logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.7 2004 - trudności z odpalaniem na zimnym silniku

kacp3v 29 Gru 2024 15:31 381 9
REKLAMA
  • #1 21367399
    kacp3v
    Poziom 3  
    Witam mam problem z Opel Astra 1.7 2004r. II
    Mianowicie to po zimnej nocy auto troche dłużej pokręci rozrusznikiem i odpali ale zaraz potem gaśnie nawet jeśli się przygazuje i potem nie chce odpalić tylko kręci rozrusznik i dopiero za 2 razem odpala normalnie a potem gdy auto jest rozgrzane odpala normalnie

Added after 44 [seconds]:

Auto to disel
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21367402
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 691
    Świece są ok?
  • REKLAMA
  • #3 21367405
    kacp3v
    Poziom 3  
    Nie sprawdzałem

Added after 3 [minutes]:

Auto kupiłem jakieś mniej więcej 2 miesiące temu miesiąc temu wymienialem alternator
    I koło pasowe
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21368505
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 691
    Na początek sprawdź świece żarowe.
  • Pomocny post
    #5 21368683
    szafirek11
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Cześć,
    Nie stawiałbym na świece.
    Po pierwsze: w tym modelu jak którakolwiek ze świec byłaby uszkodzona to świeciłaby się cały czas kontrolka od świec w liczniku.
    Po drugie: gdyby była to kwestia świec to auto miałoby problem z odpaleniem zwłaszcza gdy jest zimne, ale po odpaleniu by chodziło, a u ciebie odpali na chwilę i gaśnie.
    Świecę możesz sprawdzić miernikiem , bo z tym najmniej jest chyba roboty, ale na 99% nic im nie dolega.
    Najlepiej byłoby podłączyć komputer i zobaczyć co się dzieję z parametrami.

Ja bym obstawiał cofanie się paliwa. .
  • REKLAMA
  • #6 21369121
    kacp3v
    Poziom 3  
    A nawet jeżeli będzie to cofanie się paliwa, to co z tym zrobić? Są jakieś szanse na uratowanie? Czasami, gdy jadę, świeci się kontrolka samochodu z kluczem i check, ale zaraz potem gaśnie, zazwyczaj tylko na chwilę, a poza tym, gdy jest ciepło, to normalnie odpala. To sam nie wiem.
  • Pomocny post
    #7 21369995
    szafirek11
    Poziom 12  
    Masz Astrę G czy H? Jeśli G, to z jakim silnikiem: dti czy cdti?
  • #8 21370754
    kacp3v
    Poziom 3  
    Opel Astra H cdti
  • Pomocny post
    #9 21371767
    szafirek11
    Poziom 12  
    W Astrze G błędy można było sprawdzić jakoś metodą hamulec-gaz czy coś w tym rodzaju. Być może w Astrze H też to działa. Wygoogluj, jak to zrobić. A jeśli chodzi o to paliwo, to możesz po dłuższym postoju odkręcić górę filtra paliwa i zobaczyć, czy jest na full (powinno się praktycznie wylewać paliwo). Jeśli nie jest na full, to wymień filtr paliwa razem z uszczelkami.
  • #10 21372224
    kacp3v
    Poziom 3  
    Filtr paliwa był wymieniany, a co do tej metody, to działa, bo kiedyś sprawdzałem. Jutro sprawdzę.

Added after 3 [minutes]:

Kurde, nie wiem, wczoraj i dzisiaj normalnie odpalił.

Added after 2 [minutes]:

Może to coś z pompą paliwa?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem Opla Astry 1.7 z 2004 roku, szczególnie po zimnej nocy, gdzie silnik kręci dłużej, a po odpaleniu gaśnie. Po rozgrzaniu silnika auto odpala normalnie. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie świec żarowych, jednak niektórzy użytkownicy wskazali, że problem może leżeć w cofaniu się paliwa lub w pompie paliwa. Użytkownik potwierdził, że filtr paliwa był wymieniany, a także wspomniał o kontrolkach na desce rozdzielczej, które czasami się świecą. Dodatkowo, ustalono, że auto to Opel Astra H cdti.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA