logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór rezystorów i ich układ w filtrze CRC dla lampy ECC88

rawracer 25 Gru 2024 14:31 477 18
REKLAMA
  • #1 21362016
    rawracer
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Układ elementów filtra CRC
    Na rysunku przedstawiłem układ prowadzenia ścieżek i rozkład elementów napięciowego stopnia lampy przedwzmacniacza na ECC88.
    Jest on trochę nie jasny dla mnie i przekombinowany .
    Z rawej jest prawidłowa sugestia kolegi i moje pytanie czy gdy nie zastosuje tylko C1 to otrzymam sugerowane połączenie ?
  • REKLAMA
  • #2 21362332
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 955
    Narysuj normalny schemat, kompletny, z lampą i zasilaniem bo teraz ma się ktoś domyślać o co ci chodzi?
  • REKLAMA
  • #3 21362341
    rawracer
    Poziom 10  
    Pytam tylko o sam stopień napięciowy pierwszej lampy i układ elementów filtru dolnoprzepustowego CRC ?
  • #4 21362353
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Pytanie ogólne: koledzy z forum , czy ktoś z was widzi tak jakikolwiek filtr dolnoprzepustowy???????????????????? Jeden normalny KOMPLETNY SCHEMAT pokaże więcej niż opowieści z mchu i paproci. A serio: mam sam sobie narysować SCHEMAT IDEOWY na podstawie jakiejś płytki drukowanej, no wybacz......
  • REKLAMA
  • #5 21362369
    rawracer
    Poziom 10  
    Jest narysowana część schematu która mnie interesuje .
    Jest schemat z PCB i schemat który chce uzyskać .
    I pytanie czy jeżeli pominę kondensator C1 ,to uzyskam sugerowany schemat z prawej strony.

Filtr RC nie jest filtrem dolnoprzepustowym ,wycinajacym wysokie częstotliwości?

Czy lepiej zastosować (dla lepszej filtracji zasilania) filtr RC-R czy CR-CR ?
  • #6 21362398
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Brniesz dalej, GDZIE NA SCHEMACIE JEST C1, mam się domyślać lub czy mam sobie zdjąć schemat (potrafię ale mi się nie chce, to ty pytasz) z płytki drukowanej?. Spytasz konkretnie dostaniesz konkretną odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #7 21362409
    rawracer
    Poziom 10  
    Są dwa zdjęcia w poście .
    Proszę raz jeszcze Rysunki schematów elektrycznych na kartce papieru.
  • #8 21362582
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6081
    Trudno oceniać projekt, jak nie widzimy całego projektu.
    Filtr umiem policzyć jeśli wiadomo jakie są maksymalne dopuszczalne tętnienia i jakie jest obciażenie zasilacza. Dyskutować o parametrach, mając schemat montażowy bez parametrów, nie umiem.

Jedyne konkretne pytanie jakie tu widzę to jest to:
    rawracer napisał:
    czy drugi R7' powinien być podobny czy odpowiednio dobrany do RA lampy ?

Nie, spadek napięcia na elementach filtru powinien być mały w stosunku do spadku napięcia na rezystorze anodowym.

rawracer napisał:
    Czy lepiej zastosować (dla lepszej filtracji zasilania) filtr RC-R czy CR-CR ?

Nie ma czegoś takiego jak filtr RC-R czy CR-CR
    Na tym schemacie montażowym po lewej jest jeden kondensator więcej, C1 i C9 są równolegle (o ile dobrze rozumiem ten niedorobiony schemat montażowy)

Ponieważ pytanie jest napisane na odpie.. to napiszę inaczej. Filtr drugiego rzędu tłumi lepiej, niż filtr pierwszego rzędu, mający sumarycznie te same rezystance i pojemności.
    Schemat obwodu filtra RC z wykresem charakterystyki częstotliwościowej.
    Przykładowy filtr pierwszego rzędu 2kΩ 200uF daje 43dB a 2x 1kΩ 100uF daje 60dB tłumienia dla 50hz, a dla wyższych częstotliwości jeszcze lepiej.
  • #9 21362743
    rawracer
    Poziom 10  
    Dziękuję za chęć pomocy .
    Chciałem/myślałem jedynie o ułożeniu elementów C-R względem siebie dla poprawnego działania i wydawało mi się że tyle wystarczy .

Proszę pełny tor zasilania jak jest na PCB i jak chce by było,bo wydaje się optymalny.Uproszczony.

Kondensatorów foliowych nie chce używać ,bo do wzmacniacza akustycznego ,wydają się zbędne i pracują i tak poza pasmem.
    Zasilacz dopracowany,więc mogę użyć jak najmniejszej ilości elementów już na płytce wzmacniacza.

Filtrowanie ma być w części tylko akustycznej.
    Szkic schematu obwodu z elementami elektronicznymi na papierze w kratkę.
  • #10 21362757
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    rawracer napisał:
    Chciałem/myślałem jedynie o ułożeniu elementów C-R względem siebie dla poprawnego działania i wydawało mi się że tyle wystarczy .

Nie domyślił bym się o co chodzi, nie było to napisane.
    Rozmieszczenie elementów filtru zasilania nie jest krytyczne, sposób prowadzenia ścieżek przy tych elementach też nie jest.

W wersji "tak jak było" kondensator C11 na wejściu nie robi nic i nie ma też powodu aby C1 i C9 były dwoma kondensatorami połączonymi równolegle. Możesz jeden usunąć. Co do pozostałych foliowych (C10) które działają poza pasmem akustycznym nie jestem pewien, bo ECC88 to trioda na UHF. Rezystor antyparazytowy (zakładam że jest) ograniczy jej zdolność do wzmacniacniania częstotliwości radiowych ale nie zaryzykował bym twierdzenia ze odsprzęganie zasilania w zakresie MHz nie jest potrzebne.
  • #11 21362793
    rawracer
    Poziom 10  
    Tu daje oryginalny schemat i tak chciałbym go złożyć .
    Pomijając zasilacz,bo mam inny dopracowany.
    Myślałem zacząć układ więc od R16 i C9

Schemat który został wykonany pod PCB jest trochę jednak zmieniony a chciałbym najbliżej oryginału go zachować.
    C11 odsprzega zasilanie trafa głośnikowego
  • #13 21363092
    rawracer
    Poziom 10  
    Dokładnie drugi stopień to odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem, który nie wzmacnia sygnału.

Dlatego moim zdaniem trochę przekombinowany jest ten układ i chcem go złożyć według oryginału .
    Stąd pytanie które elementy pominąć z tych dołożonych ,bo wychodzę z założenia że im mniej tym lepiej.

Zastanawiam się czy faktycznie nie zastosować samego R16 żeby wyregulować nim napięcie i C9 i tyle .
    Choć można trochę ten pierwszy stopień wspomóc filtracji.

Dlatego dałem schemat jak jest i jak chce i proszę o poradę które elementy pominąć i czy da radę bez cięcia ,przerabiania ścieżek to ogarnąć .
    Tak żeby nie ciać ścieżek i cudować .
    Rezystorów S2 w lampach mocy też nie chce dawać jak w oryginale.
  • #14 21363105
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    rawracer napisał:
    Dlatego moim zdaniem trochę przekombinowany jest ten układ i chcem go złożyć według oryginału .
    Nie widzę powodu, żeby oddzielać pierwszy stopień, od odwracacza fazy, można to uprościć.
    Na pierwszy rzut oka ten zabieg nawet nie a wpływu na tętnienia na wyjściu odwracacza fazy.

rawracer napisał:
    Rezystorów S2 w lampach mocy też nie chce dawać jak w oryginale.
    Rezystor antyparazytowy kosztuje kilka groszy, a daje pewność że układ nie wzbudzi się na częstotliwościach radiowych. Zdecydowanie warto stosować.
  • #15 21363110
    rawracer
    Poziom 10  
    Na rezystorach nie oszczędzałem ,mam te 47R .
    W oryginale ich nie ma a one tylko zabezpieczają lampę .

To radzicie złożyć w tej konfiguracji
    C0->R16->C9 resztę pominąć jednak ?
  • Pomocny post
    #16 21363129
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    rawracer napisał:
    C0->R16->C9 resztę pominąć jednak ?

Możesz tak zrobić
  • #17 21363136
    rawracer
    Poziom 10  
    To na R7' muszę zworkę zrobić ?
  • Pomocny post
    #18 21363169
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Tak .
  • #19 21367569
    rawracer
    Poziom 10  
    Koledzy odpowiedzieli, upewnili mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy układu elementów filtra CRC w kontekście lampy ECC88. Autor pyta o możliwość pominięcia kondensatora C1 w schemacie oraz o różnice między filtrami RC-R a CR-CR. Uczestnicy forum podkreślają, że pełny schemat jest niezbędny do oceny projektu, a także wskazują na znaczenie odpowiedniego rozmieszczenia elementów filtru. Wskazano, że filtr drugiego rzędu lepiej tłumi sygnały w porównaniu do filtru pierwszego rzędu. Autor dąży do uproszczenia układu, eliminując zbędne elementy, a także rozważa zastosowanie rezystora antyparazytowego dla stabilności układu. Ostatecznie, uczestnicy potwierdzają, że możliwe jest złożenie układu w proponowanej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA