logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MacBook A1534 - brak obrazu po instalacji systemu, co sprawdzić?

Cesnek 02 Sty 2025 12:38 279 7
REKLAMA
  • #1 21373184
    Cesnek
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Witam.
    MacBook A1534 podczas instalacji systemu zgasł. Po ponownym uruchomieniu daje tylko podświetlenie. Klapa w żadnej pozycji nie daje artefaktów ani pełnego obrazu.
    Zanim wezmę się za rozkładanie sprzętu, chciałbym zasięgnąć opinii, gdzie może leżeć problem. Na co zwrócić uwagę? No chyba że to uwalona matryca, to zaraz sprzęt pójdzie do hasioka
    Załączniki:
    • MacBook A1534 - brak obrazu po instalacji systemu, co sprawdzić? image0.jpeg (135.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21373330
    Cesnek
    Poziom 5  
    >>21373251 Nie mam takiej przejściówki poza tym z tego co czytam to żeby dało obraz na zewnętrzny monitor to trzeba wywołać taki podział obrazu w systemie ??
  • #4 21373385
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6830
    To wygląda na brak zasilania matrycy (ala biały obraz)

Cytat:
    Fraza: MacBook A1534 Szukaj na wybranych forach Znaleziono 25 wyników

np. Link
  • REKLAMA
  • #5 21373499
    Cesnek
    Poziom 5  
    Przejżałem tematy i żaden z nich nie jest podobny do mojej usterki nawet ten który podlinkowałeś bo u mnie nie było powszechnego problemu z niewykrywaniem dysku czy pasków na matrycy. Działał bez zarzutów aż do dnia kiedy postanowiłem mu odświeżyć system. Nie wiem czy to ma związek ale od tamtej pory nie ma charakterystycznego gonga przy uruchomieniu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21373725
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6830
    W podanym Link masz namiar na schemat
    -potrzebne pomiary na złaczu matrycy

W zał. na *.brd
    Załączniki:
    • 820-00244_08.brd (410.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21373797
    Cesnek
    Poziom 5  
    Już wcześniej pobrałem przeglądając posty ale podziękowanie za schemat. W weekend będę grzebał, a jutro sprawdzę, co będzie na przejściówce na HDMI.
    Teraz zauważyłem, że nie załącza się Caps Lock
  • #8 21375474
    kadlub1984
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Ja miałem taki przypadek że tylko biały ekran problem z gniazdem od matrycy utlenily się piny bo dostała się jakaś ciecz i nie laczyly. Przelutowalem gniazdo i profilaktycznie wymieniłem całą taśmę.
    Tak jak napisał kolega pewnie nie ma jakiegoś sygnału bo na taśmie nie łączy.
    Sprawdź gniazda matrycy i taśmę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z MacBookiem A1534, który po instalacji systemu przestał wyświetlać obraz, a jedynie podświetla ekran. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak podłączenie zewnętrznego monitora przez przejściówkę USB-HDMI oraz sprawdzenie gniazd matrycy i taśmy. Wskazano również na możliwość uszkodzenia gniazda matrycy z powodu korozji, co może prowadzić do braku sygnału. Użytkownik zauważył, że nie słychać charakterystycznego dźwięku uruchomienia, co może wskazywać na poważniejszy problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA