logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :)

Mazzi 06 Sty 2006 13:10 5990 42
Najlepsze odpowiedzi

Jak wymienić uszkodzony podwójny kondensator 2x4700 µF/40 V w wzmacniaczu, czy można dać większą pojemność i co zrobić po montażu?

Wymień uszkodzony podwójny kondensator na dwa zwykłe 4700 µF o napięciu 50 V lub 63 V, najlepiej na 105°C, zamiast zwiększać pojemność [#2152206] Jeśli jednak zwiększysz pojemność, trzeba liczyć się z większym prądem rozruchowym i możliwą koniecznością zmiany bezpiecznika [#2152206] Przy jednym kondensatorze podwójnym podłącz nowe sztuki tak, że jedna para pracuje między „+” a „0”, a druga między „-” a „0”; w pierwszej parze plus idzie do plusa zasilania, minus do zera, a w drugiej odwrotnie względem biegunowości zasilania [#2156603] Po dokładnym oczyszczeniu płytki wlutuj elementy i uruchom wzmacniacz [#2152206]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2152175
    Mazzi
    Poziom 11  
    Padl wczoraj w moim Radmorku kondensator o pojemnosci 2x4700uF 40V. Wylal sie cholernik jeden robiac delikatne zwarcie. Na szczescie w pore wylaczylem, delikatnie tylko podgrzal plytke drukowana - z tym dam rade, sciezki niepoprzepalane.
    Bardziej zastanawiam sie nad tym, jaki kondensator kupic, jesli nie bedzie dokladnie takiego samego...
    Jezeli kupie o wiekszej pojemnosci, to czy trzeba bedzie cos regulowac po wlutowaniu go, czy tez nie?
    Kolejna rzecz: wlutuje kondka i normalnie wlaczam wzmacniacz czy trzeba jeszcze cosik zrobic ?

Laik jestem, wiec pytania moze gupie, ale prosze o pomoc:)
    Lutowac troche umiem, ale bardziej instalacje w motocyklu i przelacznik wiatrakow w kompie :) jednak powinienem dac rade:)

aha, jaka kwote tak orientacyjnie szykowac na 1szt. 2x4700uF?
  • REKLAMA
  • #2 2152206
    KRISSERV
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam
    Po dokładnym oczyszczeniu wlutuj kondensatory 4700µF/50V
    co do parametrów tych kondensatorów to moga być na 105C stopni, napiecie (moga być na 50V lub 63V) co do pojemności to lepiej 4700µ przy większym musisz zwiększyć bezpiecznik bo może nie wytrzymać przy właczeniu)
    Jezeli to był jeden kondensator (podwójny) to załóż w to miejsce dwa kond.
    do sieci i musi grać:D
    Pozdrawiam
  • #3 2152290
    Mazzi
    Poziom 11  
    KRISSERV napisał:
    Witam
    Po dokładnym oczyszczeniu wlutuj kondensatory 4700µF/50V
    co do parametrów tych kondensatorów to moga być na 105C stopni, napiecie (moga być na 50V lub 63V) co do pojemności to lepiej 4700µ przy większym musisz zwiększyć bezpiecznik bo może nie wytrzymać przy właczeniu)
    Jezeli to był jeden kondensator (podwójny) to załóż w to miejsce dwa kond.
    do sieci i musi grać:D
    Pozdrawiam

ok, popedze do sklepu i kupie, ciekawe co tam beda mieli. kondensator jest jeden podwojny, jak kupie dwa to polacze. znalazlem na sieci jak to zrobic, gosc mial podobny problem do mojego. kupil podlaczyl i cos wywalilo... nic, przed lutowanie jeszcze dopytam co i jak.

wykrecilem plytke na ktorej wlutowane sa te kondki, rozlal sie cholernik po calej plytce, musze to umyc. cyzm najlepiej? czy tylko wytrzec wacikami, choc to troche ryzykowne :) ??

a jakbym wzial kondki o wiekszej pojemnosci (wtedy musialbym chyba oba wymienic, choci tak pewnie oba wezme i wymienie, zeby sie nie powtorzylo:) to jaki bezpiecznik bylby odpowiedni?

musze schemat dorwac do radmorka, bo tak to wedrowka slepego po ciemnym lesie:) choc jako laik to i taka mapa niewiele rozjasni, ale zawsze :D
  • REKLAMA
  • #4 2152484
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    kup sobie 4 kondensatory 4700µf/50V(kosztują ok.4,2zl za szt.) ,wlutuj i po sprawie.niema tam żadnej filozofii.płyte wyczyść dokładnie denaturatem ,wytrzyj do sucha i gitara.
  • #5 2152910
    Mazzi
    Poziom 11  
    timon125 napisał:
    kup sobie 4 kondensatory 4700µf/50V(kosztują ok.4,2zl za szt.) ,wlutuj i po sprawie.niema tam żadnej filozofii.płyte wyczyść dokładnie denaturatem ,wytrzyj do sucha i gitara.

ok. pojde dopiero jutro, czasu zbraklo :)
    wolalbym dorwac 2x4700 mniejszy klopot jak dla mnie laika:) ale jak nei bedzie to wezme pojedyncze.

a wodka mozna ? nic sie plytce nei stanie, bo w akademiku tylko niedopita flaszka wodki, denaturatu niema :)
  • #6 2153024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2153040
    timon125
    Poziom 24  
    2x4700µF nie produkują.wódką też można ale...tak marnować taki napój? to profanacja.:D
  • #8 2153224
    Mazzi
    Poziom 11  
    amator2 stereo napisał:
    a ile % ma wódka?:)
    teraz powaznie
    mozna wodką tylko zebys nie zalał innych elementów

pewnie dzies 40-50% a moze i wiecy, bo jakos strasznie palila :D

nie no kieliszkiem polewal nei bede, bardziej wacikiem zamoczonym w wodeczce :)

a co do profanacji, to jakos po sylwestrze mam ejszcze wstret :)
    kumple mowia, ze do jutra ma mi przejsc :)
  • #9 2153232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2153251
    Mazzi
    Poziom 11  
    amator2 stereo napisał:
    wacikiem jak najbardziej mozna
    ja na twoim miejscu bym caly wzmaczniacz wyczyścił bo przez te 20 lat napewno jest zakurzony w środku
    p.s.mnie po sylwestrze dopiero wczoraj puściło

dobra, ide drugiego kompa skladac, bo wczoraj mobo i proc z serwisu wrocily, a w nocy chociaz wylutuje te kondki.

jak bede mial jakies pytania, to bede dalej Was meczyl:)
    poki co dzieki za wszystko!
  • #11 2154531
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    1. takich ajk tam są juz nie produkują więc nie kupisz...
    2. wylutuj tez ten drugi szary kondensator i wstaw w ich miejsce 2x 10.000µF /50V jest to natyle zblizona wielkość, ze zadnych dodatkowych elementów nie będziesz musiał wymieniać....

BTW: jak nie będie na 50V to smialo biez na 63V
  • #12 2154879
    Mazzi
    Poziom 11  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    1. takich ajk tam są juz nie produkują więc nie kupisz...
    2. wylutuj tez ten drugi szary kondensator i wstaw w ich miejsce 2x 10.000µF /50V jest to natyle zblizona wielkość, ze zadnych dodatkowych elementów nie będziesz musiał wymieniać....

BTW: jak nie będie na 50V to smialo biez na 63V

a bezpiecznikow nie bede musial mieniac, jak wlutuje kondki o wiekszych pojemnosciach? jak trzeba bedzie, to na jakie?
  • #13 2154959
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    no zmienić byś musiał.. jakby to była drastyczna zmiana.. a z 9400 na 10000 to przeciez nie jest roznica :D
  • #14 2155032
    Mazzi
    Poziom 11  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    no zmienić byś musiał.. jakby to była drastyczna zmiana.. a z 9400 na 10000 to przeciez nie jest roznica :D

aha, czaje!

Dodano po 32 [minuty]:

odlutowalem kondensatory i po przyjrzeniu sie plytce widze, ze jedna z czterech nozek od (nie wiem jak ten element nazywa sie, cos jak plytka selenowa nie wiem:/, jest czarna, jest na niej napisane:

+~~-
    3PM1
    + ~ -

wlutwana jest tuz za lewym kondesatorem) jest zasniedziala, a plytka glowna w miejscu wlutawania tego elementu jest delikatnie przypalona.

zastanawiam sie, czy to tez wymienic?

moge fotke zapodac:)
  • REKLAMA
  • #15 2155409
    pawelpps
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ja bym to wymienił na mostek prostowniczy 10A za 1,50 zł.
  • #16 2155721
    Mazzi
    Poziom 11  
    dobra, wrocilem ze skl;epu. troche nie do konca jestem zadowolony, kupilem 4 kondki po 4700uF, kazdy kosztowal po 7zl :/ pewnie przeplacilem :)
    tylko temperatura mnie zastanawia, jest na nich napisane 85stC, innych nie bylo wiec wzialem, mam nadzieje ze wystarczy.

Kondensatory maja po dwie nozki, plus i minus (rozumiem ze minusowa to ta, ktora jest wskazana na obudowie strzalkami:). teraz musze to polaczyc, mozecie napisac dokladnie jak? tylko tak lopatologicznie, na plytce jest trzy wejscia (w starym kondku byly trzy nozki) +,- i drugi minus nizej.

Dodano po 5 [minuty]:

pawelpps napisał:
    ja bym to wymienił na mostek prostowniczy 10A za 1,50 zł.

kupilem, pokazalem w sklepie gosciowi stary i dal mi. iel on ma amper to nie wiem, bo nic na nim nie pisze :/
  • #17 2156603
    timon125
    Poziom 24  
    stary kond miał +,- i zero. 2 kondziory rownolegle łączysz między + a zero(to ten twój drugi minus na drugim końcu starego konda) a następne 2 z - i zerem.w pierwszym przypadku + kondziora do + zasilania a - do zera.w drugim - kondziora do minusa zasilania a + do zera.i po robocie.po 7zeta to cholernie drogo.
  • #18 2157524
    Mazzi
    Poziom 11  
    Cytat:
    stary kond miał +,- i zero. 2 kondensator rownolegle łączysz między + a zero(to ten twój drugi minus na drugim końcu starego konda) a następne 2 z - i zerem.w pierwszym przypadku + kondensator do + zasilania a - do zera.w drugim - kondensator do minusa zasilania a + do zera.i po robocie.po 7zeta to cholernie drogo.

moge tak neismialo prosic o schemacik... mniej wiecej czaje, ale mam watpliwosci...

to ze drogo to wiem, ale niech sie naje! a temperatura nie za mala?

zreszta zaraz narysuje jak ja to sobie wyobrazam, a wy oblukacie :)
    Załączniki:
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) podlaczenie kondensatorow.JPG (11.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #19 2157599
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    dobrze sobie wyobrazasz! jestes jednym z nieiwelu, który odrazu zasioczył oco chodzi :d bo juz kilka osób tutak robiło ten manewr...(jaja były jak berety)

85stC wystaczy! ale na jakie napięcie?? i kupiłes 4 sztuki? zeby zastąpić tego 2 tez?
  • #20 2157600
    pawelpps
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    dobrze sobie wyobrażasz.
    o temp się nie martw 85 st na 100% wystarczy, raczej nie daje się do zasilacza 105 st ze względu na koszty, poza tym nie ma możliwości aby się trak nagrzały
  • #21 2158331
    Mazzi
    Poziom 11  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    dobrze sobie wyobrazasz! jestes jednym z nieiwelu, który odrazu zasioczył oco chodzi :d bo juz kilka osób tutak robiło ten manewr...(jaja były jak berety)

85stC wystaczy! ale na jakie napięcie?? i kupiłes 4 sztuki? zeby zastąpić tego 2 tez?

heh, to uwierzylem w siebie :] tak, 4szt zeby zastapic tez drugiego. rozumiem, ze identycznie drugiego lutuje, zadnych innych trikow:)

do tego ten prostownik wymienie, chyba bedzie dobry - choc ile on ma amperow to ni cholery nie wiem, zdam sie na typa ze sklepu :)

i mam nadzieje ze bedzie ok, bo reszta wyglada nie ruszona. chyba jeszcze druta wlutuje od spodniej strony plytki, w miejsce gdzie sciezka jest nadpalona, tak dla pewnosci - bo jak inaczej uzupelnic sciezke?

ale to pewnie jutro, bo w niedziele nie bede chwytal za lutownice :)
  • #22 2164530
    Mazzi
    Poziom 11  
    no jestem wreszcie w trakcie lutowania, wylutowalem ten prostownik, zamieszczam zdjecie starego (z lewej) i nowego (z prawej). niech mnie ktos upewni, ze ten nowy bedzie dobry. laik jestem i nie wiem, gosc w sklepie powiedzial ze bedzie gud, ale wiadomo, rozne mendy sprzedaja...

takze jak ok, jesli da sie cos po fotce powiedziec, to potwierdzcie.

juz polutowalem. wlaczylem mala iskierka i d@pa :/

nie dziala, cos sie zjaralo :)
    we wskaznikach mocy, nawet jak nie ma zadnego zrodla dzwieku diodki pokazuja skoki mocy, co na zasadzie sinusa, systematyczne wzrosty i spadki.

wyjalem plytke, widze ze w okolicy mostka prostowniczego troszeczke przegrzane, ale nie widac nic, zeby bylo obpalone:/

wywale ten mostek i wsadze stary. na starym gral do konca... eh cos spierdzielilem czy co?
    Załączniki:
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) prostownik.jpg (71.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 2167060
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    a kondensatory sie grzeją?? jakby dostały zmienno to powinno je wręcz zagotować.. i masz racje ten typ to menda bo wcisną ci uzywany mostek.. mam takisam i ma on ze 2x głuzsze nózki... mam nadzieje ze nie pomyliles polryzacji? i ile ty teraz masz tych kondensatorów tam wstawionych?? porób lepiej zdjęcia tej płytkli
  • #24 2167095
    Mazzi
    Poziom 11  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    a kondensatory sie grzeją?? jakby dostały zmienno to powinno je wręcz zagotować.. i masz racje ten typ to menda bo wcisną ci uzywany mostek.. mam takisam i ma on ze 2x głuzsze nózki... mam nadzieje ze nie pomyliles polryzacji? i ile ty teraz masz tych kondensatorów tam wstawionych?? porób lepiej zdjęcia tej płytkli

kondki wogole praktycznie temp nei zlapaly... dlugo nie byl wlaczony, ale nie nagrzaly sie.

mostek ten juz jest przygotowany do wlutowania, nogi sam ucialem, ale typ menda bo przeplacilem slono, dzisiaj sprawdzilem cene w drugim sklepie - 2zl na kondku mniej :/
    rozumiem, ze dluzsza nozka to plus.

zdjecia niedlugo beda, zaraz obrobie.

cholera, nie wiem co moglo to spowodowac...
    Załączniki:
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) plytka5.jpg (242.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) plytka4.jpg (254.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) plytka3.jpg (277.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) plytka2.jpg (275.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) z mostkiem.jpg (79.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) plytka.jpg (69.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) bez_mostka2.jpg (80.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RADMOR5412 - pomocy w naprawie:) Kondek sie ssikal :) bez_mostka.jpg (76.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 2168617
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    hie hie.. wystarczą 2 kondensatorki :) ael spoko tak tez moze być...zrób dokłądną fotk epołączeń kondów.. zasinwestuj w kalafonie.. i mozesz wymienić te 4 kondensatory foliowe koło mostka .. na takiesame koszt ok.30gr
  • #26 2168715
    Mazzi
    Poziom 11  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    hie hie.. wystarczą 2 kondensatorki :) ael spoko tak tez moze być...zrób dokłądną fotk epołączeń kondów.. zasinwestuj w kalafonie.. i mozesz wymienić te 4 kondensatory foliowe koło mostka .. na takiesame koszt ok.30gr

jak dwa... orginalnie byly dwa podwojne, tteraz dalem po dwa na strone.

kondki polaczone sa identycznie, jak na wczesniejszym schemaciku. jeszcze luty poprawie, ale sadze ze i tak sa ok.

a czy wymiana tych 4 kondkow pomoze wogole cos...?
    wlutuje jeszcze raz inny nowy mostek, moze gdzies go przegrzalem :/
    mocno wrazliwy na temp jest mostek?

co mzoe powodowac to wredne buczenie i skoki diodek... kurde szkoda ze czlek matme studiuje a nie elektrotechnike czy cos takiego :)
  • #27 2168746
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    mostek nie jest wrazliwy na temperatury... no fakt były 2 podwójne.. ale ty masz o podwojonej pojemności.. masz 20000mF a i wstaw je PIONOWO! znaczy nawierć odpowiednie dziury w płytce i jest poprostu wlutuj! ale musisz do tego sie zaopatrzyć w odpowiednie wiertło i fres zeby zedrzeć sciezke która jest po drugiej stronie..
  • #28 2168773
    Mazzi
    Poziom 11  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    mostek nie jest wrazliwy na temperatury... no fakt były 2 podwójne.. ale ty masz o podwojonej pojemności.. masz 20000mF a i wstaw je PIONOWO! znaczy nawierć odpowiednie dziury w płytce i jest po prostu wlutuj! ale musisz do tego sie zaopatrzyć w odpowiednie wiertło i fres zeby zedrzeć sciezke która jest po drugiej stronie..

nie, kupilem cztery kondki po 4700uF kazdy.
    druga sprawa czy wstawienie ich pionowo, oprocz dodatkowej roboty, co poprawi... poza tym w akademiku o wiertarce moge pomarzyc :D
  • #29 2168792
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    Witajcie!
    Jeśli nie dopatrzylem to przepraszam: Panowie proponują zwiększenie pojemności...ale nikt (chyba) nie wspomniał o takim drobnym elemencie jak transformator.....przy gwaltownym zwiększeniu pojemności....wiadomo jak następuje proces ladowania..i przy okazji trafo niepotrzebnie brzęczy..
    pzdr
  • #30 2168832
    Mazzi
    Poziom 11  
    leszczu napisał:
    Witajcie!
    Jeśli nie dopatrzylem to przepraszam: Panowie proponują zwiększenie pojemności...ale nikt (chyba) nie wspomniał o takim drobnym elemencie jak transformator.....przy gwaltownym zwiększeniu pojemności...wiadomo jak następuje proces ladowania..i przy okazji trafo niepotrzebnie brzęczy..
    pzdr

kondki sa wlutowane o pojemnosciach takich, jak byly orginalnie - po dwa kondensatory o poj. 4700uF na strone. Nic wiecej nie zmienialem.

ok, ale Panowie co zrobic z tym buczeniem cholernym...

opisze raz jeszcze co sie dzieje:

Wlaczam wzmacniacz, wszystko normalnie, delikatne stukniecie i wzmak gotowy jest do grania. jednak tuz po wlaczeniu pojawia sie delikatne buczenie w glosnikach, a diodki sygnalizujace poziom wzmocnienia sygnalow, na obu kanalach, skacza rytmicznie od zera tak do okolo 0.3W - 1W, niewazne czy wlaczone jest radio czy puszczony sygnal z kompa czy tez nic nie jest wlaczone...

tak dzieje sie przy calkowitym wyciszeniu.
    jezeli zaczynam podglasniac potencjometrem glosnosci (a wlaczone jest radio czy inne zrodlo dzwieku) pojawia sie normalny dzwiek, zas diodki od poziomu wzmocnienia zaczynaja normalnie wskazywac poziom sygnalu wyjsciowego... buczenie nie nasila sie

tak mniej wiecej wyglada ten problem, co powoduje to buczenie w trybie idle i na malych glosnosciach?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Radmor 5412 uległ uszkodzeniu kondensatora elektrolitycznego 2x4700µF 40V, który wylał się i spowodował zwarcie. Wymiana oryginalnego kondensatora podwójnego na dwa pojedyncze 4700µF/50V jest zalecana, przy czym dopuszczalne jest zastosowanie kondensatorów o wyższym napięciu (np. 63V) i temperaturze pracy 85°C, co jest wystarczające dla tego urządzenia. Przy zwiększeniu pojemności kondensatorów (np. do 2x10000µF) konieczna może być wymiana bezpiecznika, choć niewielka różnica pojemności nie wymaga zmian. Zaleca się dokładne oczyszczenie płytki denaturatem lub wódką (jako substytutem) przed lutowaniem. Kondensatory należy łączyć równolegle, zachowując prawidłową polaryzację (+ do +, - do -), a połączenia lutować bez użycia cienkich kabli, które mogą powodować zakłócenia – lepsze są przewody o przekroju około 1 mm. Wymiana mostka prostowniczego na nowy 10A jest wskazana, jednak należy zwrócić uwagę na prawidłową polaryzację i jakość elementu, gdyż używane lub źle dobrane mostki mogą powodować problemy. Po wymianie kondensatorów i mostka pojawiło się buczenie w głośnikach oraz skoki wskazań diod sygnalizujących poziom sygnału, co może wynikać z błędów w lutowaniu, złych połączeń masy lub uszkodzeń innych elementów. Zaleca się sprawdzenie i poprawę połączeń masowych, pomiary napięć na mostku prostowniczym za pomocą miernika oraz ewentualne odłączanie poszczególnych stopni wzmacniacza w celu lokalizacji problemu. Wskazane jest również wymienienie kondensatorów foliowych przy mostku prostowniczym. Wymiana kondensatorów powinna odbywać się bezpośrednio na płytce, najlepiej pionowo, po wywierceniu odpowiednich otworów i oczyszczeniu ścieżek. Autor planuje dalszą naukę i poszerzenie wiedzy z zakresu elektroniki i napraw wzmacniaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA