logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino IDE 1.8.19 na Win7 nie widzi portów COM, jak naprawić? (tytol AI)

viayner 07 Sty 2025 07:35 453 6
REKLAMA
  • #1 21381182
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2044
    Witam,
    mam problem jak w tytule.
    - używam wersji (jak dobrze pamiętam) 1.8.19, gdyż pracuję z Win7.
    - wszystko działało od dawna, wczoraj włączam i widzę "com port" - szare, nieaktywne, w systemie są 3 porty COM, działające poprawnie, fizyczny/hardware'owy, CH340 i CP2102. Porty działają, jak wspomniałem, innym oprogramowaniem mogę się komunikować, tylko IDE ich nie widzi.
    - IDE reportuje, że nie może połączyć się z urządzeniem null.
    - usunięcie pliku konfiguracyjnego z appdata/local/arduino15 powoduje generację nowego i wtedy są porty jak poprzednio.
    - jakiekolwiek zmiany w moim pliku konfiguracyjnym w sekcji portów szeregowych nie przynoszą żadnej zmiany.
    - pracowałem na STM32, z ciekawości podłączyłem Arduino i to samo, ale wpisując "z palca" port COM do pliku konfiguracyjnego (na którym jest Arduino Uno) udaje mi się wgrać kod do Arduino, mimo że port COM jest nieaktywny i Arduino się na nim nie komunikuje.
    Czy ktoś się spotkał z czymś takim? i jak to rozwiązać?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21381194
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1344
    Arduino IDE i porty com to Never Ending Story - co byś nie zrobił to jakaś aktualizacja automatyczna systemu burzy znienacka naszą radość, miewałem te same i inne objawy, nawet ZADIG nie pomagał, czasem pomagało na chwilę odzyskanie systemu z punktu przywracania tworzonego co jakiś czas, a ostatnio zainstalowałem ARDUINO IDE na zdezelowanym laptopie bez dostpu do internetu i mam błogi spokój kilka lat. :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21381203
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1344
    Posiadam niezborność ruchową po wylewie i jak zaczynam szybciej pisać to mnie od czasu do czasu wyrzuca. Pozdrawiam również w nowym tygodniu nowego roku.
  • REKLAMA
  • #5 21382690
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2044
    Witam,
    problemem jest biblioteka do Core_STM32, w wersji 2.8.x jest ten problem, w wersji wyższej niby poprawiony, ale są inne "trudności" ze starszym IDE. Rozwiązanie to downgrade do 2.7.1.
    Pozdrawiam
  • #6 21382799
    Tadas
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    >>21381182

Mam ten sam problem z wersją 2.1.1, nie mogę połączyć się ani z NANO, ani z UNO. Odinstalowałem sterowniki, myśląc, że uda mi się w ten sposób połączyć, ale nie udało mi się ich ponownie zainstalować. Przesiadłem się na innego laptopa.

P.S. Win7

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Arduino IDE 1.8.19 na systemie Windows 7, gdzie porty COM są szare i nieaktywne, mimo że w systemie są dostępne trzy działające porty (fizyczny, CH340 i CP2102). IDE nie może połączyć się z urządzeniem, a usunięcie pliku konfiguracyjnego z appdata/local/arduino15 przywraca widoczność portów, ale zmiany w pliku konfiguracyjnym nie przynoszą efektów. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy, sugerując, że problem może być związany z biblioteką Core_STM32 w wersji 2.8.x, a rozwiązaniem może być downgrade do wersji 2.7.1. Wspomniano również o problemach z wersją 2.1.1 IDE, gdzie użytkownicy nie mogą połączyć się z Arduino Nano ani Uno.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA