logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd silnika w Peugeot Partner Tepee 1.6 Blue HDi związany z temperaturą?

jarod1983 06 Sty 2025 12:26 4539 15
REKLAMA
  • #1 21379767
    jarod1983
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    jakiś rok temu zimą wyświetlił mi się błąd silnika zamieszczony na poniższych zdjęciach. Po przeskanowaniu testerem OBD Delphi niestety nic nie wykazało. Błąd w żaden sposób nie wpływa na auto, a przynajmniej ja nie odczuwam żadnej różnicy. Zauważyłem natomiast, że jest połączony w jakiś sposób z temperaturą, mianowicie - jak auto trochę pojeździ i się nagrzeje, to po ponownym uruchomieniu silnika błąd już nie wyskakuje. Podobnie latem, jak auto stoi czasami w słońcu i jest gorąco, to błąd też nie wyskakuje, nawet przy pierwszym rozruchu.
    Z tego co poczytałem, raczej nie jest to powiązane z czujnikiem temperatury paliwa, bo nie mam żadnych skoków mocy ani czarnego dymu z wydechu, aczkolwiek nie wykluczam tego.
    Trochę czasu minęło, auto jeździ dobrze, ale czas się w końcu za to zabrać i stąd moje pytanie, czy spotkał się ktoś z czymś podobnym i wie, z czego wynika ten błąd?
    Z góry dziękuję za pomoc.

Deska rozdzielcza samochodu z wyświetlonymi ostrzeżeniami i przebiegiem.
    Zbliżenie na ekran samochodowy z komunikatem o błędzie silnika: Engine fault: Repair needed.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21379848
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1306
    Jakie błedy w ecu?
  • #3 21380221
    jarod1983
    Poziom 3  
    Niestety właśnie mój program żadnego błędu nie widzi, żaden kod się nie wyświetla, a do tej pory jak jakieś błędy się pojawiały to wszystko odczytywał prawidłowo.
  • Pomocny post
    #4 21380253
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    jarod1983 napisał:
    pojeździ i się nagrzeje, to po ponownym uruchomieniu silnika błąd już nie wyskakuje
    A oprócz szukania błędu podglądałeś te temperatury w czasie rzeczywistym bo piszesz
    jarod1983 napisał:
    Zauważyłem natomiast, że jest połączony w jakiś sposób z temperaturą
  • #5 21380497
    jarod1983
    Poziom 3  
    W czasie rzeczywistym temperatury nie sprawdzałem, a napisałem, że raczej powiązany z temperaturą, ponieważ jak było gorąco to błąd się w ogóle nie wyświetlał.
  • REKLAMA
  • #6 21380555
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Czyli nie wiesz jaki błąd i sobie gdybasz. No to zamiast tego może warto podjechać do kogoś kto ma odpowiedni sprzęt do odczytu błędów? Jeśli nie, to dalsza dyskusja raczej bez sensu będzie.
  • #7 21385250
    misiek-888
    Poziom 36  
    jarod1983 napisał:
    Niestety właśnie mój program żadnego błędu nie widzi, żaden kod się nie wyświetla, a do tej pory jak jakieś błędy się pojawiały to wszystko odczytywał prawidłowo.

to sprawdz w historii bsi
  • REKLAMA
  • #8 21385459
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    jarod1983 napisał:
    Po przeskanowaniu testerem OBD Delphi niestety nic nie wykazało

misiek-888 napisał:
    to sprawdz w historii bsi
    Dokładnie tak , Ten Delphi wcale nie jest taki zły musisz "naumieć się szukać " / bo jak napisałeś
    jarod1983 napisał:
    do tej pory jak jakieś błędy się pojawiały to wszystko odczytywał prawidłowo.
    .

Ot tak . Mnóstwo osób myśli skasuje błąd i jest super no niestety to nie to .
  • #9 21386772
    jarod1983
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedzi, czekam właśnie za swoim kompem z programem, bo komuś pożyczyłem i jak tylko dostane to poszperam czy da rade tam coś znaleźć.
  • REKLAMA
  • #10 21404801
    jarod1983
    Poziom 3  
    Witam, w końcu odzyskałem sprzęt i rzeczywiście udało mi się znaleźć 2 błędy w BSI.
    Pierwszy raczej nie związany 5FF (wewnętrzna usterka BSI. Stały)- chyba chodzi o błąd wycieraczki tylnej która od czasu do czasu sama się odpala.
    A drugi raczej powiązany EB 3 (Pompa dodatku do oleju napędowego. Stały). Więc tu od razu dopisze, że miałem kiedyś problemy z układem adblue. Zrobiły się kryształki i rozwaliło przewód adblue, który wymieniłem wraz z wtryskiem i zacząłem stosować dodatek Tunap 988 i niby było OK przez jakiś czas, ale być może jednak nie jest i stąd ten błąd?
  • #11 21413536
    misiek-888
    Poziom 36  
    Pompa dodatku do oleju napedowego to nie to samo co ad-blue. Moze sprawdz ilosć dodatku oczywiscie programem w sekcji pompa additive .
  • #12 21414025
    jarod1983
    Poziom 3  
    Czy pompa o którą Tobie chodzi i ten dodatek to FAP i Eloys? Bo z tego co zacząłem szukać i czytać to ludzie pisali, że auta które mają adblue nie mają FAP. Póki co szukam informacji na ten temat i jeśli jest u mnie FAP to gdzie jest umiejscowiony i jak się dolewa ten dodatek.
  • Pomocny post
    #13 21414264
    misiek-888
    Poziom 36  
    To zalezy . Jest samo ad-blue lub z dodatkiem do fap

Dodano po 1 [minuty]:

jarod1983 napisał:
    Pompa dodatku do oleju napędowego. Stały)
    to nie jest to samo co to
    jarod1983 napisał:
    miałem kiedyś problemy z układem adblue
  • #14 21447008
    jarod1983
    Poziom 3  
    Witam, trochę to zajęło, ale już mam kilka nowych informacji i chyba rozwiązanie problemu. Mam rzeczywiście zbiornik FAP i poległa w nim pompka, bo zbiornik się okazał pusty. Wymieniony na nowy i zalany płynem oraz zaprogramowany. Niestety okazało się, że nie było to przyczyną kontrolki. Ta mianowicie pokazuje się przez błąd wykryty podczas robienia FAP-a. P0674 świeca żarowa nr 4 układ rozwarty. No więc wychodzi, że raczej świeca do wymiany i powinno być ok. To by chyba też pasowało do tego, że jak auto się nagrzało, to błąd znikał. Jak kupię nowe świece i zamontuję, to dam znać, czy już ok.
  • #15 21467252
    jarod1983
    Poziom 3  
    Witam, świece wymienione i błędu nie ma. Na tę chwilę wychodzi na to, że problem rozwiązany. Dzięki za pomoc i porady. Pozdrawiam.
  • #16 21467255
    jarod1983
    Poziom 3  
    Wymiana świec żarowych.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot Partner Tepee 1.6 Blue HDi pojawił się błąd silnika związany z temperaturą, który nie był odczytywany przez standardowy tester OBD Delphi. Błąd występował głównie przy zimnym silniku i znikał po jego rozgrzaniu. Po uzyskaniu dostępu do komputera i dokładniejszym skanowaniu znaleziono dwa błędy w BSI: 5FF (usterka wewnętrzna BSI, prawdopodobnie związana z tylną wycieraczką) oraz EB 3 (problem z pompą dodatku do oleju napędowego). Po dalszej diagnostyce okazało się, że pojazd posiada zbiornik FAP, w którym uszkodzona była pompka – wymieniono ją i uzupełniono płyn. Jednak kontrolka nadal się pojawiała, a ostatecznie wykryto błąd P0674 dotyczący świecy żarowej nr 4 (układ rozwarty). Wymiana świecy żarowej rozwiązała problem i błąd przestał się pojawiać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA