logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak reakcji komputera na przycisk power, uszkodzony zasilacz

Warlok18 02 Gru 2018 14:04 3894 25
REKLAMA
  • #1 17599962
    Warlok18
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Witam!

Mam pewien problem ze swoim komputerem stacjonarnym.

Specyfikacja:
    Zasilacz ATX Aerocool 500W 80+
    AMD Phenom II 965 4x3.4Ghz
    Płyta Gigabyte GA970A-UD3
    Dysk WD Caviar Blue 500GB
    8Gb ram(4x2GB 1333Mhz)
    Geforce GTX560Ti

Od początku... Komputer przez okres ~3 miesięcy nie był uruchamiany. W ten weekend a dokładniej w piątek wyczyściłem go(rozebrałem go prawie do 0, włącznie z zasilaczem), nałożyłem pastę chłodząca na procesor i kartę graficzną i złożyłem w całość. Jako, że przycisk reset uległ uszkodzeniu odpiąłem przewody od niego i wyciągnąłem go, aby w najbliższym czasie zakupić drugi. Podczas pierwszego uruchomienia komputera zgrałem wszystkie cenne pliki na drugi nośnik i za pomocą MHDD rozpocząłem proces zerowania i remapowania dysku(było kilka sektorów do remapu). Wszystko przebiegło pomyślnie, zainstalowałem windows 7, pobrałem podstawowe rzeczy w tym sterowniki, antywirus etc... Miałem jeszcze dwa dyski które chciałem wyzerować i sprawdzić czy zniknął z nich bad sektory, ale jednak mimo zerowania bad sektory zostały... tak więc dałem sobie spokój i z powrotem podpiąłem stary dysk. Zainstalowałem COD 4, bo akurat miałem tą grę pod ręką i chciałem sprawdzić jak będą zachowywać się temperatury na nowej paście... Pograłem może z 15 minut i w obudowie coś strzeliło oraz błysnęło na niebiesko i komputer się wyłączył(nie chciał się już drugi raz włączyć). Rozebrałem go ponownie, wyjąłem prawie wszystko w poszukiwaniu usterki i nic... Po rozebraniu zasilacza dopiero poczułem nieprzyjemny zapach... Próbowałem podłączyć go na krótko, ale nie reaguje, jedynie słychać "cyknięcie" podczas zwierania pinów. Mam rozumieć, że zasilacz jest do wyrzucenia? Druga sprawa, to czy popełniłem gdzieś błąd? Może nie można odłączać przycisku reset? Kiedyś mi mówiono, że ten zasilacz jest na "styk" do tego komputera. Nawet jeśli kupię drugi zasilacz, to może on znowu ulec spaleniu jeśli coś źle zrobiłem... A to już byłoby kosztowne...

Jeśli zasilacz do wymiany to jaki polecacie?

Dziękuję i Pozdrawiam!

EDIT:

Doszukałem się uszkodzonego elementu dioda D5
    Brak reakcji komputera na przycisk power, uszkodzony zasilacz
  • REKLAMA
  • #2 17600016
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Podłącz płytę bez grafiki, pamięci i dysków, powinien zareagować kodem dżwiękowym wskazującym na brak pamięci i karty graficznej jeżeli się obudzi uzupełnij pamięć i użyj zwykłej karty graf PCI
  • #3 17600028
    Warlok18
    Poziom 16  
    Mam drugi zasilacz ze starego komputera Modecom Feel 400W. Wiem, że to niebezpieczne podłączać zasilacz z czarnej listy... Może jednak zaryzykować podłączenie samej płyty i sprawdzić czy wszystko z nią w porządku?

Dodałem zdjęcie w pierwszym poście.

Pozdrawiam!
  • #4 17600045
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Jeśli jest sprawny niczym nie ryzykujesz.
  • REKLAMA
  • #5 17600055
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15515
    mieszaczwcz napisał:
    Podłącz płytę bez grafiki, pamięci i dysków, powinien zareagować kodem dżwiękowym wskazującym na brak pamięci i karty graficznej jeżeli się obudzi uzupełnij pamięć i użyj zwykłej karty graf PCI

Do CZEGO?
    Skoro zasilacz jest uszkodzony może "dobić" resztę podzespołów!!!
    Warlok18 napisał:
    Mam drugi zasilacz ze starego komputera Modecom Feel 400W. Wiem, że to niebezpieczne podłączać zasilacz z czarnej listy... Może jednak zaryzykować podłączenie samej płyty i sprawdzić czy wszystko z nią w porządku?

Jeśli sprawny możesz spróbować.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17600063
    smyk55
    Poziom 23  
    Ocena: 108
    Nie sądzę by płyta główna uszkodziła zasilacz. Zamontuj sprawny zasilacz to wszystko się wyjaśni.
  • #7 17600064
    sosarek

Poziom 43  
    smyk55 napisał:
    Nie sądzę by płyta główna uszkodziła zasilacz.

Wiesz czy nie poszło większe napięcie w momencie uszkodzenia zasilacza?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17600076
    smyk55
    Poziom 23  
    sosarek napisał:
    Wiesz czy nie poszło większe napięcie w momencie uszkodzenia zasilacza?
    Zauważ, że pisałem o płycie a nie o zasilaczu dlatego proponuję podpiąć sprawny wtedy się zobaczy czy np zasilacz tak jak sugerujesz nie uszkodził płyty.
  • REKLAMA
  • #9 17600108
    Warlok18
    Poziom 16  
    Ten zasilacz chyba nie będzie pasować do tej płyty... Brakuje w nim jednego złącza 4 pinowego. Chyba, że da się wyprowadzić je z wolnych molexów?
  • #10 17600125
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    A na zwykłej grafice PCI nie spróbujesz, od razu wyeliminujesz uszkodzenie lub przeciążanie zasilacza przez GTXa
  • #11 17600127
    smyk55
    Poziom 23  
    Warlok18 napisał:
    Brakuje w nim jednego złącza 4 pinowego. Chyba, że da się wyprowadzić je z wolnych molexów?
    Wszystko się da jeśli wiesz co robisz, znasz sprzęt i jak w Twoim przypadku wiesz o co chodzi z tym złączem 4 pinowym. Lepiej jednak podpinać zasilacz taki jaki jest odpowiedni kiedy nie wiemy w jakim stanie jest reszta.

Dodano po 3 [minuty]:

mieszaczwcz napisał:
    A na zwykłej grafice PCI nie spróbujesz, od razu wyeliminujesz uszkodzenie lub przeciążanie zasilacza przez GTXa
    Kolega dając Ci radę jednocześnie sugeruje jaka metodyka podczas napraw powinna być przyjęta - pozbyć się w pierwszym uruchomieniu tego co nie jest do sprawdzenia płyty konieczne.
  • #12 17600143
    sosarek

Poziom 43  
    mieszaczwcz napisał:

Skoro zasilacz jest uszkodzony ma "dobić" resztę?
    CZYTAJ UWAŻNIE zamiast pisać bzdury - no chyba że zakupisz Autorowi podzespoły które ulegną uszkodzeniu po zastosowaniu się do Twoich porad.
    Warlok18 napisał:
    Po rozebraniu zasilacza dopiero poczułem nieprzyjemny zapach... Próbowałem podłączyć go na krótko, ale nie reaguje, jedynie słychać "cyknięcie" podczas zwierania pinów
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 17600201
    Warlok18
    Poziom 16  
    Podłączyłem drugi zasilacz i płyta wydała jakiś tam dźwięk... Czyli mam się cieszyć? Jeśli wynika z tego, że to zasilacz, to czy wlutowanie nowej diody wchodzi w grę? Obejrzałem płytkę z obu stron i nie widać śladu wypalenia...

Pozdrawiam!
  • #14 17600217
    sosarek

Poziom 43  
    Jaki dźwięk?
    Czy podpiąłeś monitor, system się uruchomił?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17600222
    smyk55
    Poziom 23  
    Warlok18 napisał:
    Podłączyłem drugi zasilacz i płyta wydała jakiś tam dźwięk...
    Nie jest tak źle tylko co to ma znaczyć "płyta wydała jakiś tam dźwięk". Napisz jaki bo dźwięki też coś znaczą.
  • #16 17600226
    Warlok18
    Poziom 16  
    Odłączyłem wszystko z płyty oprócz procesora. Uruchomiłem jedynie, aby usłyszeć dźwięk(3 szybkie piknięcia) i od razu wyłączyłem.
  • #17 17600231
    sosarek

Poziom 43  
    Trzykrotny oznacza brak pamięci RAM - ale to znak ze płyta działa - czy w pełni okaże się dopiero po uruchomieniu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17600242
    Warlok18
    Poziom 16  
    Kolejne pytanie, czy warto to naprawiać? Mam sprzęt i możliwości, żeby wlutować druga diodę... Tylko pytanie czy warto? Może być tak że coś jeszcze poza nią się uszkodziło i tego nie widać dopóki się nie uruchomi po naprawie i dalej będzie źle?

Pozdrawiam!
  • #19 17600250
    sosarek

Poziom 43  
    Jeśli uszkodzona dioda to coś więcej mogło zostać uszkodzone - w ciemno można tylko gdybać.
    Za 50-70zł. na All... znajdziesz używane markowe zasilacze Fortona, Chiefteca...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 17600251
    smyk55
    Poziom 23  
    Warlok18 napisał:
    Tylko pytanie czy warto? Może być tak że coś jeszcze poza nią się uszkodziło i tego nie widać dopóki się nie uruchomi po naprawie i dalej będzie źle?
    Można podjąć próbę naprawy zasilacza. co uszkodzone nikt z nas Ci nie powie. Miernik do ręki i można zaczynać zabawę. Zasilacz można naprawić bez jego podłączania do komputera
  • #21 17600294
    Warlok18
    Poziom 16  
    Osobiście i tak kupie nowy zasilacz, bo zwyczajnie temu już nie zaufam:) Ale przyda mi się do innych celów jeśli tylko zadziała... Tak właśnie myślałem żeby kupić jakiś używany zasilacz..., ale jak już mam kupić to coś mocniejszego co pozwoli mi na OC procesora, bo z tym zasilaczem miałem trochę obaw... Możecie polecić jakieś konkretne modele?

Drugie pytanie... czy gdyby mi się np. zwarły dwa piny na płycie głównej etc... to oberwałby zasilacz czy płyta? Bo nie wiem czy owy zasilacz padł sam z siebie czy po prostu przyczyna mogła być gdzieś indziej...
  • #22 17600321
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Różnie to bywa, zależy jakie piny byłyby zwarte z założenia zasilacz nie powinien się włączyć przy zwarciu któregokolwiek napięcia wyjściowego.
  • #23 17600455
    Warlok18
    Poziom 16  
    Wydaje mi się, że mogły być zwarte piny do których można podłączyć wentylator na płycie głównej... Dwa z nich były bardzo blisko siebie...
  • #24 17600459
    sosarek

Poziom 43  
    Padłby układ na płycie ale nie zasilacz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 17602931
    Warlok18
    Poziom 16  
    Rozglądałem się trochę za zasilaczem... I chciałbym się Was poradzić, który wybrać... Oto lista przeze mnie wybranych:
    -CORSAIR VS550 550W VS SERIES
    -CORSAIR VS650 650W VS SERIES
    -CHIEFTEC GPS-600A8 600WATT
    -Chieftec GPC-700S 700W iArena Series bulk

Co radzicie?

Pozdrawiam!
  • #26 17604900
    Warlok18
    Poziom 16  
    Zakupiono nowy zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem stacjonarnym, który nie reaguje na przycisk zasilania. Po długim okresie nieużywania, komputer został rozebrany, wyczyszczony, a pasta termoprzewodząca nałożona na procesor i kartę graficzną. Po pierwszym uruchomieniu zainstalowano system Windows 7, jednak komputer przestał działać. Użytkownik rozważa podłączenie innego zasilacza (Modecom Feel 400W) w celu sprawdzenia płyty głównej. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące testowania płyty bez dodatkowych komponentów oraz ryzyka uszkodzenia innych podzespołów. Po podłączeniu drugiego zasilacza płyta wydała dźwięk, co sugeruje, że może być sprawna. Użytkownik zastanawia się nad naprawą zasilacza oraz zakupem nowego, preferując modele o większej mocy. W końcu użytkownik informuje o zakupie nowego zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA