logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacze impulsowe klasy D vs A, AB, lampowe: opinie i porównanie jakości dźwięku

bumble 05 Sty 2025 18:46 837 3
REKLAMA
  • #1 21378799
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Witam. Jakie są wasze opinie o wzmacniaczach impulsowych klasy D do użytku domowego w sprzęcie stereo? Mają sporo większą sprawność niż klasa A i AB i są bardziej oszczędne. Jednak jak jest z jakością takich wzmacniaczy. Zasilacze klasy D pozbawione olbrzymich baterii kondensatorów i transformatora. Jak już jesteśmy przy wzmacniaczach warto też wspomnieć o lampowych. Czy są aż tak high endowe? Jak to oceniacie? Ktoś ma porównanie klasy D i AB czy A i może lampowego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21378830
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    Miałem wzmacniacz w D klasie. Nie zachwycił mnie dźwięk, więc szybko się go pozbyłem.
    Mam tranzystorowy wzmacniacz KD w klasie AB i gra całkiem poprawnie.
    Zbudowałem też lampiaka w A klasie, SE - nawet nie ma co tutaj porównywać - harmoniczne z lampy robią cuda ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21378857
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1679
    Dawno nic nie słuchałem na wzmacniaczu lampowym, ale pamiętam że urzekła mnie ta miękko przenoszona barwa dźwięku.
  • Pomocny post
    #4 21378902
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9229
    Temat z gatunku co jest lepsze silnik dwusuwowy, czterosuwowy czy elektryczny. Mimo, że wszystkie trzy są silnikami to nie da się ich porównywać na tej samej płaszczyźnie. Klasa A z założenia ma najmniejsze zniekształcenia, gdyż tranzystory wyjściowe pracują cały czas w swoich najlepszych odcinkach charakterystyki. Klasa AB to z kolei wzmacniacz znacznie od A oszczędniejszy - tranzystory pracują tylko wtedy gdy powinny, A klasa D to całkowicie inna zasada działania - i wśród wzmacniaczy zasługujących na tę nazwę można znaleźć i kiepskie i poprawne i całkiem niezłe - chociażby Tripath. Jednak niezależnie od tego jak brzmią, to nadal są to wzmacniacze których nie powinno się porównywać do klasy A i AB, tak jak nie powinno się porównywać wspomnianych na początku silników.
    Zresztą wśród każdej z klas można by wyróżnić kilka podklas - np. "głęboka" klasa A lub "płytka" klasa A. Wśród klasy Ab również istnieje kilka wariantów/rozwiązań, które co prawda nadal są wariacjami klasy AB, to jednak zasada pracy jest nieco inna - np. Wzmacniacze pracujące w mostku lub "klasy"* H/G.

*Wzmacniacze klasy AB o zmiennym/przełączanym napięciu zasilania.
REKLAMA