logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SATA3 NTFS - jak odzyskać niedostępną partycję po nagłym wyłączeniu?

kryju 10 Sty 2025 16:02 309 7
REKLAMA
  • #1 21386721
    kryju
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Koledzy, proszę o pomoc.
    Mam dysk wymienny HDD Seagate Exos 7E8 (3 TB SATA3 NTFS) umieszczony w kieszeni i podłączany do telewizora. Na jednej partycji były bajki oglądane przez mojego synka. Po bajce młody za szybko wyłączył cały sprzęt z listwy (TV, kieszeń z dyskiem itp.). Po podłączeniu dysku do komputera partycja z bajkami (i innymi ważnymi plikami, na których mi bardzo zależy) nie jest dostępna, pojawia się komunikat o odmowie dostępu. Pozostałe dwie partycje są OK (były puste). W menedżerze dysków partycja jest widoczna jako zdrowa, wyświetlane jest zajęte i wolne miejsce, ale nie da się wejść. Próbowałem odzyskiwać pliki przez DMDE. Odzyskał 836 GB, ale wydaje mi się, że przy przywracaniu "zgubił" gdzieś około 27 GB i ok. 300 plików. Czy da się jakoś przywrócić całą partycję, aby mieć pewność, że wszystkie pliki zostały przywrócone? Na dysku nic było nic robione, nic nie nagrywane itp. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
    Zrzut ekranu z programu DMDE pokazujący szczegóły partycji dysku Seagate Exos 7E8. Zrzut ekranu zarządzania dyskami z problematyczną partycją. Zrzut ekranu pokazujący komunikat o błędzie dla dysku P: z odmową dostępu.
    Dysk SATA3 NTFS - jak odzyskać niedostępną partycję po nagłym wyłączeniu?SMART.jpg (240.19 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21386756
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2325
    Wrzuć na forum pierwsze 34 sektory i sektor 32768
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #3 21386800
    kryju
    Poziom 11  
    Nie wiem czy dobrze to zrobiłem, ale wklejam :) sektor 327...2768_1.bin (512 bajtów)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. 34 sektory...a_0_35.bin (17.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21386862
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2325
    Trochę dziwnie wygląda interpretacja tego, co w zasadzie wygląda poprawnie. Wybierz interesującą Cię partycję (bo zakładam, że skoro piszesz
    kryju napisał:
    partycja z bajkami
    , to chodzi o "FILMY".
    i daj "otwórz wolumin", sprawdź zawartość. Być może problem z dostępem wynika nie tyle z uszkodzenia struktur logicznych, co z uprawnień do dostępu. Wyłącz kontrolę konta użytkownika - to często pomaga w przypadku partycji, jakich nie chce widzieć komputer, a telewizor widzi.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 21386865
    kryju
    Poziom 11  
    >>21386839 był robiony skan przy odzyskiwaniu. DMDE zaczytał pliki z partycji jako "nie usunięte" i je przywracał.

Dodano po 12 [minuty]:

>>21386862 Dokładnie chodziło mi o partycję FILMY. OK, tak zrobię z kontrolą konta użytkownika i zobaczymy. Tylko z restartem dysku będę musiał chwilę poczekać, bo próbuję odzyskać pliki darmowym programem Recuva (chciałem sprawdzić czy to działa i przy skanowaniu wyświetlił więcej plików niż DMDE, dlatego próbuję żeby zobaczyć czy rzeczywiście przywróci więcej plików niż DMDE) i 13 godzin zostało do końca :)
    Po wejściu w wolumin - partycję FILMY, DMDE wyświetla całe drzewo katalogów. Pliki i katalogi są widoczne jako nie usunięte i można je przywracać.
    W sumie to źle zrobiłem, że nie sprawdziłem od razu, czy TV widzi partycję, może by się samo naprawiło :D Niestety tej partycji nie widzą żadne z moich komputerów co mam w domu (ani w stacjonarce ani w laptopach - wszystkie na win10). Jeśli by tak zostało, to jak dograć jakieś pliki, jeśli nie ma dostępu z Windowsa do tej partycji?
  • Pomocny post
    #7 21386879
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Wiersz polecenia uruchom jako administrator i zobacz co będzie po wklepaniu:
    dir /a P:

Można też sprawdzić czy np. GNU/Linux Mint rozpozna pliki po zamontowaniu wol.

Może chodzi tylko o uprawnienia.

kryju napisał:
    Próbowałem odzyskiwać pliki przez DMDE. Odzyskał 836 GB, ale wydaje mi się, że przy przywracaniu "zgubił" gdzieś około 27 GB i ok. 300 plików.
    Trochę czasu minęło od opublikowania tej 'promocyjnej' wersji w sieci.
    https://dmde.com/changelog.html
    Można porównać jaki aktualna wersja poda rozmiar dla $Root ...
  • REKLAMA
  • #8 21386904
    kryju
    Poziom 11  
    >>21386879 dir /a P: wyświetla komunikat "Odmowa dostępu".
    Najnowsza wersja demo DMDE wyświetla podobną ilość danych co stara - 861 GB. Po przywróceniu starym DMDE z 861 GB zrobiło się ~834 GB i około 300 plików mniej. Nowym DMDE nie przywracałem, bo ma ograniczenia.

EDIT: Coś poklikałem w ustawieniach "właściwości -> zabezpieczenia" i teraz dir /a P: wyświetla całe drzewo katalogów. W cmd normalnie wszedłem teraz na partycję P. Zaraz muszę ogarnąć jakieś polecenie, żeby skopiować wszystkie pliki i katalogi ;)
    Albo odpalę PC z jakiegoś live CD (mam chyba SLACKa na pendrive) i wtedy skopiuję :D

EDIT2: jak na razie poszło polecenie w CMD xcopy P:\ N:\ /E /H /C /I i kopiują się dane :) Nie wiecie Panowie, czy jest jakiś Norton Commander pod Win10, żeby w nim poruszać się po zablokowanej partycji, kopiować i usuwać pliki zanim Windows się znowu nie namyśli, żeby tą partycję otwierać? :) ?

EDIT3: Panowie! jesteście wielcy :) dziękuję za nakierowanie mnie, że to może chodzić o uprawnienia. Ustawiłem we właściwościach-> Zabezpieczenia uprawnienia dla Wszystkich do Wszystkiego... tylko dysk zaterkotał i partycja pojawiła się z powrotem. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niedostępną partycją na dysku HDD Seagate Exos 7E8 (3 TB SATA3 NTFS) po nagłym wyłączeniu sprzętu. Po podłączeniu dysku do komputera, partycja z plikami nie jest dostępna, mimo że w menedżerze dysków jest widoczna jako zdrowa. Użytkownik próbował odzyskać pliki za pomocą DMDE, ale zauważył utratę części danych. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie uprawnień dostępu oraz użycie polecenia wiersza poleceń do wyświetlenia zawartości partycji. Po zmianie ustawień zabezpieczeń, użytkownik uzyskał dostęp do partycji i rozpoczął kopiowanie plików za pomocą polecenia xcopy. Wskazano również na możliwość użycia systemu Linux do montowania partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA