logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Energizer Tuya - Losowe włączanie/wyłączanie gniazdka po resecie i zmianie routera

Slavnygda 31 Gru 2024 11:35 1497 6
REKLAMA
  • #1 21370388
    Slavnygda
    Poziom 10  
    Gniazdowtyk Energizer oparty na Tuya.
    Nie ma ustawionych zadnych scen , timerow kompletny reset wykonany.
    Losowo włącza lub wylacza.
    Pozatym dziala jak nalezy ale nigdy nie wiadomo kiedy sie sam znow wlaczy lub wylaczy. Zmieniane otoczenie , inny router.
    Mam trzy sztuki i wszystkie robia to samo
  • REKLAMA
  • #2 21370791
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A nie masz przypadkiem w tym gniazdku włączonego losowego działania- tzw symulacja obecności ( nie sceny a ustawienia samego gniazda)?
    Podaj dokładny typ i specyfikację ( ew link do specyfikacji ) tego sprzętu.
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 21370942
    Slavnygda
    Poziom 10  
    Było resetowane. Ja się przeprowadziłem, więc są teraz w zupełnie innym domu.
    Robią tak od nowości. Trzy sztuki kupione w jednym sklepie i mają tę samą przypadłość. Kupiłem też żarówki Energizera i one są w porządku.
    Widok wtyczki i adaptera marki Energizer z bliska, pokazujący specyfikacje techniczne.

Dodano po 1 [minuty]:

Ekran aktualizacji oprogramowania na smartfonie z informacją o braku nowszej wersji i włączoną automatyczną aktualizacją.

Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

Zrzut ekranu przedstawiający dziennik przełączeń ze smartfona.

To sa logi.ani razu nie bylo to z mojego udzialu.nie ma tez widocznego schematu
  • REKLAMA
  • #4 21372349
    adamjur1
    Poziom 42  
    Powinieneś to sam zrobić, ale przeszukałem neta po symbolu i wychodzi na to ,że to jest symulator obecności, czyli to jest jego prawidłowe działanie. ( inni użytkownicy też się na to skarżą )
    Nie ma do tego manuala - a co dostałeś z opakowaniem?
    Pozdr. J.
  • #5 21372638
    Slavnygda
    Poziom 10  
    Owszem, szukałem i znalazłem słynne vacation mode, ale o ile w Zigbee można takie coś uruchomić, to ani aplikacja Energizer oparta na Tuya, ani oryginalna Tuya nie mają w opcjach tego.

W pudełku poza instrukcją parowania nie było nic więcej.
  • #6 21372932
    adamjur1
    Poziom 42  
    Może jakieś zapytanie do producenta-wygląda na specjalizowany moduł...
    Pozdr.J.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gniazdkiem Energizer opartym na Tuya, które losowo włącza i wyłącza się, mimo braku ustawionych scen czy timerów. Po przeprowadzce i resecie urządzenia problem nadal występuje na trzech egzemplarzach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być związane z funkcją symulacji obecności, jednak użytkownik nie znalazł takiej opcji w aplikacji. Proponowane są również alternatywne rozwiązania, takie jak kontakt z producentem lub sprawdzenie, czy urządzenie można zaktualizować do alternatywnego firmware.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA