Witam, zagadnienie dotyczy podwójnego włącznika schodowego i przewodów 3-żyłowych. Przed napisaniem posta czytałem i oglądałem materiały w podobnym temacie. Sytuacja wygląda następująco:
Na dole puszka, w której są trzy żyły: niebieska, żółta i brązowa.
Na górze puszka, w której są kable od zasilania, do lampy oraz do puszki na dole (żółte, niebieskie i brązowe).
Na górze jednym z przycisków chciałbym włączać pierwszą część lampy, drugim przyciskiem pozostałą.
Na dole drugim włącznikiem schodkowym chciałbym wyłączać jedną z części lampy.
Udało mi się zrobić włączanie i wyłączanie jednej części lampy na dole i u góry, ale nie potrafię zrobić włączania drugiej części lampy na górze. Czy takie połączenie można zrobić?
AI: Czy możesz opisać, jak obecnie są podłączone przewody w puszkach na górze i na dole?
Na chwilę obecną nic nie jest połączone, rozłączyłem wszystko.
AI: Jakie są dokładne modele włącznika i lampy, które próbujesz podłączyć?
Standardowy podwójny włącznik schodkowy. Listwa trzyfazowa.
Na dole puszka, w której są trzy żyły: niebieska, żółta i brązowa.
Na górze puszka, w której są kable od zasilania, do lampy oraz do puszki na dole (żółte, niebieskie i brązowe).
Na górze jednym z przycisków chciałbym włączać pierwszą część lampy, drugim przyciskiem pozostałą.
Na dole drugim włącznikiem schodkowym chciałbym wyłączać jedną z części lampy.
Udało mi się zrobić włączanie i wyłączanie jednej części lampy na dole i u góry, ale nie potrafię zrobić włączania drugiej części lampy na górze. Czy takie połączenie można zrobić?
AI: Czy możesz opisać, jak obecnie są podłączone przewody w puszkach na górze i na dole?
Na chwilę obecną nic nie jest połączone, rozłączyłem wszystko.
AI: Jakie są dokładne modele włącznika i lampy, które próbujesz podłączyć?
Standardowy podwójny włącznik schodkowy. Listwa trzyfazowa.