logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Narzędzia do majsterkowania w drewnie dla początkującego - co wybrać?

mprzydomek 27 Gru 2024 19:18 393 8
REKLAMA
  • #1 21364533
    mprzydomek
    Poziom 2  
    Witam, jestem totalnym nowicjuszem w temacie majsterkowania, ale chciałbym zacząć dłubać w drewnie. Chciałbym zająć się prostymi projektami, takimi jak robienie krzeseł, stolików czy przęseł do płotu – raczej weekendowe zajęcia, przy których będę mógł się nauczyć pracy z drewnem i obsługi narzędzi. W związku z tym chciałbym zapytać, czy narzędzia, które podałem niżej, mi do tego wystarczą? Może warto jeszcze coś dodać? Jeśli możecie, to polećcie proszę konkretne modele, które mieszczą się w podanych budżetach. Narzędzia preferowałbym na akumulator, ale wiadomo, budżet pewnie to dość ogranicza.
    - Frezarka górnowrzecionowa do 400 zł
    - Szlifierka do 300 zł
    - Wkrętarka do 300 zł
    - Pilarka ręczna tarczowa do 500 zł
    - Zaciski do drewna – chciałbym mieć kilka długich i krótkich, ale nie wiem, ile powinienem przeznaczyć na ten cel
    - Nie wiem, jak się to nazywa, ale chodzi mi o wiertło (?) na wkrętarkę, które robi nam własne kołki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

AI: Czy mógłbyś podać swój całkowity budżet na wszystkie narzędzia razem? To pomoże w lepszym dopasowaniu rekomendacji.
    2500
    AI: W jakim regionie mieszkasz? To może pomóc w poleceniu konkretnych modeli dostępnych w Twojej okolicy.
    Zachodniopomorskie
  • REKLAMA
  • #2 21364661
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Masz jakieś pomieszczenie do tego dłubania? Podstawą będzie dobry stół na którym będziesz mógł pracować. Z pilarek przyda się też stołowa, wiertarka stołowa, strug elektryczny, piła ukośnica lub skrzynka uciosowa, wyrzynarka itd...
    Wiertło do robienia kołków (flekownik) to akurat bardzo sporadycznie używane narzędzie.
  • #3 21364700
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 585
    Krzesła i stoły to nie takie proste konstrukcje jakby się wydawało ;-) Frezarkę możesz sobie na razie odpuścić a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na dobre i różnej długości ściski bo tych zawsze brakuje no i jednak narzędzia ręczne też bez nich się nie obędzie . Różne rodzaje pił i dłuta będą nieodzowne i jak wspomniał @osiniak75 absolutna podstawa to solidny stół
  • REKLAMA
  • #4 21364957
    mprzydomek
    Poziom 2  
    >>21364661
    Pomieszczenie mam, muszę je tylko przystosować. Co do stołu, znalazłem już plany, jaki zrobię i myślę, że taki mi na początek wystarczy https://www.honeybearlane.com/2018/03/two-hour-diy-workbench-free-plans.html. Z narzędzi mam budżet 2500 jak na razie, więc tutaj jest taki problem, że chciałbym kupić najpotrzebniejsze na start. >>21364700 Domyślam się, że proste to nie jest, ale myślę, że na początek gotowe projekty z YouTube dam radę zrobić, a wraz z czasem będę wymyślał własne. Co do frezarki, to jednak chciałbym ją kupić, ponieważ mam projekt głośników, które chciałbym wykonać, a bez niej się nie obejdzie :D. Narzędzi ręcznych nie wliczam jako tako, bo zawsze można dokupić w razie potrzeby, gdyż jakoś specjalnie drogie nie są. Co do ścisków - mógłbyś jakieś polecić?
  • REKLAMA
  • #5 21365005
    Lisek64
    Poziom 33  
    Większość mam Stalco . Są masywne i solidne do większych i cięższych rzeczy dla mnie wystarczające . I poręczniejsze szybkozaciskowe Irwin . Do tego dobrze mieć kilka sprężynowych (są nieocenione jako "trzecia ręka" ) , rurowe do szerokich klejonek i narożne tu wybierałbym zdecydowanie metalowe z dokładnym kątem . Nie podaję wymiarów ścisków bo to zależy od wielkości elementów które będziesz obrabiał i kleił a podczas pracy i tak okazuje się , że i tak jakiegoś brakuje :-)

Dodano po 7 [minuty]:

P.S.
    Co do stołu z linka to od strony ściany dodałbym zastrzały i jednak zrezygnowałbym z kółek
  • REKLAMA
  • #6 21365015
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    mprzydomek napisał:
    co do stołu znalazłem już plany jaki zrobię i myślę, że taki mi na początek wystarczy https://www.honeybearlane.com/2018/03/two-hour-diy-workbench-free-plans.html
    Ten stolik to raczej do picia kawy lub rysowania projektu... i raczej kawa by się rozlewała.

P.S.
    Jakaś lamelownica (z luzami) jest do kupienia w Lidlu.
  • #7 21365369
    mprzydomek
    Poziom 2  
    >>21365005
    W takim razie kupię irwiny i stalco :), co do stołu, to dlaczego bez kółek lepiej?
    >>21365015
    O lamelownicy pierwsze słyszę, ale wydaje się przydatna i prosta w użyciu, a ze stołem co nie tak? Nie będzie stabilny?
  • #8 21365525
    Lisek64
    Poziom 33  
    mprzydomek napisał:
    Nie będzie stabilny?

Dokładnie tak . Poza tym czasem trzeba pałką drewnianą dobić elementy pasowane na wcisk i takie stukanie raczej uszkodzi kółka . Stół ma stabilnie stać . do transportu są wózki ;-)
  • #9 21365585
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Ten stół to faktycznie jest "two hour diy", lepiej poświęcić trochę więcej godzin i zrobić coś solidniejszego i cięższego. Jak ściskiem przymocujesz do niego kawałek deski i będziesz chciał uciąć ręczną piłą to jedną ręką będziesz trzymał piłę a drugą ręką stół żeby się nie przesuwał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, będący nowicjuszem w majsterkowaniu w drewnie, poszukuje narzędzi do realizacji prostych projektów, takich jak krzesła i stoliki. Wskazuje na budżet na narzędzia oraz preferencje dotyczące akumulatorowych modeli. Otrzymuje porady dotyczące niezbędnych narzędzi, takich jak stół roboczy, różne rodzaje pił, wiertarka stołowa, frezarka, oraz ściski. Użytkownicy podkreślają znaczenie solidnego stołu roboczego oraz zalecają zakup ścisków marki Stalco i Irwin. Wskazują również na przydatność lamelownicy. Dyskutanci sugerują, aby unikać kółek w stole roboczym dla większej stabilności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA