logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie grzałką przez Domoticz i EARU - poprawność i rozbudowa bloku logicznego

Daro1003 05 Sty 2025 20:52 513 0
REKLAMA
  • #1 21379039
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Witam

W oparciu o Domoticz chciałbym sterować grzałką która podłączona jest do modułu przekaźnikowego EARU.

Założenie jest takie żeby wykorzystać moc nadprodukcji która leciu w sieć mam nowe zasady i oddaje obecnie energie za którą już Tauron nie zapłaci ponieważ oddałem 3x więcej niż pobrałem czyli każdy kilowat obecnie lecący w sieć leci za free.

A więc:

1. Mam odczyt mocy L1 L2 L2 w domoticz bezpośrednio z inwertera. Czyli wiem ile w danej chwili leci z sofara na instalacje.

2. Mam odczyt ile pobierają aktualnie urządzenia w domu czyli moc na L1 L2 L3

3. Grzałka podłączona przez modu EARU przed pomiarem mocy opisanym w punkcie 2.

Stworzyłem taki blok:

Zrzut ekranu z bloku logicznego w Domoticz do sterowania grzałką.
    Blok logiczny w Domoticz do sterowania grzałką oparty na wartościach mocy.

Blok dosyć długi dlatego w dwóch obrazkach.

Założenia:

Jesli:
    Grzałka OFF i Moc L1 poniżej 500 i Moc L2 poniżej 500 i Moc L3 poniżej 500 i Moc z fotowoltaiki powyżej 1000
    To :
    Włącz grzałkę
    Jeśli:
    Grzałka ON i Moc L1 powyżej 500 lub Moc L2 powyżej 500 lub Moc L3 powyżej 500 lub Moc z fotowoltaiki poniżej 1000
    To :
    Wyłącz grzałkę

1. Pierwsze pytanie czy blok zrobiony odpowiednio i powinien działać czy ma błędy.
    2. Drugie pytanie czy jest możliwość rozbudowy bloku o inne wartości tz dołożenie warunków ze względu na zwiększanie mocy ładowania z foto ale i zwiększonego poboru w domu.
  • REKLAMA
REKLAMA