logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Dolce Gusto Ginio S Plus nie nagrzewa wody - co sprawdzić?

tylkalg 11 Sty 2025 21:21 933 11
REKLAMA
  • #1 21388613
    tylkalg
    Poziom 3  
    Ekspres Dolce Gusto Ginio S Plus EDG315. B
    Etykieta z oznaczeniami technicznymi na ekspresie do kawy DeLonghi. , nie nagrzewa się.

Mam taki kłopot, kupiłam okazyjnie ekspres Dolce Gusto Ginio S Plus i niestety mam problem, ponieważ nie nagrzewa wody.

To jest ekspres z świecącymi przyciskami i z możliwością zmiany temperatury wody właśnie przyciskiem. Kiedy włączam ekspres, a wciśnięty jest kolor niebieski, czyli zimna woda, wtedy mogę puścić wodę i leci. Jeżeli wcisnę kolor pomarańczowy - woda letnia - przycisk pulsuje, jakby się nagrzewał, lecz nie przestaje migać, ta sama sytuacja jest z wodą gorącą, też miga i nie przestaje, więc nie można uruchomić robienia kawy.

Co mogło się zepsuć? Osoba, która mi go sprzedała, to prawdopodobnie oszust i dałam się nabrać - niestety. Mam za to zdolnego męża i jeżeli macie pomysł, co może być powodem usterki, to proszę o ratunek.

AI: Czy próbowałaś już jakieś kroki naprawcze, aby rozwiązać problem z nagrzewaniem wody? Jeśli tak, to jakie?
    Tak
    AI: Czy ekspres wydaje jakieś nietypowe dźwięki lub pokazuje komunikaty błędów, gdy próbujesz nagrzać wodę?
    Nie

Naklejka z danymi technicznymi ekspresu Dolce Gusto Ginio S Plus model EDG315.B.
    Załączniki:
    • VID_20250104_111431.mp4 (70.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VID_20250104_111431.mp4 (70.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21388655
    StasiuStasiowski
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Jeśli nie grzeje wody to może być uszkodzona grzałka, czujnik temperatury albo coś z elektroniką, wypadałoby rozebrać ekspres i zmierzyć na początek rezystancję grzałki a potem czy dochodzi do niej napięcie. Trzeba być też czujnym i uważać na niebezpieczne napięcie podczas prac na włączonym ekspresie.
  • #3 21388670
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Należałoby sprawdzić pompkę wody, dopływ i grzałkę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21388812
    tylkalg
    Poziom 3  
    Tak, wiem, że należy odkamienić, lecz z powodu braku gorącej wody nie mogę tego zrobić, odkamienianiem zgodnie z instrukcją nie rusza.
  • #6 21388821
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    >>21388812

Probowala juz Pani wejsc w ten tryb ? Dioda powinna wtedy pulsowac , na zalaczonych filmikach widac tylko jak swieci sie swiatlem ciaglym
  • REKLAMA
  • #7 21388972
    tylkalg
    Poziom 3  
    Wrzucę filmik z próby odkamienienia, ale niestety nie udaje się to.

Dodano po 8 [minuty]:

Odkamienianie
  • #8 21388985
    David_Serum
    Poziom 21  
    >>21388972

Na youtubie znalazlem kilka filmow instruktazowych jak przeprowadzic proces odkamieniania. Byc moze podczas swiecenia tej diody, ekpress jest zblokowany aby wymusic przeprowadzenie tego odokamieniania. To chcemy potwierdzic, lub wykluczyc jezeli rzeczywiscie wystepuje usterka z ktoryms z elementow wewnatrz 💁🏻‍♂️.
  • #9 21388990
    tylkalg
    Poziom 3  
    Tak, na pewno jest zblokowany, robiłam też odkamienianie z filmami z YouTube, lecz tam wszędzie dioda czerwona nie miga, tylko świeci światłem stałym i wtedy pyk i się odkamienia.

Dodano po 9 [minuty]:

Dodam jeszcze, że ta dioda pomarańczowa od odkamieniania świeci zawsze ciągłym światłem.
  • #10 21389002
    David_Serum
    Poziom 21  
    >>21388990

Na jednym z filmow ktory ogladalem, widac jak swieci sie dioda, po czym przejscie w tryb odkamieniania sprawia ze ona zaczyna migac. I tak to rowniez powinno wyglad w Pani przypadku. Jezeli tak nie jest, to rzeczywiscie w czyms tkwi blad. Chcialem na poczatku wykluczyc bledne zrozumienie, poniewaz jakis czas temu moja sasiadka miala podobny problem lecz z innym modelem ( takze dolce gusto ale z dotykowym panelem )
  • #11 21389007
    tylkalg
    Poziom 3  
    Rozumiem, ja już siedzę nad nim ponad tydzień, próbowałam już wszystkiego, a w instrukcji też jest napisane, że jeżeli nawet potrzebuje odkamienienia, bo grzałka obrosła kamieniem to może co ja wyżej chłodniejsza kawę robić, a mój nie chce zrobić żadnej, jedynie leci zimna woda kiedy przełączę na zimną.
  • #12 21389035
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Najlepiej zanieść ten sprzęt do serwisu .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Dolce Gusto Ginio S Plus EDG315.B, który nie nagrzewa wody. Po włączeniu ekspresu, przycisk do gorącej wody pulsuje, ale nie przestaje migać, co uniemożliwia przygotowanie kawy. Użytkownik podejrzewa, że urządzenie mogło być uszkodzone przez poprzedniego właściciela. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny usterki, takie jak uszkodzona grzałka, czujnik temperatury, problemy z elektroniką lub pompką wody. Wskazano również na konieczność przeprowadzenia odkamieniania, które może być zablokowane z powodu braku gorącej wody. Użytkownik próbował różnych metod odkamieniania, ale dioda odkamieniania świeci ciągłym światłem, co sugeruje, że proces nie został pomyślnie uruchomiony. Ostatecznie zasugerowano, aby zanieść ekspres do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA