Próbowałem zmierzyć wyjście falownika/IPS i kondensator został uszkodzony.
uszkodzony moduł BSD48:
.
Mam dwa pytania:
1. czy powinienem wymienić kondensator i sprawdzić czy to nadal działa? Czy jeśli działa po naprawie to powinienem go używać?
2. Jak podłączyć inteligentną wtyczkę, aby zmierzyć moc po odcięciu zasilania?
Moduł WHD Z03 mierzy energię elektryczną pobieraną z sieci.
Ale zatrzymuje się po odcięciu zasilania sieciowego.
Moduł BSD48 nie zapewnia żadnego odczytu. faktycznie działał przez chwilę, gdy miałem go podłączonego jak na powyższym schemacie.
Ale z jakiegoś powodu wyciągnąłem czerwony kabel z modułu, który łączy się z obciążeniem,
a następnie wybuchł w ciągu 30 sekund. Natychmiast wyłączyłem zasilanie, a po demontażu stwierdziłem, że kondensator jest uszkodzony. Nie wiem czy coś jeszcze w module jest spalone czy nie.
.
Ciekawi mnie też dlaczego padł gdy nie było podłączonego obciążenia?
Jakiś pomysł?
Dzięki.
uszkodzony moduł BSD48:
Mam dwa pytania:
1. czy powinienem wymienić kondensator i sprawdzić czy to nadal działa? Czy jeśli działa po naprawie to powinienem go używać?
2. Jak podłączyć inteligentną wtyczkę, aby zmierzyć moc po odcięciu zasilania?
Moduł WHD Z03 mierzy energię elektryczną pobieraną z sieci.
Ale zatrzymuje się po odcięciu zasilania sieciowego.
Moduł BSD48 nie zapewnia żadnego odczytu. faktycznie działał przez chwilę, gdy miałem go podłączonego jak na powyższym schemacie.
Ale z jakiegoś powodu wyciągnąłem czerwony kabel z modułu, który łączy się z obciążeniem,
a następnie wybuchł w ciągu 30 sekund. Natychmiast wyłączyłem zasilanie, a po demontażu stwierdziłem, że kondensator jest uszkodzony. Nie wiem czy coś jeszcze w module jest spalone czy nie.
Ciekawi mnie też dlaczego padł gdy nie było podłączonego obciążenia?
Jakiś pomysł?
Dzięki.