logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszty ogrzewania domu 90m2 z kotłem gazowym - czy są za wysokie?

tytus222 03 Sty 2025 04:38 2025 6
REKLAMA
  • #1 21374380
    tytus222
    Poziom 2  
    Witam,

Chciałem się dowiedzieć, co myślicie o kosztach ogrzewania, jakie mi wyszły w pierwszych miesiącach użytkowania domu.

Powierzchnia użytkowa: 90 m²
    Dom zgodny ze standardem WT 2021
    Ogrzewanie podłogowe
    Kocioł kondensacyjny gazowy

Koszty ogrzewania:
    Październik: ok. 450 zł
    Listopad: ok. 450 zł
    Grudzień: ok. 750 zł

Są to kwoty wyższe, aniżeli się spodziewałem. Niektórzy mnie uspokajają, że w drugim czy trzecim roku użytkowania zużycie spadnie.
    AI: Czy możesz podać więcej informacji na temat jakości izolacji i materiałów użytych w Twoim domu?
    Pustak ceramiczny Porotherm
    Ocieplenie: podłoga, ściany, strop: wszędzie 20 cm styropian
    AI: Jakie są ustawienia termostatu i jak często korzystasz z ogrzewania?
    21 stopni dzień (16 h), 20,5 noc (8 h)
  • REKLAMA
  • #2 21374386
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    @tytus222
    Dzień dobry !
    Podajesz kwoty jakie zapłaciłeś, podaj zużycie miesięczne gazu i jaki typ gazu.
    Zazwyczaj pierwsze miesiące są najgorsze bo dom trzeba wysuszyć, dogrzać.
    Zużycie też zależy od szczelności okien i od położenia domu.
    Ja mogę podać moje zużycie gazu w miesiącu grudniu 2024r-96m3.
    W grudniu dwa razy grzałem kominkiem.
    Metraż podobny, pół bliźniaka, Wielkopolska, rok budowy domu 2020.
    Kocioł dwufunkcyjny Junkers GC2200W 24 C 23.
    Temperatura w domu jaką utrzymuję to 21stopni C całą dobę.
    Temperatura ta wacha się od 20,8 do 21,2 stopnia C.

Pozdrawiam. Stefan
  • REKLAMA
  • #3 21374388
    tytus222
    Poziom 2  
    @sp3ots
    Zużycie gazu w metrach sześciennych: ogrzewanie cwu

Wrzesień: 11 m³ - samo cwu
    Październik: 100 m³
    Listopad: 150 m³
    Grudzień: 177 m³, raz palone w kominku

Gaz z sieci
    Kocioł Buderus GB072
    Okna Veka, trzyszybowe
    Okolice Częstochowy

96 m³ w grudniu vs 177 m³ u mnie to jednak trochę przeraża...
  • REKLAMA
  • #4 21374391
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Zapomniałem napisać że mam kocioł ustawiony na 30% mocy, mniej nie można w moim kotle.
    temperatura C.O. 32stopnie C w tej chwili, +/- 6stopni C. Jak robi się zimniej zwiększam temperaturę o dwa stopnie
    Parter domu podłogówka, piętro kaloryfery.
  • #5 21375821
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    ja mam mieszkanie w starym budownictwie, kamienica nieocieplona 99m2, grzanie załącza się przy ok. 20,0
    Kocioł atmosferyczny o mocy minimalnej ponad 9kW.
    Za grudzień wyszło 200m3 gazu.
    Więc jak dla mnie to masz sporo.
    W nowoczesnych budynkach to zużycie gazu jest 2x mniejsze niż u mnie, więc to co podaje sp3ots pokrywa się z moimi spostrzeżeniami.

Być może jak masz nowy budynek to musisz pozbyć się wilgoci jaka zgromadziła się w trakcie budowy ale czy to oznacza, aż tak duży wzrost to nie wiem.

I mówimy o gazie GZ50 (E20) (2E) tym najbardziej kalorycznym, na rachunku z PGNiG to będziesz miał wtedy podane, że korzystasz z taryfy W-2.X/W-3.X.
    Jeśli masz gaz mniej kaloryczny to automatycznie będziesz spalał więcej m3.
  • #6 21375835
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    A kuchnia jest na gaz , czy indukcyjna? Ile osób i z jaką intensywnością korzysta z CWU?
    Wg wyliczeń teoretycznych na samo ogrzewania nie powinieneś wypalić więcej jak 1,3MWh w grudniu czyli jak 112m3 dla gazu ziemnego 2E G20. Do tego dojdzie np. 25% na CWU i kuchenkę gazową czyli 140m3. Zatem te 177m3 to znacznie za dużo.

Dodano po 27 [minuty]:

tytus222 napisał:
    Listopad: ok. 450 zł Grudzień: ok. 750 zł
    czyli 1200 + ok. 50 zł za energie elektryczną do kotła= 1250 zł.
    Taka ciekawostka dla porównania: u kumpla w nowym domu 200m2 tania pompa ciepłą +zoptymalizowana instalacja pod PC "wciągnęłą" za listopad i grudzień łącznie z 2 pompami obiegowymi, automatyką 960kWh wraz z CWU na 4 osoby. W domu 22,5 stopnia. Koszt energii elektrycznej 1050 zł
  • REKLAMA
  • #7 21386407
    tytus222
    Poziom 2  
    @sp3ots
    @BUCKS
    @andrzej lukaszewicz

Chyba znalazłem przyczynę: rekuperacja.

Ograniczyłem przepływ powietrza o połowę, i zużycie gazu spadło prawie o połowę: z około 5,7 m³/dzień do około 3,7 m³/dzień - temperatury w grudniu i styczniu do tej pory porównywalne.

Rekuperacja cały czas wdmuchiwała do domu powietrze o temperaturze 16,5 - 17,5 stopnia. Teraz też wdmuchuje, ale dwa razy mniej, i zużycie gazu wyraźnie spadło póki co.
    Więc wychodzi na to, że rekuperacja wychładzała mi dom.

Będę obserwował w kolejnych tygodniach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik domu o powierzchni 90 m² z kotłem kondensacyjnym gazowym zgłasza wyższe niż oczekiwane koszty ogrzewania w pierwszych miesiącach użytkowania: 450 zł w październiku, 450 zł w listopadzie i 750 zł w grudniu. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że początkowe koszty mogą być wyższe z powodu wilgoci w nowym budynku oraz jakości izolacji. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, podając zużycie gazu w metrach sześciennych, które w przypadku nowoczesnych budynków jest znacznie niższe. Zauważono również, że rekuperacja może wpływać na zużycie gazu, co potwierdzono przez zmniejszenie przepływu powietrza, co doprowadziło do spadku zużycia gazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA