logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 2 1.2 2008 - Wymiana silnika BBR na inny model, kompatybilność?

marekiwanowicz1 07 Sty 2025 14:26 936 7
REKLAMA
  • #1 21381685
    marekiwanowicz1
    Poziom 5  
    Witam, mam problem ze Skodą Fabia 2 1.2 benzyna 2008 rok. Padł silnik BBR i nie mogę znaleźć drugiego o takim oznaczeniu. Czy o innym oznaczeniu, będzie pasować?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21381814
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 173
    A mnie się wydaje że masz tam silnik BBM .. Zweryfikuj
  • REKLAMA
  • #3 21381945
    marekiwanowicz1
    Poziom 5  
    Właśnie mechanik dzwonił i mówił, że BBR. Że wyszło tylko ich parę wypustów i dlatego.
  • REKLAMA
  • #4 21381959
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    A co konkretnie padło w tym silniku?
  • REKLAMA
  • #5 21382980
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 173
    marekiwanowicz1 napisał:
    Właśnie mechanik dzwonił i mówił że BBR. Ze wyszło tylko ich parę wypustow i dlatego .
    Jeszcze raz - zweryfikuj. Silnik o kodzie BBR to silnik przemysłowy 2.5 TDI
  • #6 21382998
    Mastertech
    Poziom 31  
    Ocena: 393
    Przecież on nie wie co działo się z tym samochodem zanim go kupił.
    Przy takich problemach można wyjść na głupka nie znająć mnóstwa szczegółów z historii.
    Właściciel sam powinien wykazać się inwencją i dopytać a ASO o wyposażenie swojego auta po VIN.
    I będzie wiedział jaki silnik i jaki sterownik wyszedł z fabryki.
  • #7 21383843
    marekiwanowicz1
    Poziom 5  
    Wypaliło zawór na drugim cylindrze i chodziła dłuższy czas na dwóch. Aż w końcu nie było ciśnienia na żadnym. Po rozebraniu u mechanika samochodowego okazało się, że głowica jest tak wyrobiona, że się nie nadaje nawet do zregenerowania, to raz, a dwa, powiedział, że silnik został przytarty, chociaż nie wiem, jakim sposobem. Żadna kontrolka od oleju ani nic się nie zapaliła. Płyn wszystko miała w normie, jak i olej. Tylko przy próbie odpalenia, gdy padła już dla żony, dwa razy zakręciłem, żeby zobaczyć, czy odpali, to dopiero kontrolka oleju zaczęła mi piszczeć.
  • #8 21401217
    amade2745
    Poziom 1  
    Witam, podłączę się do postu. Pytanie, czy słupek BBM można wymienić na CHF? Czy jest jakaś znacząca różnica?

Dodano po 5 [minuty]:

>>21381814 witam mam silnik bbm i muszę go wymienić ponieważ w moim wypaliło zawór , pytanie czy można przełożyć na słupek chf czy to ta sama konstrukcja? Dziękuję za odpowiedź

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z silnikiem BBR w Skodzie Fabia 2 1.2 z 2008 roku, który uległ awarii. Po konsultacji z mechanikiem, potwierdzono, że silnik BBR jest rzadko spotykany, a użytkownik zastanawia się nad wymianą na inny model. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące weryfikacji kodu silnika, a także pytania o różnice między silnikami BBM i CHF. Użytkownik opisał, że w silniku wypalił zawór, co doprowadziło do braku ciśnienia, a mechanik stwierdził, że głowica jest nie do regeneracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA