logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Trafic - brak świateł stopu, wstecznego i podświetlenia tablicy

Mithryl9 03 Sty 2025 19:15 3366 8
REKLAMA
  • #1 21375407
    Mithryl9
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Przygód z Trafficiem ciąg dalszy. Napotkałem problem z brakiem świateł stopu, świateł wstecznego i podświetlenia rejestracji.
    Żarówki sprawdzałem, bezpieczniki również w porządku. Reszta świateł działa bez problemu.
    Cóż może być powodem owej awarii?
    AI: Jaki jest rok produkcji lub generacja Twojego Renault Trafic?
    2003 1.9 dCi furgon
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś naprawy, prace elektryczne lub doszło do incydentów, które mogłyby wpłynąć na działanie świateł?
    Zwarcie kilku kabli w komorze silnika, które spaliło czujnik wysokiego ciśnienia i czujnik listwy. Po wizycie u mechanika zlokalizowano uszkodzone kable i zabezpieczono, auto zaczęło odpalać.
  • REKLAMA
  • #2 21375526
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    A czy to auto ma magistralę CAN ?
    W Renault Espace z tych roczników tylna klapa miała wszystko, łącznie z wycieraczka , sterowane CAN-em. Montażyści alarmów przeklinali to rozwiązanie..
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 21375582
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5145
    adamjur1 napisał:
    W Renault Espace z tych roczników tylna klapa miała wszystko, łącznie z wycieraczka , sterowane CAN-em

Nie opowiadaj bajek bo to nie przedszkole
    Autor posta
    sprawdź bezpieczniki F14,16,31 i 32 pod kierownicą
    Bezpieczniki sprawdź probówką żarówkową po włączeniu zapłonu i świateł
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #4 21376604
    Mithryl9
    Poziom 2  
    >>21375582
    Sprawdzałem bezpieczniki będące z lewej strony deski rozdzielczej. Czy aby na pewno jest jeszcze dodatkowa skrzynka bezpieczników pod kierownicą w Traficu 2003 1.9 dCi furgon?
  • #5 21377115
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5145
    W kabinie jest jedną skrzynka, ta o której piszesz
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #6 21379862
    Mithryl9
    Poziom 2  
    Sprawdziłem bezpieczniki na zapłonie, załączonych światłach i wszędzie podaje napięcie.
    Następnie przeszedłem do czujnika hamulca, na żółtym kablu jest napięcie, a na białym brak przy wciśnięciu hamulca.
    Owa wiązka przechodzi wraz z wiązką sprzęgła (kabel brązowy i czarny) w jedną kostkę, pod którą jest wpięcie z czterema kablami (biały, żółty, czarny, fioletowy) - tu napięcie jest tylko na żółtym przewodzie.
    Zauważyłem brak odbijania pedału sprzęgła pod sam czujnik sprzęgła, czy wpływa to na cokolwiek?
  • #7 21425592
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Witam
    I jak się to zakończyło?
    Pozdr. J.
  • #8 21425706
    Mithryl9
    Poziom 2  
    Czujnik wstecznego wymieniłem na początku, więc nie wiem, czy był uszkodzony, czujnik stopu przy minimalnym skręceniu załączał się, dlatego rozłożyłem go i wyczyściłem styki. Okablowanie idące z kabiny na tył samochodu jest jak nowe, ale tak dla pewności wyciągnąłem wszystko z tyłu i posprawdzałem. Potem zabrałem się za kostki, niektóre miały nalot, więc podczyściłem. Po tych operacjach nadal brakowało świateł, zainteresowała mnie kostka idąca pod czujnik tylnych drzwi, akurat ten element przeoczyłem, po wyciągnięciu okazało się, że jeden kabel jest urwany przy samym konektorze, więc mógł robić zwarcie, a i same styki były w zielonkawym nalocie. Dałem nowe konektory, wyczyściłem styki.
    Po zrobieniu wszystkich tych rzeczy światła powróciły.
    Także sprawa rozwiązana, temat do zamknięcia.
  • #9 21438544
    Mithryl9
    Poziom 2  
    Czujnik wstecznego wymieniłem na początku, więc nie wiem, czy był uszkodzony. Czujnik stopu przy minimalnym skręceniu załączał się, dlatego rozłożyłem go i wyczyściłem styki. Okablowanie idące z kabiny na tył samochodu jest jak nowe, ale tak dla pewności wyciągnąłem wszystko z tyłu i posprawdzałem. Potem zabrałem się za kostki, niektóre miały nalot, więc podczyściłem. Po tych operacjach nadal brakowało świateł, zainteresowała mnie kostka idąca pod czujnik tylnych drzwi, akurat ten element przeoczyłem. Po wyciągnięciu okazało się, że jeden kabel jest urwany przy samym konektorze, więc mógł robić zwarcie, a i same styki były w zielonkawym nalocie. Dałem nowe konektory, wyczyściłem styki.
    Po zrobieniu wszystkich tych rzeczy światła powróciły.
    Także sprawa rozwiązana, temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Trafic 2003 1.9 dCi furgon wystąpił problem z brakiem świateł stopu, wstecznego oraz podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Żarówki i bezpieczniki w kabinie (po lewej stronie deski rozdzielczej) były sprawdzone i prawidłowe, a napięcie na bezpiecznikach obecne. Uszkodzenie kabli w komorze silnika spowodowało zwarcie, które uszkodziło czujnik wysokiego ciśnienia i czujnik listwy. Sprawdzono czujnik hamulca – na żółtym kablu było napięcie, na białym brak przy wciśnięciu pedału. Czujnik wstecznego został wymieniony, a czujnik stopu wyczyszczono z nalotu na stykach. Okablowanie tylne i kostki były czyszczone, a w jednej z kostek pod czujnikiem tylnych drzwi znaleziono urwany kabel i zielonkawy nalot na stykach, co mogło powodować zwarcie. Po wymianie konektorów i oczyszczeniu styków światła powróciły do prawidłowego działania. Problem rozwiązany, brak świateł wynikał z uszkodzeń i korozji w okablowaniu oraz konektorach tylnych drzwi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA