logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwójny włącznik schodowy - jak podłączyć dwie części lampy?

juhasek111 04 Sty 2025 22:11 468 3
  • #1 21377409
    juhasek111
    Poziom 2  
    Witam, zagadnienie dotyczy podwójnego włącznika schodowego i przewodów 3-żyłowych. Przed napisaniem posta czytałem i oglądałem materiały w podobnym temacie. Sytuacja wygląda następująco:
    Na dole puszka, w której są trzy żyły: niebieska, żółta i brązowa.
    Na górze puszka, w której są kable od zasilania, do lampy oraz do puszki na dole (żółte, niebieskie i brązowe).
    Na górze jednym z przycisków chciałbym włączać pierwszą część lampy, drugim przyciskiem pozostałą.
    Na dole drugim włącznikiem schodkowym chciałbym wyłączać jedną z części lampy.
    Udało mi się zrobić włączanie i wyłączanie jednej części lampy na dole i u góry, ale nie potrafię zrobić włączania drugiej części lampy na górze. Czy takie połączenie można zrobić?
    AI: Czy możesz opisać, jak obecnie są podłączone przewody w puszkach na górze i na dole?
    Na chwilę obecną nic nie jest połączone, rozłączyłem wszystko.
    AI: Jakie są dokładne modele włącznika i lampy, które próbujesz podłączyć?
    Standardowy podwójny włącznik schodkowy. Listwa trzyfazowa.
    Załączniki:
    • Podwójny włącznik schodowy - jak podłączyć dwie części lampy? IMG_20250105_093236.jpg (1.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podwójny włącznik schodowy - jak podłączyć dwie części lampy? IMG_20250105_093229.jpg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podwójny włącznik schodowy - jak podłączyć dwie części lampy? IMG_20250105_093251.jpg (1.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21377856
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Na tej instalacji widząc po zdjęciach nie można założyć żadnego wyłącznika schodowego. Instalacja nie spełnia obecnie obowiązujących norm. Na instalację elektryczną należy zrobić reklamację u osoby która ją wykonała.

Dla mnie w/w instalacja nie spełnia norm i powinna być niedopuszczona do użytkowania do czasu jej naprawy.
  • #4 21377860
    juhasek111
    Poziom 2  
    Ok, dziękuję za pomoc. Zgłaszam się do elektryka
REKLAMA