logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magazyn energii z akumulatorów Marathon M12V100FT - jak?

Tomcen 05 Sty 2025 15:33 597 6
  • #1 21378407
    Tomcen
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Chciałbym zrobić magazyn energii. Jestem w posiadaniu ponad 60sztuk baterii 100Ah. W domu już posiadam dwie instalację, jedna to Fronius Symo 17kW a druga Fronius Symo 24GEN 10kW. Z tego co znalazłem to do Fronius 24GEN można podłączyć magazyn ale tylko firmy BYD lub LG. Ktoś ma może jakiś pomysł jak to ogarnąć. Nie chciałbym rezygnować z obecnych falowników.

Półki z ponad 60 akumulatorami 100Ah marki Marathon M12V100FT.
    Tabliczka informacyjna baterii GNB Industrial Power 12V 100Ah.
  • #2 21378500
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 888
    Masz wysokonapięciowe to problem ze zrobieniem zestawów z tych baterii od 200 do 500 V nie problem, problemem jest tylko to podłączyć.
    Falowniki obsługują tylko dedykowanego magazynu czy mozna podłączyć dowolny przy indywidualnych ustawieniach bez komunikacji z falownikiem ?

p.s. Zrobienie zestawu nie bedzie takie proste i tanie, zwykle magazyny wysokonapięciowe składają się z kilku magazynów 48V z własnym BMS podłączonych szeregowo 100-500V do jednostki sterującej ( pewnie w okolicach 1000zł mozna by kupić, jak nie więcej ) która dopiero podpinana jest pod inwerter .
    Łatwiej było by stosować systemy Batrium BMS ale wyjdzie naprawdę bardzo drogo.
  • #3 21378736
    Tomcen
    Poziom 12  
    tomaszlonski napisał:
    Falowniki obsługują tylko dedykowanego magazynu czy mozna podłączyć dowolny przy indywidualnych ustawieniach bez komunikacji z falownikiem ?

Z tego co czytałem to tylko te dwa.
  • #4 21379231
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Dodam jeszcze niektóre modele HVM, lub Resu Wall.

Mało kto zajmuje sie budowaniem DIY dla tak dużych magazynów bez dostępu do specjalnych BMS, przetwornic i potrzebnej szerokiej wiedzy odnośnie budowy magazynów wysokich napięć. Do tego potrzebna też zasobność w gotówkę bo sprzęty nie są tanie.

Nie wiem czy w ogóle jest sens startować ze starymi 6 letnimi bateriami jak inwestycja w magazyn co chcesz stworzyć raczej się na pewno nie zwróci tak szybko.
    Będziesz miał nawet problem ze zgłoszeniem podpięcia magazynu niewiadomego pochodzenia.

Jak już to nadaje się tylko do budowy dodatkowego systemu off-grid w którym wykorzysta się baterie spięte szeregowo dla systemów 24/48V z balanserami. tworząc duży magazyn.

Znasz historię baterii ? Robiłeś testy pojemności przynajmniej 3-4 losowo ?

p.s. pewnie jak byś sprzedał wszystko starczyło by może na zakup magazynu który na pewno będzie działał ale niestety miał mniejsza pojemność.
  • #5 21381498
    Tomcen
    Poziom 12  
    tomaszlonski napisał:
    Znasz historię baterii ? Robiłeś testy pojemności przynajmniej 3-4 losowo ?

Nie znam, nie miałem ich w rękach jeszcze. Aktualnie są w DE.

a czy coś takiego da radę
    https://pl.aliexpress.com/item/10050083081011...%3ApcDetailTopMoreOtherSeller%7Cquery_from%3A i do tego https://pl.aliexpress.com/item/10050077126507...%3ApcDetailTopMoreOtherSeller%7Cquery_from%3A

Łącze 4 aku szeregowo i potem równolegle. Czy pomysł jest ok?
  • #6 21384330
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To lepiej nie berz nim przetestujesz albo będziesz znał datę produkcji lub czas używania.

Jak pisałem do on-grid jeśli takowy masz nie podłączysz baterii ani magazynu bez zgłoszenia i certyfikatów.

Z tego co czytałem zwykłe baterie też da się podłączyć ale zarządzenie jest bardzo problematyczne bez odpowiedniego BMS i jednostką sterującą . Zwykle udaje sie dostosować przy wykorzystaniu ok 50% czsami do 60% normanej pojemnosci wszystkich.

Odradzam robienie samemu i podłaczanie baterii jak w zwykłych zestawach, wysokonapieciowe w tych modelach falowników co masz maja swoje konkretne wymagania co do działnia i ładowania. Bez sterownika uwalisz baterie wcześniej nim zaczną sie zużywac i inwerter może się często wyłaczać całkowicie w przypadku przeciążenia nawet chwilowego jednej fazy. :/

Jeszcze jedna wada tych magazynów, ograniczają i to w dużym stopniu export nawet przy dużej instalacji zużywajac praktycznie wszytkie nadwyżki do ładowania.

Cały czas taniej wyjdzie zrobić dodatkowy magazyn z tych baterii i dołożyć inverter off-grid, podpinajac tylko część urządzeń w domu, zwiększysz tak export do sieci.
  • #7 21384477
    Tomcen
    Poziom 12  
    tomaszlonski napisał:
    Cały czas taniej wyjdzie zrobić dodatkowy magazyn z tych baterii i dołożyć inverter off-grid, podpinajac tylko część urządzeń w domu, zwiększysz tak export do sieci.

OK, to skupmy się na tym, co byś polecił aby wykorzystać np tylko 4 albo 8 aku? Czy to co podałem wyżej jest OK?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzenie magazynu energii z wykorzystaniem 60 akumulatorów 100Ah, mając już dwie instalacje fotowoltaiczne Fronius Symo 17kW i Fronius Symo 24GEN 10kW. Wskazano, że do Fronius 24GEN można podłączyć magazyn energii tylko od producentów BYD lub LG. Uczestnicy dyskusji podkreślają trudności związane z budową systemu DIY, zwłaszcza w kontekście wysokich napięć, potrzeby dedykowanego BMS oraz kosztów. Zwracają uwagę na ryzyko związane z używaniem starych akumulatorów oraz konieczność posiadania certyfikatów do podłączenia magazynu do falowników. Proponowane są alternatywy, takie jak systemy HVM i Resu Wall, a także pytania o możliwość wykorzystania mniejszych zestawów akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA