logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator pieca - jak zmienić kierunek obrotów i naprawić regulację?

liku025 29 Gru 2024 14:55 1875 8
  • #1 21367318
    liku025
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam problem z wentylatorem pieca jak i z kierunkiem obrotów dmuchawy. Wentylator kręci się w drugą stronę i nie wiem jak to zmienić. Zamieniałem kable od kondensatora na odwrót niestety nic to nie zmieniło, na chwilę zamieniłem kabel od kondensatora który jest wpięty na fazę z kablem na neutralny, wentylator tylko buczy. Śmigła raczej nie da się obrócić.
    Drugi problem jest taki że nie działa regulacja obrotów ( niby działa ale praktycznie w ogóle nie zwalnia wentylatora podpięty) wydaje mi się że podpiąlem go prawidłowo. Zamieszczam zdjęcia, proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Wentylator pieca - jak zmienić kierunek obrotów i naprawić regulację? Screenshot_2024-12-29-14-55-03-510_com.android.chrome.jpg (220.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wentylator pieca - jak zmienić kierunek obrotów i naprawić regulację? IMG_20241229_141333.jpg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wentylator pieca - jak zmienić kierunek obrotów i naprawić regulację? IMG_20241229_141337.jpg (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wentylator pieca - jak zmienić kierunek obrotów i naprawić regulację? IMG_20241229_141333.jpg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21367417
    liku025
    Poziom 10  
    Dzięki to jutro sobie zadzwonię do sprzedawcy... A z tym regulatorem to co ?
  • #5 21367865
    liku025
    Poziom 10  
    >>21367493 problem jest taki że z tego sterownika wychodzi mi tylko brązowy niebieski i zółtozielony
    Może muszę pominąć ten kondensator ?
  • #6 21367902
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1110
    1. Ten wentylator ma wydmuchiwać powietrze, czyli działać jak typowy wentylator domowy używany w upalne lato.
    Czy tak nie działa?
    2. Jak Kolega podłącza zasilanie? Do przewodów czarnego i brązowego?
  • #7 21368411
    liku025
    Poziom 10  
    >>21367902 niestety wydmuchuje ciepłe powietrze na silnik wentylatora. Na spokojnie zobaczę jeszcze raz, czy nie da się śmigła obrócić.
    Podłączenie wygląda tak, jak na schemacie na zdjęciu.
    Z wentylatora wychodzą:
    Brązowy, czarny, niebieski i żółtozielony, kondensator dwa czarne.

Brązowy (wentylatora) do brązowego z sterownika.

Czarny (wentylatora) do czarnego z kondensatora.

Niebieski (wentylatora) do niebieskiego ze sterownika i czarnego z kondensatora.

Żółtozielony (wentylatora) do żółtozielonego (sterownika).
  • #8 21368517
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    Śmigła nie da się odwrócić, gdyż zostało zaprojektowane do odpowiedniego kierunku obrotów i stanie się mało wydajne.
    Link
  • #9 21369961
    jamal025
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Temat rozwiązany. Kierunek obrotów da się zmienić przewodami, można je mieszać, oprócz PE (żółtozielony). Zostawiam zdjęcie, mi się przydało.
    Regulacje też udało się naprawić. W środku w sterowniku jest taka niebieska kostka z mini śrubką. Nie wiem, jak to działa, ale wykręcając śrubkę, obroty się obniżają. Teraz mam zakres praktycznie od zera do max obrotów. Piec grzeje, aż miło. Dziękuję za zainteresowanie.
    Załączniki:
    • Wentylator pieca - jak zmienić kierunek obrotów i naprawić regulację? Resized_Screenshot_20241119_141923_WhatsApp.jpeg (168.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wentylatorem pieca, który obraca się w niewłaściwym kierunku oraz z regulacją obrotów. Po zamianie kabli od kondensatora nie udało się zmienić kierunku obrotów, a wentylator jedynie buczał. Użytkownik podłączył przewody zgodnie z schematem, jednak wentylator wydmuchuje ciepłe powietrze. Ostatecznie, kierunek obrotów można zmienić przez mieszanie przewodów, z wyjątkiem przewodu PE (żółtozielony). Regulację obrotów naprawiono poprzez wykręcenie śrubki w niebieskiej kostce w sterowniku, co pozwoliło na uzyskanie pełnego zakresu obrotów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA