logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić krańcówki joysticka w zwyżce, gdy nie jeździ w przód i tył? 24 V na + -

kiuba_k 10 Sty 2025 23:54 642 26
REKLAMA
  • #1 21387320
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Jak to sprawdzić? Nie jeździ zwyżka w przód i tył. Krańcówki jak sprawdzić? 24 V wchodzi na "+" "-".

Widok z góry na przełącznik elektryczny z okablowaniem.
    Widok zbliżony elementu elektronicznego z czerwonymi przewodami i złączem.
    Zbliżenie na części mechanizmu z mikroprzełącznikiem i czerwonymi kablami.
    Panel sterowniczy z oznaczeniami i złączami w pudełku.
  • REKLAMA
  • #2 21387371
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1133
    Nie wiem co to zwyżka, ale styki sprawdza się omomierzem.
    Można też żarówką, o ile od jednej strony dochodzi zasilanie. Czasem nawet potrafią się od tego naprawić (chodzi o prąd samoczyszczący styki, aczkolwiek na krótko).
  • #3 21388487
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 464
    @kiuba_k Wyłączniki krańcowe sprawdza się multimetrem np. wykorzystująć funkcję ciągłości.

Temat najlepiej przekazać do konserwatora UDT.
  • #4 21391892
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Okej. Tylko na plus i minus wchodzi 24V. Są jakieś wyjścia sterujące x, d, R. Pewniej jazda w przód, tył i neutralny. Jakieś wyjście B. Może ta płytka okazać się dobra a gdzies dalej coś popsute, np.krancowe te przy silniku. Ktoś ma pomysł jak to zbadać? Ścieżki rozrysować? Schematu brak na necie.
  • REKLAMA
  • #5 21392114
    jarekgol
    Poziom 40  
    No ale zdjąłeś kabelki z przełączników i zmierzyłeś przełączniki omomierzem, ruszając dźwignią?
  • REKLAMA
  • #6 21393329
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Krancowki sprawdzone. Wychodzi wszystko i jest przejście. Krancowka jedna wspólna na szybki bieg jest. Czyli joystick w dół czy w górę do końca włącza jedną krancowke. Pozostałe dwie raz na jednym końcu przejście raz na drugim. Plus wchodzi na krańcówkę. Kablowo jest okej. Teraz nie wiem jak sprawdzić te sygnały X D R B. To już z plytki wychodzi. Potencjometr ten duży z ruszania joysticka też coś musi robić. Ktoś jakiś ma pomysł?

Zdjęcie płytki drukowanej z różnymi elementami elektronicznymi.
  • #7 21393333
    jarekgol
    Poziom 40  
    Masz schemat?
  • #8 21393471
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Nie mam schematu. Na necie też brak.
  • #10 21394001
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 241
    Ten joystik to zapewne steruje szybkością jazdy, więc sam pomiar omomierzem nic nie da. Wrzuć zdjęcia skrzynki sterowniczej. Ostatnio mialem podobny problem i pomogla regulacja otwarcia zaworów hydrauliki silników kół, akurat w tej mojej robiłem to potencjometrami na jednym z ukladów
  • #11 21394326
    kiuba_k
    Poziom 10  
    To jest w pdf jakiś manual.
    Jak ruszam joystickiem to słyszę styczniki przy silnikach, klepią. Hamulec z siłowników puszcza. A zwyżka stoi.
    Załączniki:
    • 36540.pdf (2.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21394930
    jarekgol
    Poziom 40  
    All Z-34/22 and Z-34/22N machines utilize a DC drive motor on each non-steer wheel. The two motors are connected in series and are controlled by a solid-state motor controller. The motor controller regulates the amount of current applied to the drive motors based upon the position of the drive controller (joystick), which allows proportional drive speed control.
    Z-34/22 machines (before serial number 1734) and Z-34/22N machines (before serial number 2227) use series-wound DC drive motors and a solid state motor controller designed for series motors. A mechanical forward/reverse contactor provides directional control of the drive motors. These machines also have a proportional braking system, which is active in the drive controller (joystick) range between neutral position and half way to full deflection in both drive directions. The drive controller has a 0-5 V DC voltage output which activates the motor controller, as well as a proportional coil output for the brake system.

Ten jakiś pdf to od twojej maszyny? w sensie model się zgadza? Bo powyżej jest napisane że z joysticka wychodzi 0-5 i siniki są DC wraz z własnymi sterownikami. Szukałeś tego 0-5V ?
    Przeglądałeś ten pdf może? Jakieś wnioski?
  • #13 21395121
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Tak to moja maszyna. Też mi mówili, że na wyjście B powinno wyjść z płytki 5V. A wychodzi 24V. Dziś podlacze aku to zmierzę. To wyj B wchodzi właśnie dalej na sterownicze coś. Nie rozumiem dlaczego z krancowek wychodzi wszystko okej, styczniki słychać a silniki stoją. Co daje ta elektronika z joysticka?

Dodano po 3 [minuty]:

Okej. Powolny start i proporcjonalny ruch daje joystick.
  • #14 21395274
    jarekgol
    Poziom 40  
    Mógłbyś wrzucić jeszcze zdjęcie tego joysticka z przodu?
    Z zasad ogólnych i tego wstępu teoretycznego z instrukcji powyżej, ja bym szukał płytek / sterowników silników i sprawdził czy mają zasilanie, sterowanie (ruszał joystickiem i mierzył przy płytce) i ewentualnie jakieś sygnały zezwolenia na ruch.
    Spróbuj spojrzeć swoim okiem na schematy w instrukcji i napisz na których stronach są wg Ciebie joystick i napędy, ja zaraz wychodzę do swojej pracy, może zajrzę wieczorem.
  • REKLAMA
  • #15 21396467
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Wychodzi na sterownik silnika wyjściem B nie jak pisze 0-5V tylko całość z aku. Daje 19.7V to między plusem a B jest 17.8V. Czyli źle coś wysterowywuje. Diody te duże ok. Sprawdzilem. Wyjście B wchodzi na jedną z diód tych szarych dużych. Dalej prze diodę nie mogę wypatrzyć gdzie to idzie, muszę rozkręcić to. Na wyj. X D R jest napięcie, na jednym nawet zależne od położenia joysticka.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi, przewodami i diodami na drewnianym tle.
  • #16 21396548
    jarekgol
    Poziom 40  
    Najbliżej tej skrzynki ze zdjęć jest na stronie 217. Ta dokumentacja jest podzielona wg numerów seryjnych, może napisz jakie masz?
    Wg schematu B idzie na zawór proporcjonalny, stąd może być wyższe napięcie i taka gruba dioda. Na sterownik będzie szedł jakiś słabszy sygnał.
    kiuba_k napisał:
    Na wyj. X D R jest napięcie, na jednym nawet zależne od położenia joysticka.

No i może te są w granicach 5V?
    Ten joystick masz analogowy, czy klikany? Mógłbyś jego zdjęcie wrzucić? Masz tam jakiś potencjometr od prędkości? Bo jak pisałem na początku podnośnikami się nie bawiłem, ale zasady automatyki są wszędzie podobne.
  • #17 21396627
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Jest napisane: The drive controller has a 0-5 V DC voltage output which activates the motor controller... Czyli sterownik silnika aktywuje tym napięciem. Nie mam nigdzie takiej wartości. Joystick jest na krancowkach i na tym szarym potencjometrze.

Dodano po 1 [minuty]:

Sterownik napędu ma wyjście napięcia stałego 0-5 V, które aktywuje sterownik silnika....
  • #18 21397025
    jarekgol
    Poziom 40  
    Na kilku schematach widziałem wejście na potencjometr w sterowniku silnika, przejrzyj te schematy i ustal gdzie widać TWÓJ sterownik silnika bo jest kilka modeli (i napisz stronę). Ewentualnie napisz jego nazwę.
    Sprawdzałeś do czego jest podłączony potencjometr? Po ścieżkach?
  • #19 21397088
    kiuba_k
    Poziom 10  
    ems4m10275
  • #20 21397124
    jarekgol
    Poziom 40  
    Wygląda na to że potencjometrem też rusza dźwignia joysticka, czy potwierdzasz?
  • #21 21397288
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Tak. Dźwignia włącza krancowki i kręci potencjometrem. Owszem.
  • #22 21397299
    jarekgol
    Poziom 40  
    No to teraz prześledź / zrysuj schemat od potencjometru do zacisków i sprawdź czy to się sensownie zmienia i ustal sterownik silnika (daj nr strony schematu) i zmierz na nim czy ten sygnał dochodzi.
    Na moje sygnał zależny od potencjometru, po wzmocnieniu, będzie szedł także na wyjście B do zaworu.
  • #23 21397666
    allegro8228
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Ten joystick trzeba sprawdzać na drugim takim samym urządzeniu. Dodatkowo na pana zdjęciach, w okolicy elementu C5 wydaje się że widać uszkodzenia/braki, albo to złudzenie. W tych konstrukcjach tak samo jak w joystickach Danfossa, wystarczy że jeden rezystor przestanie trzymać wartość i zaczynają się dziwne sytuacje łączenie z możliwością braku reakcji lub samoczynnym działaniem. Testować to trzeba na urządzeniu, na zasilaczu labolatoryjnym może pokazywać że wszytko jest w porządku. Sprawdzi pan czy dostępne są oryginały i ewentualnie czy ktoś w okolicy nie ma podobnego urządzenia. Jeżeli nie, to pozostaje sprawdzenie joysticka przez elektronika i ewentualna podmiana komponentów, z tym że jeżeli uszkodzony jest też potencjometr to będzie problem.
  • #24 21401386
    kiuba_k
    Poziom 10  
    Mój sterownik:

Naklejka informacyjna na kontrolerze silnika prądu stałego Curtisa.
  • #25 21401614
    jarekgol
    Poziom 40  
    Na stronach 232, 220 masz coś opisane curtis, ale wygląda że łączą się z innym pilotem niż twój :)
    Twój pilot (joystick) jest na 217 i sygnał na sterownik silnika wg mnie idzie na stronę 216 do nieopisanej "kostki" w sektorze D5, przewód czerwono-biały.
    Teraz twoim zadaniem jest ustalić czy oszczędne zdjęcie które wrzuciłeś, na którym nie widać podłączeń a i model jest ciężki do ustalenia (żeby znaleźć dokumentacje) to to z strony 230 czy 220.
    Tak czy inaczej patrzyłbym czy coś się zmienia na tym module jak ruszasz joystickiem.
  • #26 21401890
    kiuba_k
    Poziom 10  
    U mnie potencjometr nic nie robi. Mierze na wyjściach X D R. Tylko zmieniają wartości krancowki. Albo połowa wartości albo cala. Tylko zmiana jak krancowka kliknie, cyknie. Ruszanie joystick nic nie zmienia płynnie w napięciu. Oto właśnie chodzi coś jest uszkodzone i przechodzi całe 24V prawie na wyjście B.

Dodano po 7 [minuty]:

C5 jest ok. Pusty slot.
    Zbliżenie na układ elektroniczny, w którym widoczny jest potencjometr EPVR/316 R10K L1.0 oraz inne komponenty na płytce drukowanej.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi elementami elektronicznymi i oznaczeniami.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi komponentami elektronicznymi, w tym tranzystorami TIP127 i TIP27.

Dodano po 59 [sekundy]:

Obraz przedstawia zbliżenie panelu elektronicznego z kilkoma przewodami podłączonymi do zacisków oznaczonych literami B, X, D, R na płycie.
  • #27 21402504
    jarekgol
    Poziom 40  
    kiuba_k napisał:
    przechodzi całe 24V prawie na wyjście B.

mam nadzieje że mierzysz to pod obciążeniem? Jeśli tak, to prześledź po ścieżkach trasę od B wgłąb płytki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z joystickiem w zwyżce, który nie reaguje na ruchy w przód i tył, mimo że na krańcówkach jest zasilanie 24V. W dyskusji poruszono metody sprawdzania krańcówek za pomocą omomierza oraz multimetru, a także konieczność zbadania sygnałów sterujących z joysticka. Ustalono, że joystick działa na zasadzie potencjometru i krańcówek, ale nie generuje odpowiednich sygnałów do sterownika silnika. Użytkownik zauważył, że na wyjściu B pojawia się zbyt wysokie napięcie, co sugeruje problem z elektroniką. Wskazano na potrzebę przeszukania schematów oraz kontaktu z producentem w celu uzyskania dokumentacji. Wspomniano również o modelach Z-34/22 i Z-34/22N oraz o potencjalnych uszkodzeniach w obwodach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA