logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujniki Halla w silniku roweru elektrycznego - szpilki w stanie wysokim

reneeww 04 Sty 2025 10:58 630 7
REKLAMA
  • #1 21376237
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Cześć,
    Chciałem sprawdzić czujniki halla w silniku roweru elektrycznego. Podałem więc napięcie 5V i podpiąłem sonde oscyloskopu. Powinienem spodziewać się dwóch stanów albo wysokiego albo niskiego. Czyli przebieg prostokątny. A tu w stanie wysokim pojawiają się szpilki jak na załączonym zdjęciu. Czyli tak jakby hall załączał się i wyłączał. Coś tu nie rozumiem. Nawet jak bardzo powoli kręcę kołem tak aby złapać przełączanie: to albo nie ma nic albo są te szpilki. Czyli oznacza to że te szpilki odpowiadają za stan wysoki. Jak dla mnie w momencie tych szpilek powinien być prostokat
    Zbliżenie na ekran oscyloskopu z przebiegiem sygnału pełnym szpilek.
  • REKLAMA
  • #2 21376370
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6029
    Czujniki Halla często mają wyjście OC z rezystorem podciągającym
    Schemat ideowy z tranzystorem, rezystorem obciążenia i dwoma punktami zasilania.
    Może w instalacji w której mierzysz brakuje rezystora?
    W stanie niskim wyjście zwiera do masy, a kiedy powinien być wysoki obserwujesz tylko zakłócenia
  • REKLAMA
  • #3 21376520
    reneeww
    Poziom 12  
    Tak, masz rację. Brakowało tam rezystora.
    Jeszcze mam pytanie, jak pomierzyć zgodność faz (zasilania) z poszczególnymi stanami czujników Halla? Ja to robiłem tak, że wykonałem z rezystorów 15 kΩ gwiazdę i wpiąłem ją pomiędzy wejście trzech faz silnika. Sondę oscyloskopu podłączałem po kolei do każdej fazy, a masa sondy za każdym razem do punktu wspólnego gwiazdy rezystorów. Drugą sondę pomiarową do poszczególnego wyjścia sygnałowego Halla, masa wiadomo do GND zasilania Halla. Ogólnie chcę rozpisać kolejność faz i odpowiadających im załączeń na czujnikach Halla, aby zweryfikować, czy idzie to dobrze do kontrolera.

I teraz pytanie drugie: kiedy jest dobrze ustawiona kolejność w silniku BLDC? Wtedy, kiedy narasta napięcie na danej cewce, a na danym czujniku Halla pojawia się stan niski, czy odwrotnie?

Zdjęcie poniżej przedstawia przebiegi. U góry czujnik halla, u dołu przebieg z fazy silnika z masa sondy wpięta w gwiazdę rezystorową. I tak dla kontrolera ma to wyglądać? Pojawienia się napięcia na fazie powoduje stan niski na czujniku halla, czy odwrotnie - bo tak idzie dobrać wyjścia czujników że dla pojawiającego napięcia na fazie jest stan wysoki na hallu. Ale dla mnie właściwa jest ta pierwsza możliwość, tylko czy mam rację.

Oscyloskop pokazujący przebiegi sygnałów Halla i faz silnika.
  • #5 21377076
    reneeww
    Poziom 12  
    Zgłupieje z tym. Przeglądam te noty ale dla mnie to jest rozpisane nie precyzyjnie. Może ktoś jeszcze pomoże. Weźmy powyższe. Pierwsze zdjęcie z jednej noty, to jest tak jak mówiłem. Pisze że przejście bieguna "S" magnesu powoduje załączenie zatrzasku i pojawienie się na wyjściu stanu "low" - to co pisałem. Tak to wygląda że narastające napięcie na fazie powoduje stan niski wyjścia z halla- czyli załączenie.
    Schemat komutacji silnika w sześciu krokach z oznaczeniami stanów Hall'a i faz.

Natomiast druga aplikacja pisze na początku także o stanie low i high. Ale później już tego nie używają tylko piszą hall "on, hall "off" i nie wiadomo o co chodzi. Czy o to że hall jest załączony i pojawia się stan niski czyli low. Czy o to ze traktują to jako całość i hall off oznacza napięcie niskie a hall on wysokie na wyjściu. W każdym razie wykres jest odwrotny do pierwszego - czyli to co pisałem jako drugą możliwość. OMG kurde

Diagram przejść czujników Halla pokazujący stany włączony/wyłączony dla Hall A, B, C w 360 stopniach elektrycznych.

Dodatkowo sposób podany poprzez nich jako prosty do sprawdzenia wcale taki jest. Mianowicie należy podać napięcie na poszczególne fazy i po ustabilizowaniu wirnika sprawdzić jak załączone są halle. Niby proste, ale uzwojenie u mnie w tym silniczku ma tylko 0,7 ohma więc jak tu podać jakieś napięcie stałe dla tak niskiego oporu. zasilacz labolatoryjny z miejsca włacza zabezpieczenie.
  • REKLAMA
  • #6 21377440
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6029
    Faktycznie przebiegi są odwrócone, do jakiego sterownika chcesz to podłączyć? co mówi instrukcja tego sterownika
    bldc?

reneeww napisał:
    Mianowicie należy podać napięcie na poszczególne fazy i po ustabilizowaniu wirnika sprawdzić jak załączone są halle. Niby proste, ale uzwojenie u mnie w tym silniczku ma tylko 0,7 ohma więc jak tu podać jakieś napięcie stałe dla tak niskiego oporu. zasilacz labolatoryjny z miejsca włacza zabezpieczenie.
    Pamiętam że stosowałem tą metodę, silnik miał 1,1 Om więc niewiele więcej. W zasilaczu laboratoryjnym można sobie ustawić 0,5V albo pracować w trybie stabilizacji prądu, w czym problem?
  • REKLAMA
  • #7 21377617
    reneeww
    Poziom 12  
    jarek_lnx napisał:
    Faktycznie przebiegi są odwrócone, do jakiego sterownika chcesz to podłączyć? co mówi instrukcja tego sterownika
    bldc?

To jest sterownik sinus chiński, niestety dokumentacja do tego nie istnieje. Nawet przewodów nie poopisywali. Niby ten sterownik ma samonauke ale coś jest z tym nie tak. I nie wiem czy ta samonauka uwzględnia odwrócone halle, czy nie.
    jarek_lnx napisał:
    Pamiętam że stosowałem tą metodę, silnik miał 1,1 Om więc niewiele więcej. W zasilaczu laboratoryjnym można sobie ustawić 0,5V albo pracować w trybie stabilizacji prądu, w czym problem?

Właśnie próbowałem ustawiać napięcia rzędu jednego volta i od razu wyrzuca zabezpieczenie i nie chce przełączyć się w tryb stabilizacji prądu. Normalnie on sobie sam obniża napięcie jeśli prąd zostanie przekroczony (czyli ta stabilizacja jest automatyczna), a tutaj kicha odcina od razu.

Ale sobie poradziłem: bardzo szybko parę razy dotknięciami przewodu zasilacza dotykałem wyprowadzeń faz i udało mi się ustawić takimi szarpnięciami koło w pozycji w której się zablokowało - tzn już nie chciało przeskoczyć dalej. I wtedy faktycznie jeden hall był w pozycji low a dwa w pozycji high - to tak jakby pasowało to do tego wykresu pierwszego. I dla pozostałych faz się to powtórzyło. Tylko ten wykres jest dla konfiguracji 120 stopni a ktoś kiedyś mi mówił ze tam są halle w tym silniku w konfiguracji 60 stopni - ale z drugiej strony to pasuje do tych 120. Bo nie wiem czy w konfiguracji 60 stopni złożyłoby się tak aby jeden hal był low a dwa high dla każdej fazy jak jest na tym wykresie powyżej. Takiej aplikacji co 60 stopni nie widziałem. Tylko jakiś wykres z halli i tam trochę inaczej wygląda to ich załączanie w funkcji kąta obrotu wirnika względem 120. Po prostu nie wiem i na dziś już miałem tego dość.

Jutro spróbuje sobie to przełączyć i zobaczyć bo z mich ustaleń wyszło ze dwa halle są obrócone - pomimo ze kolor do koloru jest połączony to wychodzi mi że powinno być inaczej jednak.
  • #8 21391435
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    PRZEŁĄCZNIKI HALLA MOGĄ PRACOWAĆ W NASTĘPUJĄCYCH TRYBACH:
    Bipolarny czujnik Halla
    Do zmiany stanu wyjścia przełącznika wymagane jest pole magnetyczne o odpowiednim natężeniu i biegunowości północnej lub południowej. Jeśli czujnik zostanie umieszczony w takim polu, wyjście czujnika zmienia stan i pozostaje w nim, aż do umieszczenia w polu o przeciwnej biegunowości. Mówi się, że układy tego typu mają wyjście typu „zatrzask” (latch).

Unipolarny dodatni czujnik Halla
    Wyjście tego przełącznika jest aktywowane na skutek oddziaływania odpowiednio silnego, dodatniego pola magnetycznego (biegun „S”). Wyjście jest dezaktywowane, jeśli to pole zanika (osiąga wartość poniżej progu załączenia).

Unipolarny ujemny czujnik Halla
    Wyjście tego przełącznika jest aktywowane na skutek oddziaływania odpowiednio silnego, ujemnego pola magnetycznego (biegun „N”). Wyjście jest dezaktywowane, jeśli to pole zanika (osiąga wartość poniżej progu załączenia).''

https://elektronikab2b.pl/technika/33922-czuj...a-magnetycznego-i-detekcja-polozenia-obiektow

Podsumowanie tematu

✨ Czujniki Halla w silnikach rowerów elektrycznych mogą wykazywać nieprawidłowe sygnały, takie jak szpilki w stanie wysokim, co sugeruje problemy z rezystorem podciągającym. Użytkownicy dyskutują o metodach pomiaru zgodności faz z sygnałami Halla oraz o kolejności faz w silnikach BLDC. Wskazówki dotyczące pomiarów obejmują użycie gwiazdy rezystorowej oraz oscyloskopu do analizy sygnałów. Wskazano na różnice w dokumentacji dotyczącej stanów wyjściowych czujników Halla, co prowadzi do niejasności w interpretacji wyników. Użytkownicy podkreślają znaczenie zrozumienia trybów pracy czujników Halla, takich jak tryb bipolarny i unipolarny, oraz ich wpływ na działanie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA