logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Sound Blaster X Katana MF8245 - szukam dokumentacji, schematów, wzoru PCB

CameR 10 Sty 2025 11:12 213 2
REKLAMA
  • #1 21386297
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3260
    Szukam dokumentacji dla soundbar 'a Creative Sound Blaster X Katana, model MF8245
    Potrzebny jest service manual, schemat lub chociaż wzór ścieżek PCB.

Soundbar Creative Sound Blaster X Katana i subwoofer. Tabliczka znamionowa soundbara Creative Sound Blaster X Katana model MF8245
    Wylane kondensatory elektrolityczne spowodowały zniszczenie ścieżek na PCB, odpadły dwa kondensatory SMD.
    Cała logika i wszystkie funkcje soundbara działają prawidłowo.
    Nie działa głośnik średniotonowy w jednym kanale (Czerwone złącze, przewód czarny i czerwony).

Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną z kondensatorami i przewodami. Zbliżenie uszkodzonej płytki PCB wzmacniacza dźwięku.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z uszkodzonymi kondensatorami w soundbarze Creative Sound Blaster X Katana. Zbliżenie na płytkę PCB ze spuchniętymi kondensatorami i uszkodzeniami ścieżek.
    Zdjęcie uszkodzonego obwodu drukowanego z wylanymi kondensatorami elektrolitycznymi. Zdjęcie uszkodzonej płytki PCB wzmacniacza z wylanymi kondensatorami elektrolitycznymi.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi i czerwonym złączem. Zdjęcie płytki drukowanej (PCB) z czerwonym i białym złączem, uszkodzeniami wokół ścieżek oraz sześcioma cewkami indukcyjnymi oznaczonymi jako 220.
    Zdjęcie płytki PCB ze ścieżkami i komponentami elektronicznymi. Płytka drukowana wzmacniacza z uszkodzonymi kondensatorami i ścieżkami.
    Zbliżenie na płytkę PCB z komponentami elektronicznymi, w tym układami scalonymi i kondensatorami. Wybrzuszone kondensatory elektrolityczne obok płytki drukowanej.

Myślę, że aplikacja wzmacniacza wygląda tak jak na poniższym przykładzie:

Schemat aplikacji wzmacniacza AD52580 do konfiguracji w trybie BTL (stereo). Schemat aplikacji wzmacniacza AD52580B w konfiguracji stereo BTL.
    Załączniki:
    • AD52580.pdf (230.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 21386467
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9228
    Myślę, że będzie tak, jak w aplikacji. Tylko w nielicznych wypadkach są robione jakieś modyfikacje - aplikacja producenta bowiem zapewnia parametry jakie dla danego układu parametry jakie mogą być. Co do ścieżek - zapewne wystarczy przemyć PCB IPA by stały się widoczne.
    Niestety, problem z klejem który żre po latach ścieżki i elementy nie jest odosobniony. Tak jest w praktycznie każdym sprzęcie z tego okresu (obecnie jest stosowany inny klej, ale i okres "gwarancyjny" również się mocno skrócił ;) ).
  • #3 21386892
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3260
    Urządzenie już naprawione.
    Niestety "na pająka", bo po ścieżkach nie ma już śladu...
    Przy okazji, zamieszczam szkic "schematu" - może komuś się przyda.

Szkic schematu podłączenia dźwięku. Zbliżenie na płytkę drukowaną wewnątrz soundbara z różnymi komponentami elektronicznymi.
    Soundbar jako "głośnik" do komputera, gra bardzo dobrze.
    Producent świetnie dobrał poziomy sygnałów i moce zasilacza (DC 22V), wzmacniacza oraz głośników.
    Podczas testów - muzyka (Youtube) ze smartfona za pośrednictwem Bluetooth,
    przy max. głośności telefonu (iPhone) i max. głośności soundbara,
    nie słychać specjalnie przesterowań, charczenia, itp zakłóceń.
    Listwa dźwiękowa ma pięć głośników — dwa średnio tonowe skierowane do góry (z Basreflexem), dwa wysokotonowe skierowane do przodu i jeden oddzielny głośnik niskotonowy.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA