logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór dostawcy Internetu po zakończeniu umowy z UPC - Netia czy Orange?

Edward Pudaś 01 Sty 2025 19:36 2595 29
REKLAMA
  • #1 21372363
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    Ponieważ umowa o Internet, TV i telefon z UPC mi się zakończyła a nie bardzo chcę się wiązać z Play'em wymyśliłem że może wrócę do Polsatu. Tym bardziej, że juz kiedyś miałem i antena satelitarna wisi na balkonie. Przy okazji mieli mi dociągnąć Internet światłowodowy. Zabralem więc z salonu dekoder, podłączyłem i telewizja satelitarna śmiga bardzo dobrze. Wziąłem dekoder Box 4k z funcją Duo a do tego wstawilem dysk i jest OK.
    Problem okazał się z Internetem, bo obecnie skoro mam z UPC to nie działa w dekoderze gdyż Polsat ograniczył dostawców. Co prawda do telewizji nie potrzebuję Internetu, ale nie tylko telewizją człowiek żyje. Poza tym są inne serwisy filmowe nadawane już wyłącznie internetowo.
    Kiedy przyszedł monter do światłowodu i zbadał warunki w bloku stwierdził, że są bardzo trudne i nie obejdzie się bez większego wiercenia w ścianach i podłogach a w ogole to kabel może iść tylko klatką schodową. Śpółdzielnie z pewnością nie wyrazi na to zgody, nie mowiąc już o mojej żonie i kosztach instalacji które musiałaby ponieść Netia.
    Prawdopodobnie więc będzie konieczność rezygnacji z umowy z Polsatem i poszukania innego dostawcy Internetu. Wielkiego wyboru nie ma i podoobno może być tylko Netia i Orange i to żaden światłowód a normalny HFC czyli hybrydowy, bo taki już mi działa obecnie. Netia oferuje podobno taki abonament a czy Orange to nie wiem. Czytałem różne opinie o Netii ale chyba nie będę miał innej opcji. Poprosił bym o jakąś poradę. Najlepiej byłoby pozostać zz netem przy UPC tak jak jest teraz ale też nie wiem czy w ogóle jeszcze oni zawierają nowe umowy pod Play'em
  • REKLAMA
  • #2 21372388
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Edward Pudaś napisał:
    mi się zakończyła

Sama się zakończyła? Niemożliwe. Wystarczy tylko nic nie dotykać, nie słuchać kłamców i oszustów chcących Cie wkręcić w nową lojalkę i nic dla Ciebie się nie zmieni.
    Obecna umowa będzie trwała przez wiele lat na tych samych warunkach a do tego będziesz ją mógł zakończyć Ty i wtedy kiedy chcesz. Żadna umowa, z żadnym operatorem realnie "się nie kończy".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21372407
    KOCUREK1970
    Ocena: 5429
    IC_Current napisał:
    Obecna umowa będzie trwała przez wiele lat na tych samych warunkach a do tego będziesz ją mógł zakończyć Ty i wtedy kiedy chcesz.

Lub operator, on też ma do tego prawo.
    Edward Pudaś napisał:
    Najlepiej byłoby pozostać zz netem przy UPC tak jak jest teraz

Zatem nie kończysz współpracy i zostajesz z tym, co jest.
    Będzie drożej na bezterminówce.
  • #4 21372421
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Lub operator, on też ma do tego prawo.

No teoretycznie ma, ale jeszcze w życiu nie słyszałem żeby komuś wypowiedział sam od siebie. Zaś już wiele razy pomagałem komuś rozwiązać bezterminówkę.

Najlepszy absurd był wiele lat temu - facet zmarł a Orange nie chciał pozwolić wdowie na rozwiązanie umowy na POTS, bo ... nie jest stroną umowy. Gdzie poszła, to ją zbywali. To jeszcze czasy przed EU i realną ochroną konsumentów. Potem pamietam jakoś państwo zrobilo porządek z operatorami. Ze dwa lata tak płaciła haracz. Jakoś my się zgadali i mówię jej - zadzwoń do nich i powiedz, że abonent zmienił dwa lata temu miejsce zamieszkania i tam proszę wysyłać rachunki, bo ona nie bedzie ich już odbierać. Nowy adres to cmentarz w XX, alejka YY grób ZZ. Telefon był odłączony w drugi dzień rano, nawet jednej linijki jakiegokolwiek już pisma nie trzeba było.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21372444
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    No teoretycznie ma, ale jeszcze w życiu nie słyszałem żeby komuś wypowiedział sam od siebie. Zaś już wiele razy pomagałem komuś rozwiązać bezterminówkę.

Wiadomo, że będzie mu raczej zależało (kasa), by i takiego użytkownika nie stracić.
    Ale np. w obecnej umowie T-Mobile 😎 już jest zapis, że operator może (tak dokładnie, może, co nie znaczy, że tak zrobi, wszystko od operatora zależy 😁 ) po 2 latach na bezterminówce zakończyć świadczenie usługi i zaproponować nową umowę z terminem :D
    Idzie nowe w mordę jeża :D
  • #6 21372454
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    po 2 latach na bezterminówce zakończyć świadczenie usługi

Nierealne w praktyce. Pecunia non olet.
    Zwykły straszak, żeby kłamca z infolinii "miał papier" do straszenia nie do końca świadomego klienta. Tak to go taki oszust zmanipuluje i pokaże "tu pisze, że skończymy". Ale to rosyjska ruletka - jeden się da nabrać, a drugiemu jakby sami zakończyli umowę, to prawie pewne, że taki ktoś się mocno wk...wi na operatora i kasa choćby mała, to przepadła.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21372469
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Pecunia non olet.

Dokładnie.
    Zwłaszcza że OP płaci za sprzedawany internet od grubych hurtowników ustaloną kwotę, zatem nawet te 30-50 zł jest dla niego przychodem.

@Edward Pudaś
    Jeśli nawet wypowiedzenie złożyłeś i je przyjęli, ba, nawet jeśli już sprzęt spakowany do odesłania - kontakt z Plujem i cofnąć wypowiedzenie, wszystko zostanie na starych zasadach.
    Ale sprzęt NIE może zostać odesłany!
  • #8 21372791
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Weź światłowód od Plusa będzie działać funkcja duo w dekoderze PB. Plus (czyli Netia) ma lepszy routing niż Orange. Jeśli masz tv od PB to będziesz miał jeszcze rabat w ramach Smart Dom na abonament światłowód.
    W Netii jest publiczny ip i nie ma problemu z podłączeniem własnego routera.
  • REKLAMA
  • #9 21373495
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Dzięki za taką szeroką dyskusję i wyjaśnię co dalej. Światłowodu nie zainstalowałem i nie zainstaluję bo wiąże się to jak juz pisałem, ze sporymi pracami typu wiercenie w ścianach - również w mieszkaniu, a potem malowanie :/ Do tego ciągnięcie kabla po ścianach na klatce schodowej na co Spółdzielnia nie wyraża zgody. Tak więc zgłosiłem do Polsatu, że umowa na TV satelitarną zostaje, a umowę na Internet z Plusa wycofujemy.
    Dziś rano jeszcze rozmawiałem w tej sprawie z Polsatem i wg ich konsultanta nie ma wcale konieczności korzystania z Internetu wyłacznie z Netii czy Orange. Takie wieści ozpowszechniali "testerzy" na filmach na You Tube. Byle było łącze o odpowiedniej prędkości. Poza tym i tak przełączanie się na dekoderze z satelity na Internet (czy na odwrót) to nie jest takie proste. Trzeba ustawiać potem dekoder od nowa. Szczęśliwie się jednak zdażyło, że niedługo potem zadzwoniła pani z Play'a w związku z moją rezygnacją z ich usług. I nagle okazało się, że nie muszę rezygnować z całości poprzedniej umowy a mogę tylko z telewizji i telefonu. Abonament na Internet mogę sobie przedlużyć na kolejny okres 24 miiesiące choć już nie za 41 zl jak było dotychczas :) Pani wytłumaczyla mi, że taka cena była w pakiecie z TV i telefonem a teraz już mi został tylko Internet. Co ciekawe, oferowala mi nawet za 60 zl też Internet HFC (1Gbit) ale łącznie z telewizją gdzie są tylko kanały naziemne. Modemo-router też mogła mi bezpłatnie wymienić, ale wolałem zostać już z tym który używam 2 lata i sprawuje się w miarę dobrze.
    Trochę namieszałem z tymi zmianami a można powiedzieć, że jedynym powodem tego było wściekle fioletowe oprogramowanie dekodera Play'a i pewne niedoróbki w jego oprogramowaniu.
    Mogę więc zakończyć ten temat i choć w sumie będę teraz o 10 zł płacił więcej za wszystko to mam instalację tak jak chciałem :)
    A ten światłowód to wcale nie jest taki konieczny, bo tak jak miałem i mam nadal Internet hybrydowy który wcale nie jest gorszy. W umowie mam uslugę o szybkości 1 Gbit i przy pomiarach przeważnie jest około 900 Mbit a czasem dobiega do 980 Mbit. Nie ma co narzekać :)

Dodano po 5 [minuty]:

>>21372791 Jak już pisałem nie wziąłem światłowodu od Plusa choć chciałem. Przeważyły problemy przy ewentualnej instalacji. Do Netii zgłaszałem się ale póki co nie było odzewu a zostałem dalej niby w Play'u a faktycznie dalej w UPC. Od nich mam juz net 8 lat i może raz była jakaś awaria i to krótkotrwała.
  • #10 21373513
    IC_Current
    Edward Pudaś napisał:
    Abonament na Internet mogę sobie przedlużyć na kolejny okres 24 miiesiące

Nic nie czytasz co Ci się pisze!
    Absolutnie nie dotykaj umowy z UPC. Ty nic nie przedłużasz, tylko podpiszesz nowa umowę z cesją uslug do Play. W nowej umowie będzie wszystko co złe:
    - przede wszystkim Play i ich kierowanie ruchem. Pożałujesz na drugi dzień.
    - lojalka na dwa lata, kiedy teraz jesteś wolny
    - wszystkie nowe, niekorzystne kruczki i sztuczki umowne, jakie operatorzy od około dwóch lat zawierają z klientami. Najgorszy jest ten kruczek, że obecnie masz stała cenę, ewentualnie raz na całe życie podwyzka 10zł. W nowej umowie będą Cię po dwóch latach kroić i łoić a jak nie podpisze potem kolejnej lojalki, to wzrosty kosztów będą astronomiczne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21373632
    KOCUREK1970
    @Edward Pudaś
    Polski Swiatłowód Otwarty, który jest właścicielem obecnie szkieletu optycznego po byłm UPC Polska, cały czas modernizuje HFC do standardu XG- PON.
    Zatem i do Ciebie z biegiem czasu dotrze światłowód.
  • #12 21373641
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Edward Pudaś napisał:
    Dzięki za taką szeroką dyskusję i wyjaśnię co dalej. Światłowodu nie zainstalowałem i nie zainstaluję bo wiąże się to jak juz pisałem, ze sporymi pracami typu wiercenie w ścianach - również w mieszkaniu, a potem malowanie :/ Do tego ciągnięcie kabla po ścianach na klatce schodowej na co Spółdzielnia nie wyraża zgody. Tak więc zgłosiłem do Polsatu, że umowa na TV satelitarną zostaje, a umowę na Internet z Plusa wycofujemy.
    Dziś rano jeszcze rozmawiałem w tej sprawie z Polsatem i wg ich konsultanta nie ma wcale konieczności korzystania z Internetu wyłacznie z Netii czy Orange. Takie wieści ozpowszechniali "testerzy" na filmach na You Tube. Byle było łącze o odpowiedniej prędkości. Poza tym i tak przełączanie się na dekoderze z satelity na Internet (czy na odwrót) to nie jest takie proste. Trzeba ustawiać potem dekoder od nowa. Szczęśliwie się jednak zdażyło, że niedługo potem zadzwoniła pani z Play'a w związku z moją rezygnacją z ich usług. I nagle okazało się, że nie muszę rezygnować z całości poprzedniej umowy a mogę tylko z telewizji i telefonu. Abonament na Internet mogę sobie przedlużyć na kolejny okres 24 miiesiące choć już nie za 41 zl jak było dotychczas :) Pani wytłumaczyla mi, że taka cena była w pakiecie z TV i telefonem a teraz już mi został tylko Internet. Co ciekawe, oferowala mi nawet za 60 zl też Internet HFC (1Gbit) ale łącznie z telewizją gdzie są tylko kanały naziemne. Modemo-router też mogła mi bezpłatnie wymienić, ale wolałem zostać już z tym który używam 2 lata i sprawuje się w miarę dobrze.
    Trochę namieszałem z tymi zmianami a można powiedzieć, że jedynym powodem tego było wściekle fioletowe oprogramowanie dekodera Play'a i pewne niedoróbki w jego oprogramowaniu.
    Mogę więc zakończyć ten temat i choć w sumie będę teraz o 10 zł płacił więcej za wszystko to mam instalację tak jak chciałem :)
    A ten światłowód to wcale nie jest taki konieczny, bo tak jak miałem i mam nadal Internet hybrydowy który wcale nie jest gorszy. W umowie mam uslugę o szybkości 1 Gbit i przy pomiarach przeważnie jest około 900 Mbit a czasem dobiega do 980 Mbit. Nie ma co narzekać :)

Dodano po 5 [minuty]:

>>21372791 Jak już pisałem nie wziąłem światłowodu od Plusa choć chciałem. Przeważyły problemy przy ewentualnej instalacji. Do Netii zgłaszałem się ale póki co nie było odzewu a zostałem dalej niby w Play'u a faktycznie dalej w UPC. Od nich mam juz net 8 lat i może raz była jakaś awaria i to krótkotrwała.

Już możesz żałować, że dla 10 zł dałeś się wyrobić w usługi Play.
    Nie przychodź już więcej z żadnymi tematami jeśli wiesz lepiej.
  • #13 21373673
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ja wiem, że z Play'em może być różnie i dlatego nie chciałem przedłużać umowy na telewizję i telefon. Wziąłem satelitę z Polsatu bo już kiedyś miałem taką umowę i byłem zadowolony a anteny są zamontowane. Gdy mi się skończyła umowa z Polsatem wziąłem telewizję, internet i telefon z UPC. Pasowało mi to bo miałem międzynarodowe rozmowy telefoniczne gratis a w pakiecie nie było drogo. Przy kolejnym przedłużeniu umowy powiększono mi prędkość do 1Gbit i wymieniono router. To było 2 lata temu i ta umowa skończyła się w grudniu. Nie mogłem przewidzieć że UPC zostanie przejęte przez Play, ale w działaniu usług nic sie nie zmieniło. Jedynie zmieniono mi oprogramowanie routera co mi się niezbyt spodobało. Ale działało w sumie bez kłopotów więc nie protestowałem. Dopiero miesiąc temu jak mi wymieniono dekoder TV i to mi już nie odpowiadało całkowicie. Dlatego też postanowiłem tę telewizję odpuścić i zawrzeć nową umowę z Polsatem. I złożyłem pismo wypowiadające kontynuowanie umowy. Z początku miałem zamiar całkowicie rozstać się z UPC/Play ale po dzisiejszej rozmowie skoro nadal zostaję przy Internecie z UPC na przedłużonej umowie, no to zgodziłem się.
    Oczywiście że mogłem sprawy w ogóle nie ruszać i dalej korzystać ze wszystkiego, ale dlaczego mam się męczyć oglądając te fioletowe ekrany na telewizorze i do tego wkurzać się, że zamiast mojej listy kanałów dekoder mi podsuwa regularnie tę ogólną ze wszystkimi kanałami? Uważam, że nie ma większego problemu płacąc 10 zł na miesiąc więcej niż dotychczas. Nie sądzę też, żeby inflacja została zahamowana a raczej będzie rosnąć dalej, a co będzie za 2 lata to na razie nie myślę. Może te kwoty za usługi będą relatywnie wtedy tańsze ? ;)

Co do ostatniej notki kolego NetTv to wydaje mi się, że jest to platforma do wymiany poglądów, ewentualnie udzielania porad, a to, że macie więcej dyskusji na swoich kontach, niekoniecznie musi odzwierciedlać, że macie zawsze i wszędzie rację. Albo słuchasz co ci piszą mądrzejsi albo zamilcz i zniknij - tak to mam rozumieć ?! :/ Czy ktoś tutaj ma patent na mądrość??
  • #14 21373757
    IC_Current
    Edward Pudaś napisał:
    ale po dzisiejszej rozmowie skoro nadal zostaję przy Internecie z UPC na przedłużonej umowie, no to zgodziłem się.

Czy Ty nie rozumiesz po polsku, czy jesteś tak naiwny i słuchasz oszustów z infolinii? Dzisiaj pani z infolinii, a jutro Cie na wnuczka obrobią!
    Robiąc dzisiaj aneks nigdzie nie zostałeś w UPC. Właśnie dałeś dyspozycję przeniesienia do Play, tylko że samego łącza internetowego a do tego zamiast mieć umowę na czas nieokreślony podpisałeś kompletnie niepotrzebnie kolejny cyrograf.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21417367
    loranet
    Poziom 3  
    Szkoda, że dopiero teraz weszłam na to forum. Umowa z UPC kończy mi się 28 lutego, niestety już wysłałam wypowiedzenie. Mogę coś jeszcze zmienić?
  • #16 21417397
    IC_Current
    loranet napisał:
    Mogę coś jeszcze zmienić?

Wycofać wypowiedzenie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21417425
    loranet
    Poziom 3  
    Wypowiedzenie jeszcze nie doszło do celu (wysłałam poleconym za potwierdzeniem). Pytanie: czy wystarczy, że powiem, że chcę cofnąć wypowiedzenie, czy to już zależy od ich dobrej woli?
    Usłyszałam od konsultanta, że z końcem mojej umowy terminowej z UPC i tak planują odłączyć mi telewizję, bo nie chcę wymienić dekodera na nowy. Nawet jeśli bym nie wypowiedziała.
  • #18 21417457
    IC_Current
    Cofnąć wypowiedzenie też trzeba na piśmie.
    loranet napisał:
    Usłyszałam od konsultanta, że z końcem mojej umowy terminowej z UPC i tak planują odłączyć mi telewizję, bo nie chcę wymienić dekodera na nowy.

Dostałaś pisemne wypowiedzenie z ich strony, czy to kolejne kłamstwo oszusta z infolinii, chcącego nabić sobie prowizję.
    Bez pisma od operatora i to miesiąc wcześniej nic nie wyłącza. Jak dostaniesz takie pismo z wypowiedzeniem od operatora, to się będziesz zastanawiała co dalej. Na razie będzie umowa na czas bezterminowy i nie daj się okłamać i wrobić w nową umowę terminową, bo te nowe umowy u operatorów to na pół oszukańcze, z klauzulami indeksacyjnymi i bandyckim podnoszeniem cen po zakończeniu czasu określonego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21417480
    loranet
    Poziom 3  
    Dzięki, czyli napiszę kolejne pismo, że proszę o wycofanie mojego wypowiedzenia itd..... Trudno uwierzyć, że tak wkręcają :(
  • #20 21417516
    KOCUREK1970
    loranet napisał:
    czyli napiszę kolejne pismo, że proszę o wycofanie mojego wypowiedzenia

Kontakt z infolinią w tym zakresie też wystarczy.
    Kiedy zbłąkana dusza chce wrócić, idą na rękę :D
    loranet napisał:
    planują odłączyć mi telewizję, bo nie chcę wymienić dekodera na nowy.

Ta wymiana czeka wszystkich z usługą telewizyjną, którzy mają stary dekoder Apollo.

Ale gdyby nawet wypowiedzieli, to żadna strata.
    Obecnie na PŚO dostępne są:
    Pluj - omijać,
    TMobile - omijać,
    Plus - brać,
    Netia - brać i się nie zastanawiać!
  • #21 21458898
    loranet
    Poziom 3  
    Cofnęłam wypowiedzenie, czyli umowa zawarta z upc od jutra powinna przejść na czas nieokreślony.
    Tymczasem dziś wyłączyli mi telewizję i taki komunikat:

"przypominamy, że brak wymiany dekodera oznacza, że od 27 lutego 2025 r. na dekoderze TV 4K BOX przestanie działać telewizja. Zachęcamy do kontaktu, celem jak najszybszej wymiany dekodera. Możesz dalej oglądać telewizję w usłudze TV GO* lub w ramach testowego dostępu do usługi PLAY NOW."
  • #22 21458904
    KOCUREK1970
    @loranet
    No i co w tym dziwnego?
  • #23 21458929
    loranet
    Poziom 3  
    nie chcę wymieniać dekodera
  • #24 21458937
    IC_Current
    loranet napisał:

Wymień dekoder bez ruszania umowy. Co w tym strasznego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21458960
    KOCUREK1970
    loranet napisał:

Nikt nie zmusza - zwyczajnie zostaniesz bez telewizji, a za TV abonament płacić będziesz.

Wymiana dekoderów to akurat uwarunkowanie zewnętrzne i zupełnie od Pluja niezależne.
    Prawa do dekodera, jego systemu, licencji, patentów i praw autorskich miało Liberty Global (z Denver w USA), jako właściciel firmy UPC Polska.
    Jakoś 2 lata temu LG sprzedało UPC Polska Plujowi z dobrodziejstwem inwentarza. Ale ten czas udzielenia sublicencji na owy dekoder się skończył.
    Zatem od 28.02.2025 wszystkie dekodery Apollo to elektrośmieć.
    Ich czas dobiegł końca i nie ma odwrotu.

Operator ma prawo swobodnie decydować, jaki sprzęt dostarcza.
    Klient nie musi się z tym zgadzać, ale takiej umowy wypowiedzieć bez płacenia kary umownej wypowiedzieć nie może.
    No chyba, że umowa bezterminowa, to droga wolna.
    Ale stary dekoder i tak działać już nie będzie.
  • #26 21467260
    edi2408
    Poziom 4  
    Jak się pani uprze, to mogą dać stary dekoder Horizon (z własnym dyskiem), ale nie jestem pewny, czy wtedy nie trzeba będzie nowej umowy. Mój znajomy właśnie rezygnował z UPC i też mu chcieli wcisnąć ten mały, okrągły. No to im zagroził, że całkiem rezygnuje z ich usług. I wtedy zaproponowali mu Horizona.
  • #27 21467276
    KOCUREK1970
    @edi2408
    Tu wszystko zależy z tym Horizonem, czy to DOCSIS, czy faktycznie FTTH.
    Jeśli DOCSIS, Horizon zadziała.
    Jeśli FTTH, nie zadziała.

A swoją drogą Horizon pobiera 40 W prądu niezależnie, jaki tryb pracy ma wybrany - no luksus na całego :D
  • #28 21467339
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Horizon pobiera 40 W prądu

Ło matko. Toto ma wbudowany ekran 50 cali, czy streamuje bezpośrednio do podświadomości?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21467356
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Toto ma wbudowany ekran 50 cali, czy streamuje bezpośrednio do podświadomości?

🤣🤣🤣
    Dekoder jest z okresu 2015, wtedy nikt nie miał świra z oszczędzaniem energii, a i samemu UPC nie udało się rozwiązać tego problemu nigdy i tak to zostawili.
    Ten wynalazek miał 2 aktualizacje oprogramowania, i to jeszcze w erze dinozaurów :D
    Jedyny sposób oszczędzania z nim prądu, to wyłączanie go przełącznikiem.
    Czy ustawisz plan zasilania MAX, Normal czy ECO, pobór mocy to 40 W w każdym planie.
    Jedyna różnica:
    - plan zasilania MAX, dekoder z czuwania startuje jak rakieta,
    - plan zasilania Normal, dekoder startuje z czuwania jakieś 2 minuty,
    - plan zasilania ECO, dekoder startujesz z czuwania i idziesz na zakupy, jak wrócisz, może się już uruchomi (a może nie).
  • #30 21574981
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Jak już chyba wspomniałem, zostałem z telewizją w Polsacie a Internet z UPC a właściwie z Play'a. Z tego drugiego jestem zadowolony bo po przejściowych kłopotach z sieciami wifi już jest wszystko OK. Na popularnych stronach do mierzenia szybkości Internetu często wychodzi nawet ponad 1 Gbit. wysylka gorzej bo tylko 40-45 Mbit ale nie prowadzę żadnej strony gdzie by mnóstwo ludzi zaglądało. Awarii jakoś też nie bylo (odpukać).
    Co do Polsatu to nawet całkiem spora korespondencja się utworzyła. Problemem był ponoć najnowszy i najlepszy dekoder który notorycznie zawieszał się podczas przewijania programów czy nagrań. Testowałem różne dyski ale to nie była przyczyna. W końcu wymieniłem na inny i w zasadzie to przewijanie działa, ale żeby tak całkiem się zmieniło to nie powiem. Istotną sprawą było to, że wgrano nową wersję oprogramowania i być może tam coś poprawiono.
    Inny problem wystąpił taki, że podczas nagrywania jakiegoś kanału to znaczna część innych jest niedostępna. Ponieważ ten nowy dekoder ma tylko jedno wejście antenowe, z dyskusji z Polsatem wyszła informacja że mam po prostu niewłaściwy konwerter w antenie. I wyszlo na to, że chcąc mieć wszystkie kanały dostępne i nagrywać nawet 3 inne to muszę go wymienić na inny typu unicable. Proponowałem też zamianę dekodera na inny model - z dwoma wejściami antenowymi, ale odpisali, że nie da się bo to gorszy dekoder a poza tym stracił bym część usług za które płacę. Chodziło o to, że ten starszy model nie ma wejścia Ethernet więc nie da się cofać programów ani, nagrywać tych które już były emitowane wcześniej.
    Krótko mówiąc zostaję z tym co już mam a konwerter wymienię przy okazji jak znajdę chętną firmę :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru dostawcy Internetu po zakończeniu umowy z UPC, z uwzględnieniem problemów technicznych i umownych związanych z przejściem usług do Play oraz możliwości powrotu do Polsatu. Użytkownik posiada telewizję satelitarną Polsatu z dekoderem Box 4K Duo, który wymaga Internetu do korzystania z serwisów streamingowych, jednak Polsat ogranicza dostawców Internetu, co komplikuje sytuację. Próba instalacji światłowodu w bloku napotyka na trudności techniczne i brak zgody spółdzielni na wiercenia i prowadzenie kabli. W dyskusji pojawiły się informacje o bezterminowych umowach z UPC, możliwościach cofnięcia wypowiedzenia umowy oraz ryzyku podpisania niekorzystnych nowych umów z Play. Rekomendowano Internet od Plusa (Netia) ze względu na lepszy routing i publiczne IP oraz brak problemów z własnym routerem. Wspomniano o modernizacji sieci UPC do standardu XG-PON przez Polski Światłowód Otwarty. Poruszono też temat wymiany dekoderów, gdyż stare modele Apollo przestaną działać od lutego 2025 roku, a operator wymusza wymianę na nowsze, np. Horizon, który jednak ma wyższe zużycie energii. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na pozostanie z telewizją Polsatu i Internetem z Play (UPC), z pozytywną oceną prędkości i stabilności po początkowych problemach. Problemy z dekoderem Polsatu, takie jak zawieszanie się podczas przewijania i ograniczenia w dostępie do kanałów podczas nagrywania, zostały częściowo rozwiązane aktualizacją oprogramowania i wymianą sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA