żywotnością ta karta przerosła właśnie te nowsze grabbery MyGica czy Gembird.
    D214d3k napisał:
    To jest odbiornik analogowy więc nic już nie odbiera.
    U mnie nadal odbiera sygnał z magnetowidu FUNAI w celu jak wyżej opisałem a jak, to tu poczytaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778247.html#19256843
    KOCUREK1970 napisał:
    dekoder DVB-T2 HEVC z modulatorem jeszcze poleci.
    Tak przypuszczałem, ale przed zakupem chciałem się upewnić, bo dekodery posiadam a na modulator w porywach dla dalszej zabawy z nieśmiertelnymi urządzeniami jeszcze mi starczy parę groszy... Czego to ludziska nie wymyślą, aby tylko pobawić się starym Neptunem a ja starymi kasetami VHS... Dla uzupełnienia film kolorowy z kasety VHS także idzie przekonwertować tym do postaci cyfrowej chyba nie tylko z PAL/DK ale i z NTSC chyba także, ale taka mi się nie trafiła, no i z kamer wyposażonych w złącze COPOSITE także...
    W zasadzie w moim pytaniu nie chodziło mi o to, czy mogę oglądać i nagrywać jeden "program" ale o to ile "kanałów" w sensie częstotliwości taki modulator pokrywa i chyba w w/w i n/w wątku znalazła się już odpowiedź: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4095021.html
    Tabela częstotliwości kanałów UHF PAL z kodami LED.
    Tak pokręciłem, że może trudno niektórym było zrozumieć, ale potwierdza to zasadę, że nie ma trudnych pytań tylko czasem są źle zadane... Ale proszę nadal uważać, bo u mnie na tym zrzucie ekranowym https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4095280.html#21362686#gallery-3 słowo "kanał" w tabelce oznacza "program" (numerację kolejną znalezionych programów).
  • Pomocny post
    #5 21362768
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 652
    Po co ci modulator do podłączenia dekodera DVB-T2 do AVerTV, skoro masz w karcie wejścia analogowe? Każda dodatkowa konwersja "po analogu" degraduje jakość sygnału.
  • #6 21362959
    elktrod
    Poziom 41  
    No tak, muszę poszukać tylko kabelka/ów - jakaś totalna amnezja pokowidowa! Przepraszam, że zawracałem głowę ale zaczynam sobie przez to przypominać wiele rzeczy... Opiszę w wolnej chwili jak się to ma ew. po podaniu sygnału z dekodera DVBT-2 HEVC H.265 z coaxial jak i ze SCART (euro złącza)... W takim razie dopytam, to dla Neptuna 471 z podobnych linków: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4095021.html nie wystarczy dekoder DVBT-2 HEVC H.265? Chyba przez ten temat właśnie i mowie w nim o modulatorze zboczyłem z próby wypróbowania bezpośrednio dekodera DVBT-2 HEVC H.265 bez tego modulatora...
    Dodano:
    A więc tak, problem jest w tym, że menu boot żadnego dekodera MANTA, VIWA czy AXLION nie wyświetla się na komputerze tak jak w telewizorze. Każdy z tych dekoderów użyłem w wersji już z zaprogramowanymi programami i starałem się włączyć do prób jakiś po jednym z każdego zakresu tzw. kanałów czy muxów czyli z różnych zakresów częstotliwości i w menu programowym karty AVER MEDIA włączałem przeszukiwania „kanałów” jak i częstotliwości i niestety, nic nie zostało znalezione. Wykluczam pomyłkę podpięcia dekodera czy też karty bo sprawdzałem na TV sygnał jak i puszczałem z magnetowidu i wszystko było OK oprócz tego że z dekodera DVBT-2 HEVC H.265 na ekranie monitora pod programem dedykowanym do AVER MEDIA nic nie znalazłem. Na razie sprawdziłem podłączenie z dekodera do karty AVER MEDIA poprzez kabel koncentryczny z dekodera OUTPUT coaxial w karcie AVER MEDIA Input TV antena.
    Zdziwiło mnie tylko trochę dlaczego w dekoderze output jest damski i w karcie Input jest damski czyli z dziurką w środku i potrzebny był kabel z obu stron z bolcami czyli męski ale miałem taki w zestawie żelaznym, więc chyba kiedyś coś takiego uskuteczniałem, a nie pamiętam.
    Pozostała jeszcze do wypróbowania opcja z EURO ZŁĄCZEM (SCART) ale to już w innym dniu jak zakupię kabel bo komuś widocznie swój podarowałem na wieczne nieoddanie…
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21363235
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 652
    elktrod napisał:
    W takim razie dopytam, to dla Neptuna 471 z podobnych linków: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4095021.html nie wystarczy dekoder DVBT-2 HEVC H.265?

Neptun nie ma wejść AV, jedynym wejściem sygnałowym jest antenowe.

elktrod napisał:

A więc tak, problem jest w tym, że menu boot żadnego dekodera MANTA, VIWA czy AXLION nie wyświetla się na komputerze tak jak w telewizorze. Każdy z tych dekoderów użyłem w wersji już z zaprogramowanymi programami i starałem się włączyć do prób jakiś po jednym z każdego zakresu tzw. kanałów czy muxów czyli z różnych zakresów częstotliwości i w menu programowym karty AVER MEDIA włączałem przeszukiwania „kanałów” jak i częstotliwości i niestety, nic nie zostało znalezione. Wykluczam pomyłkę podpięcia dekodera czy też karty bo sprawdzałem na TV sygnał jak i puszczałem z magnetowidu i wszystko było OK oprócz tego że z dekodera DVBT-2 HEVC H.265 na ekranie monitora pod programem dedykowanym do AVER MEDIA nic nie znalazłem. Na razie sprawdziłem podłączenie z dekodera do karty AVER MEDIA poprzez kabel koncentryczny z dekodera OUTPUT coaxial w karcie AVER MEDIA Input TV antena.

Szukasz cyfrowych kanałów oprogramowaniem do analogowego tunera? Przecież to totalny bezsens... A to:

elktrod napisał:

Na razie sprawdziłem podłączenie z dekodera do karty AVER MEDIA poprzez kabel koncentryczny z dekodera OUTPUT coaxial w karcie AVER MEDIA Input TV antena.

to już zupełne lamerstwo. Podłączyłeś wyjście cyfrowego dźwieku do wejścia antenowego i dziwisz się, że nie działa.

Podłącz zaprogramowany dekoder DVB-T2 do tunera przez gniazda AV, w oprogramowaniu AverMedia wybierz jako źródło sygnału wejście AV. Programy będziesz mógł zmieniać jedynie przełączając je pilotem na dekoderze DVB-T2.

[Odpowiedź na post, który w czasie jej pisania został skasowany]

Wejście antenowe w Aver jest analogowe, ale to jest wejście wysokiej częstotliwości.

Problemem jest to, ze nie odróżniasz sygnałów m.cz. od w.cz. a analogowych od cyfrowych. Warto doczytać co nieco w temacie zamiast łączyć ze sobą zupełnie różnych przypadkowe wejścia i wyjścia urządzeń w nadziei, że "może zadziała".

Te twoje kombinacje z podłączaniem są tak absurdalne jakbyś np. podpiął do amplitunera dźwięk z magnetofonu przez gniazdo antenowe, szukał dźwięku kręcąc strojeniem tunera i narzekał że nie gra.
  • REKLAMA
  • #8 21366181
    elktrod
    Poziom 41  
    Kolego wyżej - epitety zostaw sobie dla siebie samego w innych sprawach. Ciebie nie proszę już o nic i nie chce widzieć Twojej pisaniny w tym moim temacie. W zasadzie od początku chodziło mi o ten modulator, bo nie chciałbym innych kabli wyjmować z tej karty co chwilę bo mam tam podłączony magnetowid, który częściej mi jest potrzebny niż z TV.
    Mam tak podłączone kable od lat i od lat do zeszłego roku czy kiedy tam już nie pamiętam do wejścia TV był podłączony sygnał z anteny i wszystko było OK:
    Instrukcja podłączenia karty AVer Media z kartą dźwiękową i odtwarzaczem DVD.
    Teraz ponawiam pytanie czy do tego i tylko tego wejścia TV karty AVer Media TV Studio 3 można podpiąć jakieś urządzenie aby odbierać TV DVBT-2 HEVC H.265 bez wykorzystywania innych gniazd i bez wyjmowania wtyczek jakie są już tam włożone?
    Które z w/w i niżej pokazanych wersji dotyczą takiego przypadku jak ja teraz w uzupełnieniu przedstawiłem, a może możliwe jest jakieś inne rozwiązanie, podkreślam, zależy mi aby wykorzystać gniazdo - wejście TV? Jeżeli się nie da, to przeżyję skoro rok czy ile tam przeżyłem... Nie zależy mi na ilości programów ani jakości obrazu TV bo ta jakość jest dla mnie ważniejsza przy przegrywaniu kaset VHS z magnetowidu...
    Zrzut ekranu z forum dyskusyjnego na temat kart AVerMedia TV Studio 3 i odbiornika DVB-T2 HEVC H.265. :
    elktrod napisał:
    Tak pokręciłem, że może trudno niektórym było zrozumieć, ale potwierdza to zasadę, że nie ma trudnych pytań tylko czasem są źle zadane...
  • Pomocny post
    #9 21366296
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Podlacz dekoder do magnetowidu czy co tam masz i magnetowid do karty, ale kanaly i tak bedziesz zmienial w dekoderze, a nie w tej archaicznej karcie. O ile w ogole da sie to wyswietlic.

Chyba, ze jestes zdolny to do dziela -> https://www.youtube.com/watch?v=8pG_NPRowhI

Nie zmienia to faktu, ze sensu to nie ma.
  • #10 21366520
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @elktrod
    Albo dekoder DVB-T2 HEVC z wbudowanym modulatorem.
    Albo dowolny dekoder DVB-T2 HEVC z portem EURO i zewnętrzny modulator.
  • #11 21368020
    elktrod
    Poziom 41  
    Kolobos napisał:
    Podlącz dekoder do magnetowidu czy co tam masz i magnetowid do karty, ale kanały i tak będziesz zmieniał w dekoderze,

No i to zagrało tak jak chciałem a nawet lepiej bo nawet nie trzeba magnetowidu włączać i przekładać kabelki, mogę go włączać tylko na czas zgrywania filmów z niego na komputer.
    Dla potomnych kabelkologia:
    Schemat połączeń dekodera, magnetowidu i komputera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę AVerMedia AVerTV Studio 303P oraz system operacyjny Windows XP i poszukuje sposobu na odbiór telewizji cyfrowej DVBT-2 HEVC H.265. W dyskusji podkreślono, że karta jest analogowa i nie obsługuje sygnałów cyfrowych bezpośrednio. Użytkownicy sugerują użycie dekodera DVB-T2 HEVC z wyjściem AV, który można podłączyć do karty, co pozwoli na odbiór sygnału cyfrowego. Wskazano również, że konieczne będzie zmienianie kanałów za pomocą pilota dekodera, a nie karty. Użytkownik potwierdził, że udało mu się skonfigurować system, co pozwoliło na wygodne korzystanie z urządzeń bez konieczności ciągłego przepinania kabli.
REKLAMA