logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nieprawidłowo zamontowany kabel w piwnicy zasilający światło na klatce schodowej - co zrobić?

aniespol 29 Gru 2024 17:28 276 2
REKLAMA
  • #1 21367641
    aniespol
    Poziom 2  
    Witam, w ostatnim miesiącu przeprowadzono u mnie w bloku wymianę kabli elektrycznych na nowe. Te, które elektryka w mojej klatce musiała być przeprowadzone przez moją piwnicę, która się znajduje dokładnie pod klatką schodową, w której są umieszczone skrzynki. Kable główne są schowane w korycie, a ten zasilający światło w klatce schodowej wisi pod sufitem. Zupełnie nie wiem, co z tym zrobić. Sądzę, że nie spełnia to żadnych norm. Łatwo zahaczyć o ten kabel, korzystając z piwnicy.
    Nadmienię, że firma, która to wykonała, zrobiła sporo jeszcze takich fuszerek.
    Kabel elektryczny wiszący pod sufitem z nieprzymocowaną końcówką.
    Kabel elektryczny luźno wiszący pod sufitem obok lampy.
    Kabel elektryczny biegnący pod sufitem piwnicy z przymocowaną lampą.

AI: Czy skontaktowałeś się już z firmą, która przeprowadzała wymianę kabli, lub z administracją budynku w sprawie tego problemu?
    Zamierzam to zrobić. Tylko chciałabym wpierw dowiedzieć się, czego powinnam od nich konkretnie żądać, by nie zostać odesłana z kwitkiem.
    AI: Jakie konkretnie normy bezpieczeństwa uważasz, że nie są spełnione przez to zamontowanie kabla?
    Kabel powinien być na stałe przymocowany do sufitu, czy być w jakimś ochronnym korycie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21367834
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1100
    aniespol napisał:
    Zupełnie nie wiem, co z tym zrobić.

Zgłoś zarządcy budynku: np. wspólnocie mieszkaniowej lub spółdzielni.

aniespol napisał:
    Tylko chciałabym wpierw dowiedzieć się, czego powinnam od nich konkretnie żądać, by nie zostać odesłana z kwitkiem.

Hasło: "niebezpieczny przewód pod napięciem swobodnie zwisający i który nie jest zamocowany".
  • #3 21390826
    aniespol
    Poziom 2  
    Udało się dogadać z zarządcą. Przeprowadzili 'poprawki w ramach' reklamacji.
REKLAMA