logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po podłączeniu zasilania gniazdo przełącza się w stan wyłączony

biznessdronss88 06 Mar 2024 23:21 1887 8
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20993572
    biznessdronss88
    Poziom 2  

Dzień dobry. Sflashowałem gniazdo CBE (tuya). Wszystko okazało się skonfigurowane, z wyjątkiem momentu włączenia zasilania (jeśli włożysz gniazdko do gniazdka), gniazdko automatycznie przełącza się w stan włączony, jak skonfigurować, aby gniazdko po włączeniu było w stanie wyłączonym? (proszę o pomoc, ponieważ jest to mój pierwszy kontakt z oprogramowaniem urządzenia)

{
      "vendor": "Tuya",
      "bDetailed": "0",
      "name": "Full Device Name Here",
      "model": "enter short model name here",
      "chip": "BK7231T",
      "board": "TODO",
      "flags": "2622464",
      "keywords": [
        "TODO",
        "TODO",
        "TODO"
      ],
      "pins": {
        "6": "WifiLED_n;0",
        "7": "BL0937CF;0",
        "8": "BL0937CF1;0",
        "10": "Btn;1",
        "23": "LED;1",
        "24": "BL0937SEL;0",
        "26": "Rel;1"
      },
      "command": "",
      "image": "https://obrazki.elektroda.pl/YOUR_IMAGE.jpg",
      "wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/topic_YOUR_TOPIC.html"
    }

• REKLAMA
  • #2 20993724
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12877
    Aby skonfigurować stan uruchamiania w OBK należy przejść do „Config”:
    Interfejs użytkownika z informacjami o urządzeniu BK7231T_WB3S_WhiteStripWindows i opcjami konfiguracji.
    Następnie do „Konfiguruj uruchamianie”:
    Zrzut ekranu panelu konfiguracji z zaznaczoną opcją Configure Startup.
    Następnie znajdź kanał, którego użyłeś do przekaźnika:
    Zrzut ekranu ustawień konfiguracji uruchamiania w interfejsie BK7231T.
    I wprowadź 0, 1 lub -1 (-1 oznacza zapamiętanie ostatniego stanu).

Alternatywnie możesz po prostu użyć polecenia Short Startup Command lub pliku autoexec.bat, aby umieścić tam polecenie, na przykład:

// setChannel index value
    setChannel 1 0

Należy pamiętać, że mogą istnieć inne przyczyny włączenia przekaźnika, takie jak konfiguracja MQTT (więc najpierw spróbuj bez włączonego MQTT), lub możesz mieć już jakiś skrypt podczas uruchamiania, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20998976
    biznessdronss88
    Poziom 2  
    @p.kaczmarek2 tak, rzeczywiście, problem dotyczy MQTT. Spojrzałem na wszystko i nie mogłem zrozumieć, dlaczego MQTT ma taki efekt

Dodano po 51 [minutach]:

@p.kaczmarek2 tutaj jest część pliku logu, zdarzenia te występują gdy podłączę gniazdko do gniazdka
    mqtt_host 192.168.1.35:1883
    Info:MAIN:Time 13, idle 215504/s, free 83520, MQTT 0(1), bWifi 1, secondsWithNoPing -1, socks 2/38 
    Info:MQTT:mqtt_connection_cb: Successfully connected
    Info:MQTT:mqtt_subscribed to tasmota/discovery/cbe/+/set
    Info:MQTT:mqtt_subscribed to tasmota/Group/+/set
    Info:MQTT:mqtt_subscribed to cmnd/tasmota/discovery/cbe/+
    Info:MQTT:mqtt_subscribed to cmnd/tasmota/Group/+
    Info:MQTT:mqtt_subscribed to tasmota/discovery/cbe/+/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/1/set
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/1/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/current/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/power_apparent/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/power_reactive/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/power_factor/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/voltage/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/power/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/energycounter/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/energycounter_last_hour/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/energycounter_today/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/energycounter_yesterday/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/energycounter_2_days_ago/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/energycounter_3_days_ago/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/energycounter_clear_date/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/63/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/62/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/54/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_data_cb data is 1 for ch 1
    Info:GEN:CHANNEL_Set channel 1 has changed to 1 (flags 0)

Info:MQTT:Channel has changed! Publishing 1 to channel 1 
    Info:MQTT:Publishing val 1 to tasmota/discovery/cbe/1/get retain=1
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/1/get
    Info:MQTT:Publishing val Cbe to tasmota/discovery/cbe/host retain=1
    Info:MQTT:Publishing val 4.50 to tasmota/discovery/cbe/power/get retain=1
    Info:MQTT:Publishing val 0.31 to tasmota/discovery/cbe/power_factor/get retain=1
    Info:MAIN:Time 14, idle 190904/s, free 83520, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing -1, socks 2/38 
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/power/get
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic tasmota/discovery/cbe/power_factor/get
    Info:MQTT:Publishing val OpenBK7231T 1.17.494 Mar  5 2024 14:56:04 to tasmota/discovery/cbe/build retain=1
    Info:MAIN:Drv DGR not running.
    Info:DGR:DRV_DGR_CreateSocket_Receive: Socket created, waiting for packets
    Info:DGR:DRV_DGR_CreateSocket_Send: socket created
    Info:MAIN:Started DGR.
    Info:MAIN:Time 15, idle 210376/s, free 71008, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing -1, socks 5/38
  • REKLAMA
  • #4 20999121
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Może ustawienie flagi zachowania może pomóc?
    Zrzut ekranu z listą flag dla oprogramowania MQTT, z wyróżnioną flagą o ID 7.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20999193
    biznessdronss88
    Poziom 2  
    @p.kaczmarek2 Lista opcji i flag konfiguracyjnych dla urządzenia sterującego LED, wyświetlona na ciemnym tle.
    Flaga nie jest tego warta, ((((((
  • #6 20999195
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Możesz także wypróbować flagę 10, rozgłaszać stan własny na połączeniu MQTT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20999281
    biznessdronss88
    Poziom 2  
    @p.kaczmarek2 Wyszedłem z sytuacji
        "10": "Btn;0",
        "23": "LED;0",
        "26": "Rel;0"
      }, 

zmieniłem to

"10": "Btn;3",
        "23": "LED;3",
        "26": "Rel;3"
      },
  • #8 20999331
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Nie sądzę, że jest to opłacalne rozwiązanie. Myślę, że to działa tylko dlatego, że odkryłeś HA, gdy przekaźnik był na kanale 0, a teraz przekaźnik jest na kanale 3, więc HA nie może tego zmienić. Czy możesz sprawdzić, czy urządzenie nadal działa przy sterowaniu przez HA?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21000328
    biznessdronss88
    Poziom 2  

@p.kaczmarek2 Zrzut ekranu interfejsu Home Assistant z danymi urządzenia BK7231T.
    tak, po zmianie kanału na 3, w ciągu dnia wszystko działa!

Dodano po 3 [minutach]:

@p.kaczmarek2 Zrzut ekranu z panelu sterowania urządzenia z temperaturą wewnętrzną wynoszącą 132,8°C
    Zwróciłem także uwagę na temperaturę urządzenia. są dwa urządzenia, które są zszyte i na obu urządzeniach temperatura przekracza 100, czy to normalne? Wygląda trochę przerażająco. sam chip, jeśli dotkniesz go palcem, jest bardzo gorący

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z gniazdem CBE (Tuya), które po podłączeniu do zasilania automatycznie przełącza się w stan włączony. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym konfigurację stanu uruchamiania w sekcji „Config” oraz użycie polecenia „setChannel” do ustawienia wartości na 0, 1 lub -1. Zidentyfikowano również, że problem może być związany z konfiguracją MQTT, co potwierdzono przez analizę logów. Użytkownik zmienił ustawienia pinów, co pomogło w rozwiązaniu problemu, ale zauważył również wysoką temperaturę urządzenia, co może budzić obawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA