logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitory gasną, problem z odpaleniem PC i błąd 31 w menedżerze urządzeń - czy to wina zasilacza?

Daved9 02 Sty 2025 00:19 258 2
REKLAMA
  • #1 21372786
    Daved9
    Poziom 2  
    Witam forumowiczów,
    otóż mam problem z wyłączającymi się monitorami (jakby nie dostawały sygnału z karty) (jest również dźwięk wypięcia urządzenia z Windowsa)
    Sprawdzałem drugą kartę i jest ten sam problem, że gasną w losowych momentach i wymagane jest zresetowanie PC, a także podczas zgaszenia muszę długo odczekać (co najmniej 2 min) lub wyłączyć zasilacz po chwili (12 sek) włączyć i dopiero PC.
    Jak wyżej napomknąłem, problem jest również z odpalaniem PC czasem.
    W momencie jak włączę go na nowo, działa tylko jeden monitor 60 Hz, jakby nie było sterowników, więc próbuję zainstalować na nowo poprzez AMD Adrenaline, lecz wyskakuje błąd (chyba że nie wykryto urządzenia czy coś takiego), za to w menedżerze urządzeń wyskakuje błąd 31 i też nie mogę zainstalować sterowników.
    Muszę poczekać, aż "same" się zainstalują (gaśnie monitor, jest dźwięk wypięcia i wpięcia), po czym obydwa zaczynają działać na 240 Hz i 144 Hz.
    Wymieniłem całą płytę na nową, jak i procka i ramy, ponieważ założyłem, że gdzieś tu leży problem (na płycie notorycznie podczas tych problemów świeciły się diody LED, chwilę CPU, potem VGA, DRAM i BOOT), lecz jak można się spodziewać, nie przyniosło to rezultatu, stąd moje pytanie, czy winowajcą tego wszystkiego jest zasilacz?
    Dodam również, że na dwóch kartach graficznych (GTX 1080, RX 6950 XT) próbowałem różnych sterowników, różne BIOSy na obydwu płytach i ogólnie inne sterowniki do wszystkiego, co się dało, kilka wersji Windowsa też sprawdziłem ;/
    Z góry dziękuję za pomoc i życzę wszystkim wspaniałego nowego roku.
    Podzespoły:
    Ryzen 7 5700X3D
    RX 6950 XT
    G.Skill 2x16 GB 3600 MHz DDR4
    Asus ROG Strix B550-A Gaming
    Chłodzenie wodne Fractal Luma
    Zasilacz Modecom Volcano 750 W Gold (nie grałem w wymagające tytuły, żeby brak mocy powodował te błędy, występują one na pulpicie czy w CSie (menu/gra))
    AI: Jaki jest model i marka zasilacza, którego używasz w swoim komputerze?
    Modecom Volcano 750 W Gold
    AI: Czy w ostatnim czasie instalowałeś jakieś aktualizacje systemu operacyjnego lub sterowników, które mogłyby wpływać na działanie komputera?
    Tak, wszystko próbowałem
  • REKLAMA
  • #2 21372928
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6828
    Być może ten zasilacz Modecom Volcano 750 W Gold "fiksuje losowo" > wyłacza płytę > monitory gasną .

Podmień go .
    * piszesz ,ze wymiana płyty, cpu i RAM nie dała efektu

Zasilacz Modecom Volcano 750 W z certyfikatem 80 Plus Gold
    * już z tabliczki wynika , że na linii 12V ma 740W

p.s
    Error code 31 w postaci
    Cytat:
    This device is not working properly because Windows cannot load the drivers required for this device. (Code 31)

czyli
    Sugeruje to, że urządzenie nie działa poprawnie, ponieważ system Windows nie może załadować sterowników dla tego urządzenia.
  • #3 21373860
    Daved9
    Poziom 2  
    >>21372928 no właśnie dziwi mnie skąd wynika ten błąd 31, czy przez nagle chwilowe przerwanie przez zasilacz sterowniki do karty się pieprzą? Bo to samo było na każdym windowsie jak i karcie przez co wykluczam kartę a czemu Windowsy świrują nie wiem, nie rozumiem skąd to wynika.
    Ps już zamówiłem nowy zasilacz 850w Gold z Asusa zobaczymy czy się “naprawi”
REKLAMA