logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlikwidować nieużywany licznik energii elektrycznej? Procedura demontażu

dawidkow724 09 Sty 2025 08:05 4710 10
REKLAMA
  • #1 21384441
    dawidkow724
    Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam dwa liczniki energii elektrycznej, jeden z nich jest nieużywany i chciałabym się go pozbyć. Jak wygląda procedura likwidacji licznika? Mogę zdemontować go osobiście i zgłosić to do operatora, czy musi to zrobić osoba przez nich przysłana? Wiem o konieczności wypowiedzenia umowy itp.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21384449
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    Samemu nic nie demontuj! Zdemontujesz licznik i oskarżą cię o NPEE. W wystających przewodach może występować napięcie, które jest nieopomiarowane. Musisz wypowiedzieć umowę. Po wypowiedzeniu ktoś przyjedzie, zdemontuje licznik.
  • REKLAMA
  • #3 21384460
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Znajomy coś takiego robił w 2020 roku.
    Najpierw poszedł do RE pewnie napisał jakiś wniosek. Po jakimś czasie przyszło pismo z RE z fakturą na symboliczne 7-8 złotych opłacił od ręki.
    Po jakimś czasie przyjechala prywatna firma na zlecenie PGE i odpięli licznik 1 fazowy, przepinając wszystko na 3 fazowy. Koszt odpięcia licznika i wszystkiego czyli całkowity koszt to 280 złotych brutto w maju 2020 roku.

P. S
    Pracownicy tej firmy mówili mi że trzeba było od razu do nich przyjść a nie chodzić do PGE wszystko byłoby szybciej. Oczywiście firma ma umowę z PGE, do teraz wszystko działa jak należy.
  • REKLAMA
  • #4 21384465
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Lukas6432 napisał:
    Pracownicy tej firmy mówili mi że trzeba było od razu do nich przyjść a nie chodzić do PGE wszystko byłoby szybciej.
    Pracownicy pod-firmy to są pionki którzy nie mają nic do gadania w molochach typu PGE, Tauron itp. Autor niech robi jak uważa. Ja bym załatwił wszystko legalnie i spał spokojnie.
  • #5 21384476
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Pan.Kropa napisał:
    Lukas6432 napisał:
    Pracownicy tej firmy mówili mi że trzeba było od razu do nich przyjść a nie chodzić do PGE wszystko byłoby szybciej.
    Pracownicy pod-firmy to są pionki którzy nie mają nic do gadania w molochach typu PGE, Tauron itp. Autor niech robi jak uważa. Ja bym załatwił wszystko legalnie i spał spokojnie.
    Pełna zgoda to są pionki, ale oni znają realia i procedury co i jak. Nawet jak się dana operacja nazywa bo jedno z tego to jest "scalenie mocy" a jest jeszcze inna wersja a ponoć spora różnica w kosztach.
    Tak jak pisałem w maju 2020 odpiecie licznika 1 fazowego i przełączenie instalacji na 3 fazowy kosztowało 280zlotych.
  • #6 21384479
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Autor nic nie wspomina o scaleniu mocy. Ma dwa liczniki i jednego chce się pozbyć. Za rozwiązanie umowy i zdjęcie licznika nie ma żadnych opłat. Zakładam że to umowa normalna. Bez jakiś gwarancji ceny, terminowa itp.
  • REKLAMA
  • #7 21384484
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    Tak jak wyżej, tylko legal, żadnej samowolki.
    Dla ułatwienia możesz spisać stan licznika, oraz nr fabryczny. Udajesz się do BOA ZE i zgłaszasz sprawę, a ZE posiada odpowiednie druki które wypałniasz Ty lub pracownik ZE.
    A gdy przy demontażu zerwałbyś plombę to dopiero będzie jazda.
  • #8 21385098
    dawidkow724
    Poziom 2  
    A czy w przypadku wymiany starych zabezpieczeń topikowych na nowego typu i tym samym przesunięciu licznika również muszę prosić ich o przemieszczenie licznika, czy mogę zrobić to na własną rękę i zgłosić im tylko ten fakt i poprosić o zaplombowanie?
  • #9 21385127
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    W Enerdze tylko zgłaszałem że działam, a jedyne co chcieli to abym zgłosił gotowość do zaplombowania.
    Przyszli po ok miesiącu i zaplombowali.

Ale co ZE to może być różnie... ;-)
    Więc dopytaj się u swojego.
  • #10 21385176
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 102
    >>21385098
    Nie możesz ruszać samego licznika (szczególnie plomb), jak i niczego, po jego "zewnętrznej" stronie. Chodzi o to, że wtedy nie da się za bardzo sprawdzić, czy niczego przy nim nie kombinowałeś, np. aby nielegalnie zmniejszyć zużycie. Po "swojej" stronie licznika, jak się dobrze na tym znasz, to w zasadzie, możesz robić, co chcesz.
  • #11 21385236
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    artaa napisał:
    Ale co ZE to może być różnie...
    I dlatego na miejscu powinien być elektryk, który takie tematy ogarnia i on w imieniu inwestora skontaktuje się z OSD i wszystko uzgodni.

PS. Przed rozpoczęciem prac, a nie po.

Podsumowanie tematu

✨ Aby zlikwidować nieużywany licznik energii elektrycznej, należy najpierw wypowiedzieć umowę z dostawcą energii. Demontażu licznika nie można przeprowadzać samodzielnie, ponieważ grozi to konsekwencjami prawnymi. Po wypowiedzeniu umowy, operator przyśle pracowników, którzy zajmą się demontażem. W przypadku wymiany zabezpieczeń topikowych i przesunięcia licznika, również należy zgłosić to operatorowi, aby uniknąć problemów z plombami. Koszty związane z demontażem mogą się różnić w zależności od operatora i zakresu prac.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA