logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy c 100% użycia. Czy dysk jest uszkodzony?

michav491 04 Sty 2025 22:38 477 10
  • #1 21377448
    michav491
    Poziom 2  
    Mam taki komputer

Informacje o systemie komputera z procesorem Intel Xeon i 32 GB RAM.

Mój problem polega na tym, że użycie dysku systemowego skacze do 100%, komputer się zamula, niewiele można na nim robić.
    W menedżerze zadań i monitorze systemu nie widzę żadnych procesów, które by używały tyle dysku. Użycie RAM-u i procesora też jest niewielkie.

Tutaj zrzut z CrystalDisk, 3 pozycje są na żółto

Okno programu CrystalDiskInfo pokazujące status dysku twardego z trzema ostrzeżeniami.

Moje pytanie jest takie: czy dysk może być uszkodzony? Ten komputer kupiłem 3 miesiące temu, jest poleasingowy i jest na gwarancji, więc chcę wiedzieć, czy go reklamować.

AI: Jaki jest dokładny model i marka Twojego komputera oraz jaki system operacyjny używasz?
    dell precision tower 5810 windows 10
    AI: Jakie dokładnie pozycje w CrystalDisk są oznaczone na żółto i co one oznaczają?
    Ilość realokowanych sektorów
    Liczba sektorów niestabilnych
    ilość nienaprawionych sektorów
  • #2 21377459
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 776
    michav491 napisał:
    Moje pytanie jest takie czy dysk może być uszkodzony.Ten komputer kupiłem 3 miesiące temu jest poleasingowy i jest na gwarancji więc chcę wiedzieć czy go reklamować.

Dysk uszkodzony, reklamować jak najbardziej. Dołączyć do reklamacji ten screen z Crystal Disk Info, na potwierdzenie.
    P.S. Dla Win10 polecam dysk SSD, talerzówka nie nadaje się.
  • #3 21377469
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Dysk D też jest żółty - prawdopodobnie uszkodzony, wstaw jego screen, tym razem CAŁY (rozciągnij całe okno).

I jak wyżej na Win10 musi być SSD.
  • #4 21377500
    michav491
    Poziom 2  
    >>21377469
    Na dysku D na żółto jest tylko ilość realokowanych sektorów
  • #5 21377535
    ArturJK
    Poziom 39  
    michav491 napisał:

Też to może powodować problemy i tzw. "mulenie" się dysku. Również warto pomyśleć o wymianie tego egzemplarza.
  • #6 21377634
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    michav491 napisał:

Czyli również jest uszkodzony i nie należy go traktować jako niezawodnego elementu do przechowywania danych.

Tak jak poprzednik polecał, zainteresuj się dyskiem SSD na system, bo nawet po wymianie dysku na nówkę z folii system będzie działał masakrycznie. Komputer dość stary, ale jeszcze przyzwoite dyski SATA da się spokojnie dostać.
  • #7 21377658
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    dt1 napisał:
    Tak jak poprzednik polecał, zainteresuj się dyskiem SSD na system, bo nawet po wymianie dysku na nówkę z folii system będzie działał masakrycznie
    Tylko przed ewentualnym zakupem SSD trzeba się rozejrzeć w temacie żeby nie kupić awaryjnego szrota. Dysk SSD pada od razu a odzysk danych jest dużo trudniejszy.
  • #8 21378537
    michav491
    Poziom 2  
    Przeczyściłem dysk CCleanerem i jak ręką odjął.Wszystko działa normalnie.Wygląda na to że to syf od aktualizacji Windowsa wywoływał zamulanie.W każdym razie problem na razie rozwiązany a dysk i tak wymienię na lepszy.
  • #9 21378607
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    >>21378537To jeszcze skoro twierdzisz że to po aktualizacji Windowsa to zrób oczyszczanie dysku.
  • #10 21378625
    ArturJK
    Poziom 39  
    michav491 napisał:
    W każdym razie problem na razie rozwiązany a dysk i tak wymienię na lepszy.

Słowo klucz "na razie", dyski w dalszym ciągu są uszkodzone i w każdej chwili możesz mieć z nimi problem. Najważniejsze że jesteś tego świadom i nie będzie zaskoczenia w razie awarii.
  • #11 21379353
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    michav491 napisał:
    W każdym razie problem na razie rozwiązany a dysk i tak wymienię na lepszy.

Dysk twardy c 100% użycia. Czy dysk jest uszkodzony?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem twardym w komputerze Dell Precision Tower 5810, który osiąga 100% użycia, co powoduje spowolnienie systemu. W menedżerze zadań nie widać procesów obciążających dysk, a w programie CrystalDiskInfo pojawiły się żółte ostrzeżenia dotyczące ilości realokowanych, niestabilnych oraz nienaprawionych sektorów. Użytkownicy sugerują, że dysk może być uszkodzony i zalecają jego reklamację, dołączając zrzut ekranu z CrystalDiskInfo. Wskazano również na korzyści z wymiany dysku na SSD, co poprawiłoby wydajność systemu. Po oczyszczeniu dysku za pomocą CCleanera, użytkownik zauważył poprawę, jednak ostrzeżono go, że problemy z dyskiem mogą powrócić.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA