logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wyodrębnianie dokładnego S11 z VSWR dla 4 płaskich kabli Molex w MATLABie

rdpdo 28 Gru 2024 12:17 621 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21365371
    rdpdo
    Poziom 10  
    Witam,

Mam pomiar VSWR (S11) z płaskiego kabla molex o długości 4 cali i chcę uzyskać S11, więc robię: S11 = (VSWR-1)/(VSWR - 1), ale wynik, który otrzymałem, nie jest spójny ...
    Molex nie może dostarczyć mi plików z parametrami S, więc chcę wyodrębnić dane z wykresów.

Moim celem jest uzyskanie S11, a następnie użycie FFT do uzyskania odpowiedzi TDR na nim, dzięki czemu mogę uzyskać TDR impedancji wzdłuż linii.

Moje dane eksperymentalne są następujące:

Zrzut ekranu przedstawiający wykresy VSWR i S11 dla kabla Molex w paśmie 12 MHz - 10 GHz.

Importuję wartość do Matlaba za pomocą narzędzia do wyodrębniania danych:

Wykresy i dane S11 oraz VSWR dla kabla Molex

i po wyodrębnieniu wielkości z db i wykonaniu matematyki w Matlabie i otrzymałem to :

Porównanie wykresów VSWR i S11 wyodrębnionych z VSWR .

Normalnie S11 byłby czymś okresowym wzdłuż częstotliwości, jak poniżej, ale nie jest to wynik, który otrzymałem ...

Wykres pomiaru parametrów S11 na skali częstotliwości od 12 MHz do 10 GHz.

Jakiś pomysł ? Dziękuję!

AI: Czy mógłbyś podać więcej szczegółów na temat narzędzia lub metody, której użyłeś do wyodrębnienia danych z wykresów?
    PlotDigitizer
    AI: Jaki jest zakres częstotliwości i rozdzielczość pomiarów VSWR?
    12 MHz - 10 GHz
  • REKLAMA
  • #2 21365672
    rdpdo
    Poziom 10  
    WSWR to S11, a nie VSWR
REKLAMA