logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po wymianie pasty termoprzewodzącej na Ryzen 5 5600X, co sprawdzić?

Lexuu1 12 Sty 2025 17:32 651 22
  • #1 21389726
    Lexuu1
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć, mam problem z komputerem i liczę na Waszą pomoc.

Dzisiaj postanowiłem wymienić pastę termoprzewodzącą na procesorze. Po złożeniu komputera wentylatory się kręcą, karta graficzna działa (świeci się i wygląda na sprawną), ale monitor nie wyświetla obrazu, a klawiatura i myszka nie reagują (nie świecą się).

Rozebrałem komputer, wszystko dokładnie wyczyściłem i podłączyłem na nowo, ale problem nadal występuje.

Specyfikacja:
    • Karta graficzna: RTX 3050 OC Gigabyte
    • Płyta główna: Aorus B550 Elite V2
    • Procesor: Ryzen 5 5600X
    • Chłodzenie: Ferra 5
    • Zasilacz: Gigabyte 750W
    • RAM: Fury 3200MHz DDR4

Czy ktoś może podpowiedzieć, co mogłem zrobić źle albo jak mogę sprawdzić, co powoduje problem? Z góry dzięki za każdą pomoc!
  • #2 21389742
    karolrkd
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Dopiero co był taki temat (złożył na 100 %, a pomylił złącze jednak)

- Wyjmowałeś procesor? Piny gniazda nie uszkodziłeś?
    - Rozpinałeś złącza? Pomyliłeś się?
    - Jaką pastę zakładałeś, która przewodzi? Mogło się coś zewrzeć?
    - Reset BIOS-u zrobiłeś?
  • #3 21389757
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3327
    Daj zdjęcia?
  • #4 21389806
    Lexuu1
    Poziom 3  
    • Tak, procesor wyjmowałem, ale piny w gnieździe są w idealnym stanie – sprawdziłem bardzo dokładnie.
    • Pasta to Thermal Grizzly, która nie przewodzi prądu, więc zwarcie raczej odpada. Po wymianie pasty komputer był odłączony od zasilania przez co najmniej 15 minut.
    • Reset BIOS-u zrobiłem – wyjąłem baterię CMOS na kilka minut, ale niestety to też nie pomogło.
    • Za pierwszym razem nie rozpinałem złączy, więc raczej niczego nie pomyliłem.
  • #6 21389888
    Lexuu1
    Poziom 3  
    Odpiąłem wszystko tak, jak powiedziałeś.

Wentylatory ruszyły - jeśli to o to chodziło.

Dodano po 3 [minuty]:

Zrobilem reset CMOS za pomoca srubokreta i wyjalem 1 kosc ramu. Zadziałał :)

Komputer odpalił, sprawdzilem obie kosci ramu na slocie A2 i obie dzialaja. Lecz gdy chce wlozyc kosci do slotu A2 i B2 komputer nie odpala i jest to samo co na poczatku
  • #7 21389900
    madmarmot
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    O ile dobrze widzę, płyta główna nie ma dedykowanego wyświetlacza, który pokazywałby błędy oprogramowania układowego. Jeśli masz gdzieś zbędny pc-speaker to podłącz do gniazda F_PANEL (front panel header, instrukcja strona 20), piny 14 (+, przewód czerwony lub strzałka, trójkąt), 20 (-, przewód czarny).

Uruchom komputer, sprawdź czy wydaje niestandardowe sekwencje dźwięków. Przykładowe kody błędów dla BIOSU AMI:
    https://www.computerhope.com/beep.htm#ami
  • #8 21389905
    karolrkd
    Poziom 20  
    Weź lupę i zerknij na slot ram który nie działa + dobrze go wyczyść , może ram prawidłowo się nie zapina .

Włóż kości ram do innych slotów ( nie wiem jak masz w mainboard opisane słoty ale spróbuj ) . Teoretyczne mogło dojść do uszkodzenia slotu .

--- na szybko znalazłem PDF do płyty .. użyj slotów A1 i B1

Schemat płyty głównej z zaznaczonymi slotami DDR4 A1 i B1.
  • #9 21390014
    Lexuu1
    Poziom 3  
    Działa tylko slot A2, reszta (A1, B1, B2) nie działa.

Nie do końca rozumiem, co masz na myśli przez to, że “slot się nie dopina”. Mógłbyś to jakoś rozwinąć? Czy chodzi o to, że kość RAM mogłaby być źle osadzona, czy może coś z samym mechanizmem blokady? Wszystkie sloty dokładnie wyczyściłem i sprawdziłem, a kości RAM wkładałem kilka razy, żeby mieć pewność, że są poprawnie osadzone.
  • #10 21390023
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Lexuu1 napisał:
    Działa tylko slot A2, reszta (A1, B1, B2) nie działa.

Lexuu1 napisał:
    procesor wyjmowałem

Uszkodzona MB lub CPU, kontroler pamięci jest w CPU...
  • #11 21390043
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    A słyszałeś o ESD, były zachowane procedury bezpieczeństwa ?
    Czy komputer był trzymany podczas wymiany pasty na kocu, ręczniku, żeby się nie porysował ?
  • #12 21390058
    karolrkd
    Poziom 20  
    >>21390014

U góry masz odpowiedzi co mogło się i dlaczego zdarzyć .

Co było przyczyną, od błędu instalacji do ( wyładowanie elektro - statyczne ) , zdarza się jak w życiu . Prosta wymiany pasty i ambaras ( nazywam, to złośliwością rzeczy martwych ) .

Pozostaje sprawdzić podzespoły na innej płycie a jak uszkodzona ( naprawa ? ) lub zakup nowej .
  • #13 21390088
    Lexuu1
    Poziom 3  
    Niestety, rozczarowując wasze domysły robiłem to na podłodze (zwykłych panelach).

Jutro będę testował ram z innego komputera na moich slotach, zobaczymy czy podziała.
  • #16 21390169
    Lexuu1
    Poziom 3  
    A może to zimne luty?
  • #19 21391043
    Baskhaal
    Poziom 20  
    Ocena: 182
    Panele, ciepłe skarpety bo przecież zima, suche powietrze (bo znowu - zima) i ESD załatwiło sprzęt, klasyka.
    Od ćwierć wieku pracuję przy produkcji elektroniki wszelkiej maści i traktuję ochronę ESD poważnie, wiem jak niewiele trzeba.
  • #20 21391458
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    A może ścieżki między cpu a gniazdami pamięci popękały od niewłaściwego montażu (za mocny docisk) chłodzenia?
  • #21 21391656
    Lexuu1
    Poziom 3  
    Kiedyś miałem już ten problem, lecz udało mi się go rozwiązać, nie pamiętam jak (kosci dzialaly na slotach A2 i B2)
  • #23 21391885
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 374
    Swego czasu płyty ASROCK miały problem taki, że kiedy wpinało się pamięci bez podparcia płyty, laminat uginał się i nie zawsze pamięci dobrze kontaktowały w slotach. Dlatego dobrą zasadą jest zawsze założenie procesora, chłodzenia i pamięci na biurku, na płaskiej powierzchni, zwracając uwagę aby nie uginać laminatu. i dopiero wtedy "uzbrojona" płyta trafiała do obudowy. Ja stosowałem jako podkładkę cienkie gąbki które często bywały w pudełkach z MB i foliowe worki antystatyczne w które były pakowane płyty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem obrazu po wymianie pasty termoprzewodzącej na procesorze Ryzen 5 5600X. Po złożeniu komputera wentylatory działają, ale monitor nie wyświetla obrazu, a klawiatura i myszka nie reagują. Użytkownik sprawdził piny procesora, zastosował pastę Thermal Grizzly, zresetował BIOS, a także odłączył wszystkie komponenty. Po odłączeniu RAM-u komputer uruchomił się, ale tylko w jednym slocie pamięci (A2). Inne sloty (A1, B1, B2) nie działają. Użytkownicy sugerują sprawdzenie slotów RAM, ewentualne uszkodzenie płyty głównej lub procesora, a także kwestie związane z elektrostatyką (ESD) podczas wymiany pasty. Użytkownik planuje przetestować RAM z innego komputera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA