logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Grundig 706456 - Jak zlokalizować mocny brum przy włączeniu?

semir325 29 Gru 2024 12:41 384 10
REKLAMA
  • #1 21367080
    semir325
    Poziom 5  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich miłośników retro sprzętu,

Staram się obudzić super szafę grającą która długo leżała bez życia. Jest to Grundig 7064/56. Mam z nim problem ponieważ od początku nie mogę zlokalizować bardzo mocnego brumu przy włączeniu. Pojawia się on w sekundzie po podaniu napięcia. Bez lamp jest identyczna sytuacja więc to chyba nie ze strony wzmacniacza jest problem. Ten brum jest na wszystkich wyjściach głośnikowych.
    Możecie pomóc mi z diagnozą? Szafka jest mega ładna i kończę jej odnawianie ale problem z samą elektroniką trochę mnie zablokował. Zabytkowa szafa grająca Grundig 7064/56 w otoczeniu innych retro urządzeń.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • d_grundig_7064_56_sch1b.pdf (198.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • d_grundig_7064_56_sch1a.pdf (177.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21367576
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1325
    Jak długo to trwa?
  • REKLAMA
  • #3 21367661
    semir325
    Poziom 5  
    Tak jest od poczatku gdy go podłaczylem do sprawdzenia. Wymieniłem lampy, elektrolity 50uF i nic. Nie wiem skad to się bierze wiec nie mam odwagi trzymać go pod napieciem i mierzyć.
  • Pomocny post
    #5 21367683
    jozgo
    Poziom 42  
    Odłącz doprowadzenia do anod lamp końcowych od transformatora.
    Najpierw jedną i włącz, brumi to drugą.
    Oczywiscie bez lamp.

Dodano po 2 [minuty]:

jak dalej brumi to odłącz 4,7 nF . ten na wyprowadzeniu "ge" tr.gł.

Dodano po 1 [minuty]:

Preskaler napisał:
    to sprawdź kondensator oznaczony elipsą (podwójny elektrolit).

semir325 napisał:
    Wymieniłem lampy, elektrolity 50uF i nic.
  • REKLAMA
  • #6 21367800
    semir325
    Poziom 5  
    Preskaler napisał:
    Schemat elektryczny z zaznaczonym czerwonym X i elipsą.
    Odlutuj przewód w miejscu oznaczonym czerwonym X i jeśli brum ustąpi to sprawdź kondensator oznaczony elipsą (podwójny elektrolit).

Ta opcja nic nie zmieniła a prostownik jest OK.

Odłączyłem anody EL i bez zmian, kondensator4,7n na ge odłączyłem i wymieniłem bo juz nie trzymał pojemnosci mocno ale rowniez bez zmian. Oczywiscie wszystko robie na wyciągniętych lampach.

Przy okazji testowałem tez na odłączonym zasilaniu żarzenia z tym samym skutkiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21367821
    jozgo
    Poziom 42  
    No to zmierz izolację uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego. Odłączącz wszystkie cztery wyprowadzenia i zmierz rezystancję uzwojenia do masy.
    Obawiam się że to to. Przebicie do rdzenia.

Dodano po 13 [minuty]:

Nie odłączj wtórnego, bo przebicie może być międzyuzwojeniowe.
  • #8 21367914
    semir325
    Poziom 5  
    Stalo się🤬 , trzecie radio z rzędu ktore mam na stole z uwalonym transformatorem! Fatum jakieś z Grundigami mam 🤦. Zaczelo sie z 4040 później 5050 a teraz ten. Czas zacząć szukać części bo tej szafki nie odpuszczę z naprawą.
  • #9 21367965
    jozgo
    Poziom 42  
    Od początku tak myślałem, ale nie chciałem Ci odbierać nadziei.
    Szukaj jakiegokolwiek transformatora dla 2xEL84.
  • #10 21367986
    semir325
    Poziom 5  
    >>21367965
    Na szczęście 4055 jest jeszcze względnie dostępny w moim rejonie więc przeszczep raczej ma szansę bo to bliźniacze modele. Ciekaw jestem jak to zagra bo potencjał ma.

Zanim dotrze nowy to wymontowałem z innego Grundiga na testy transformator. Działa i wszystko jest ok ale zawsze musi być jakieś ale. Do zakonczenia pozostal mi problem z jednym głośnikiem. Niestety jest to elektrostatyk.
    Komponenty elektrostatycznego głośnika na szaro-czarnej powierzchni.

Nie dziala wcale. Napiecie na zasilaniu glosnika jest 234V. Po podłączeniu innego ale ledwo zipiącego gra więc sygnał jest. Czyściłem wszystko w nim ale bez efektu. Pomysł z folia ratunkowa też o kant czegoś rozbić jest bo ona jest izolowana z obu stron. Ma ktoś doswiadczenie jak to naprawić bo niestety zamiennika nie mam a na Ebay są poronione ceny. W najgorszym układzie moze przerobić ma zwykły ale tego baaaardzo bym nie chciał.
  • #11 21376119
    semir325
    Poziom 5  
    Elektrostatyczny glośnik już naprawiony i wszystko działa. Jeśli folia nie jest porwana to delikatne czyszczenie alkoholem i zmiana położenia plytki przewodzacej potrafi obudzić glośnik. Na jak dlugo to czas pokaże. Od drgań wyciera się powłoka przewodząca i kondensator jakim właśnie jest glośnik elektrostatyczny traci pojemność. Po kilku sprawnych zabiegach zaczął znowu działać oczywiscie z wymienionymi kondensatorami na wyjściu transformatora 4,7 i 22n.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje naprawić odtwarzacz Grundig 7064/56, który generuje silny brum po włączeniu, niezależnie od obecności lamp. Po wymianie lamp i kondensatorów problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują odłączenie przewodów z transformatora głośnikowego oraz sprawdzenie izolacji uzwojenia transformatora. Okazało się, że transformator jest uszkodzony, co potwierdziło wcześniejsze doświadczenia użytkownika z innymi modelami Grundiga. Po wymianie transformatora na inny, problem z brumem został rozwiązany, jednak pojawił się nowy problem z elektrostatycznym głośnikiem, który również udało się naprawić poprzez czyszczenie i wymianę kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA