Mam pytanie o szkodliwość lutowia ołowiowego oraz topnika, ponieważ zdania na ten temat są podzielone, bo jedni mówią, że ołów przedostaje się z dymem topnika, a inni ludzie mówią, że wystarczy umyć ręce. Też mam w planach zrobić filtr dymu z lutowania i jakiego materiału użyć jako sam filtr? Także jestem dość młody (mam 15 lat) i właśnie słyszałem, że dla osób młodych ołów jest jeszcze bardziej szkodliwy oraz opary z topnika. Proszę o odpowiedź.
Jak często i jak długo chcesz lutować oraz w jakim miejscu - sporadycznie w pokoju, w garażu, przy otwartym oknie itp.?
Lutuję w swoim pokoju i robię to raz na jakiś czas, może max 2 razy w tygodniu oraz staram się uchylać okno
Jakiego topnika/cyny chcesz używać i czy ten „filtr dymu” ma tylko stać obok z wentylatorem, czy ma wyciągać powietrze na zewnątrz?
Filtr dymu ma stać obok i filtrować dym, a używam cyny typowej marketówki, a topnik też jakiś noname
Jak często i jak długo chcesz lutować oraz w jakim miejscu - sporadycznie w pokoju, w garażu, przy otwartym oknie itp.?
Lutuję w swoim pokoju i robię to raz na jakiś czas, może max 2 razy w tygodniu oraz staram się uchylać okno
Jakiego topnika/cyny chcesz używać i czy ten „filtr dymu” ma tylko stać obok z wentylatorem, czy ma wyciągać powietrze na zewnątrz?
Filtr dymu ma stać obok i filtrować dym, a używam cyny typowej marketówki, a topnik też jakiś noname