Czy elektryk wymieniając rozrusznik w Lagunie III , silnik 1,5 dci, mógł się pomylić i zamiast rozrusznika z 12 zębami , zamontował z 10. Przez co teraz wolniej kręci i powoduje to, że gorzej rano odpala?
Mam jeszcze jedna prośba o poradę. Elektryk zamontował w samochodzie rozrusznik AS-PL, powiedział mi , że nie opłaca się regenerować tego , który był w samochodzie, bo ten jest najlepszy dostępny zamiennik dostępny na rynku - no i niestety mu uwierzyłem. Ale teraz okazuje się , że poranny rozruch nie jest do końca właściwy, co prawda odpala , ale musi trochę pokręcić rozrusznik . Mam wrażenie , że wolniej (słabiej) kręci po wymianie na ten AS-PL. Samochód był już w dwóch zakładach mech. i nic nie znaleźli, więc podejrzewam , że ten chiński wyrób jest wadliwy, tym bardziej , że na jednej ze stron znalazłem opis jako rozrusznik "ekonomy". Której firmy rozruszniki polecacie: Hella, Denso, Bosch, Valeo, Lucas czy tez kupić na znanym portalu regenerowany.
https://pl.autofixer.com/produkt/rozrusznik-8ea-011-610-241-hella-1182448-3683744
Przyzwyczaić się do tego, przerabiałem to w innych Renault i Dacia (moj własny służbowy), rano kręci wolnej i jakby z oporem, potem rozruch jest ok, nowe świece, moduł świec, rozrzusznik sprawdzany, klemy masy i nawet akumulator (to w nim upatruję winy) i bez efektu, zupełnie jakby ECU kazało robić dłuższy rozruch, a po co? Może aby przerzucić olej lub paliwo?
Jeżdzę już tak 3-4lata i nic się nie dzieje.
Rozmawiałem z elektrykiem , na szczęście nie wyrzucił starego rozrusznika (valeo), obiecał mi go zregenerować i jego założę. Dam znać , czy działa teraz poprawnie.
✨ W dyskusji poruszono problem dotyczący rozrusznika w Renault Laguna III z silnikiem 1.5 dci. Użytkownik zastanawia się, czy elektryk mógł zamontować rozrusznik z 10 zębami zamiast z 12, co mogłoby wpływać na wolniejszy rozruch. Odpowiedzi wskazują, że różne marki rozruszników (Bosch, Valeo, Mitsubishi) mają różne liczby zębów, ale nie powinno to wpływać na rozruch. Użytkownik zauważył, że nowy rozrusznik AS-PL kręci wolniej, co może być spowodowane jego jakością. Wskazano, że Valeo i Denso są najlepszymi opcjami, a użytkownik postanowił zregenerować stary rozrusznik Valeo. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.