Dzień dobry, niedawno zacząłem używać topnika do lutowania i jeszcze tego samego dnia zacząłem się czuć źle, czy ma to związek z wdychaniem oparów topnika?
Jak coś używam cyny bezołowiowej
Jak coś używam cyny bezołowiowej
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamphanick napisał:Zgodnie z obowiązującym stanem wiedzy, zarówno pyły jak i opary powstające podczas lutowania lutem ołowiowym uważane są za neurotoksyczne, gdy są wdychane. Ołów jest w stanie najłatwiej przeniknąć do organizmu przez skórę, ale także przez usta lub nos. Tą drogą mogą być zresztą absorbowane zarówno pyły jak i opary. Analizując możliwe zagrożenia przy lutowaniu trzeba także brać pod uwagę nie tylko sam ołów, ale także wszelkie możliwe interakcję tego pierwiastka z innymi składnikami używanymi w tych procesach.Przez płuca dostają się parujące topniki i substancje do czyszczenia PCB.
Lionsio napisał:Zgodnie z danymi producenta, jest to wyrób na bazie zwykłej kalafonii i organicznego aktywatora halogenowego. Nie jest więc szczególnie toksyczny, ale trudno też określić go mianem "samo zdrowie". Tu masz więcej informacji na temat tej pasty:Używam solder paste 01 firmy termopasty