logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedziałające zasilanie bateryjne czy blokada przed alternatywnym źródłem na gnieździe bateryjnym?

Mich1234 13 Sty 2025 21:13 372 4
  • #1 21391562
    Mich1234
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Czy radioodbiornik pokazujący na wyświetlaczu czy jest zasilany bateriami czy przez ładowarkę może mieć zabezpieczenie blokujące zasilanie poprzez podpięcie do gniazda baterii innego źródła zasilania? Od niedwana jestem w posiadaniu radioodbiornika Panasonic RF-D30BT, który gdy jest zasilany bateryjnie wyświetla na wyświetlaczu symbol baterii, a jak przez wejście na zasilacz to nie

Postanowiłem sprawdzić czy działa zasilanie bateryjne poprzez podpięcie oryginalnego zasilacza do gniazda baterii.
    Plus połączyłem ze środkiem końcówki kabla od zasilacza, a minus z powierzchnią zewnętrzną końcówki kabla od zasilacza. Plus i minus z tej strony gniazda baterii, po której są otwory (na drugim końcu gniazda baterii to jest połączenie plusa baterii z jednego rzędu z minusem baterii z drugiego rzędu).
    Upewniłem się, że drut łączący środek końcówki kabla od zasilacza z plusem gniazda bateryjnego przylega na jednym końcu do metalowego wnętrza końcówki kabla od zasilacza, a drugim do obejmy na końcówkę dodatnią baterii. Również upewniłem się, że drut łączący powierzchnię zewnętrzną kabla od zasilacza ze sprężyną minusa, na jednym końcu przylega do zewnętrznej powierzchni końcówki kabla od zasilacza, a na drugim styka się ze sprężyną minusa.
    Sprawdziłem czy na sprężynę minusa i obejmę końcówki dodatniej płynie prąd z zasilacza poprzez podłączenie transmittera fm do sprężyny minusa tak żeby drut łączący jego minus ze sprężyną radioodbiornika nie dotykał drut łączący sprężynę radioodbiornika z powierzchnią zewnętrzną końcówki kabla od zasilacza, a drut łączący plus transmittera z obejmą końcówki dodatniej w gnieździe na baterie radioodbiornika podłączyłem tak żeby nie dotykał drutu łączącego obejmę końcówki dodatniej ze środkiem końcówki kabla od zasilacza. Prąd z zasilacza zasilił transmitter fm, a więc łączyło. Odłączyłem transmitter fm.
    Mimo, że prąd z zasilacza płynął plus i minus gniazda na baterie to na wyświetlaczu radioodbiornika nic się nie pojawiało, a odbiornik nie reagował na przycisk on/off. Podłączając zasilacz do wejścia na zasilacz odbiornik działa.
    I teraz nie wiem, czy w tym radioodbiorniku nie działa zasilanie bateryjne czy jest jakiś system, który sprawdza poziom naładowania baterii i pojemność baterii i po podłączeniu zasilacza do gniazda na baterie widzi, że coś nieskończenie pojemne są te „baterie” i blokuje zasilanie bateryjne?
  • #2 21391734
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2538
    Popatrzył ja, poczytał ja, zobaczył ja, że radio zasilane może być baterią ogniw alkalicznych w rozmiarze R14. Chcesz to używać w plenerze, to kup akumulatory NiMH w rozmiarze R14 i ładowarkę. Drogo na początku, ale szybko się zwróci przy regularnym użytkowaniu. Ludziom trudno policzyć, że wydając więcej na raz oszczędzą nie wydając częściej drobnych kwot. Wpychanie zasilacza w gniazdo baterii gdy radio ma zasilacz sieciowy, to jakaś dziwna metoda. Chcesz radio zasilać z innej baterii akumulatorów, to kup przetwornicę obniżającą napięcie, albo użyj baterii o odpowiednim napięciu. W takim sprzęcie z mieszanym zasilaniem napięcie może się wahać w dość szerokim zakresie. Najważniejsze by nie było zbyt wysokie.
    Czy radio ma jakąś wyrafinowaną elektronikę nadzorującą baterię? Nie, bo po co? Ogniwa alkaliczne nie wybuchają, nie zapalają się, kończą się cichutko i przy okazji zalewają wnętrze zasilanego urządzenia, jeśli leniwy/zapominalski użytkownik nie wyjmie ich na czas.
    Logika działania wskaźnika - jest napięcie baterii, to wyświetlany jest symbol wskazujący na zasilanie bateryjne.
    Wtyk zasilacza sieciowego prawdopodobnie odcina baterię, więc automatycznie wygaszany jest wskaźnik zasilania bateryjnego.
    Nie działało Tobie, bo źle podłączyłeś zasilacz w miejsce baterii. Ciesz się, że nie uszkodziłeś odbiornika.
    Radio ma gniazdo USB i przykro słuchać i czytać o tej głupocie, że to gniazdo ładowania.... To gniazdo zasilania podające 5V i owe 5 V zazwyczaj służy do zasilania telefonu czy innego badziewia z wbudowanym akumulatorem litowo jonowym bądź baterią akumulatorów litowo jonowych. Można tym zasilać wiatraczek i lampkę i inne wynalazki podłączane do portu USB a jednocześnie nie mające własnej baterii akumulatorów bądź akumulatora, który można naładować. Do tego i tak jest potrzebna ładowarka w typu TP4056, TP5100.
    Podłączaj zapewne 6V do gniazda zasilania z boku, a czy to będzie z zasilacza sieciowego, czy z baterii akumulatorów i przetwornicy, to już nie ma znaczenia. Zobacz jaka jest cena baterii do elektryzatorów. 120 Ah 6 V wystarczy na długie granie, albo i niedługie, jeśli słuchasz głośno i całymi dniami.

Dodano po 21 [minuty]:

Pobór mocy w specyfikacji to 0,6 W w czuwaniu, 7 W w czasie pracy. Przy głośniku 2 W i 10% zniekształceń sporo idzie w ciepło.
    Masz tam baterię 6 V 3 Ah lub 5 Ah (typowe pojemności ogniw R14 i LR14), co daje 6 V * 3 Ah=18 VAh lub 6V*5Ah=30VAh. Z tego czas pracy radyjka przy maksymalnym poborze mocy 7 W wyniesie:
    T1 = 18Wh/7W=2,57 h.
    T2 = 30Wh/7W=4,28 h.

W stanie czuwania będzie dłużej, ale po co to komu? Oszczędne to ono nie jest. Ania R612 była zasilana z baterii ogniw R6/LR6 5x1,5 V a tam jest co najwyżej 2Ah.
    Dla ogniw R20 pojemności są większe, więc czas grania będzie dłuższy. Jak długo to ma grać? 8 godzin, 10, 12? Tydzień po 8 godzin, tydzień po 12 godzin czy jakieś inne okresy? Akumulatory NiMH można ładować zabudowane w urządzeniu, ale wymaga to stosowania układów, które obecnie są drogie. Można zrobić to prosto, żeby nie przeładować akumulatorów, dokładając równolegle do każdego akumulatora 2 diody prostownicze w kierunku przewodzenia. Napięcie na nich nie przekroczy 1,5 V przy 10 godzinnym prądzie ładowania. Diody będą się grzały, czego nie lubią żadne akumulatory, bo to powoduje straty wody z elektrolitu. Ciągłe wyciąganie akumulatorów do ładowania będzie powodowało uszkodzenia pokrywy baterii. Ja bym kombinował z dobrą przetwornicą w miejsce zasilacza sieciowego i akumulatorami NiMH gdyby ktoś tego musiał słuchać w plenerze bez ciągania wózka z baterią zasilającą radio. Kombinatoryka z baterią akumulatorów litowo jonowych z elektronarzędzi - 20 V, 2 Ah daje 40 Wh. To daje 5,71 h działania na początku i mniej po zużyciu się akumulatorów. Tak sobie można kombinować z innymi bateriami i stabilizatorem. XL4015 nie nadaje się do tego, bo potrafi podać pełne napięcie na wyjście. Lepiej użyć inną przetwornicę i koniecznie zabezpieczenie w postaci transila i bezpiecznika.
  • #3 21391805
    Mich1234
    Poziom 7  
    LEDówki napisał:
    Wpychanie zasilacza w gniazdo baterii gdy radio ma zasilacz sieciowy, to jakaś dziwna metoda

Nie chciałem kupować w ciemno baterii LR14 do radia, które nie wiadomo czy nie oddam.
    LEDówki napisał:
    Nie działało Tobie, bo źle podłączyłeś zasilacz w miejsce baterii. Ciesz się, że nie uszkodziłeś odbiornika.
    Dlaczego źle? Do innego radia tak podłączyłem ten zasilacz i grało.
    LEDówki napisał:
    Radio ma gniazdo USB i przykro słuchać i czytać o tej głupocie, że to gniazdo ładowania.... To gniazdo zasilania podające 5V i owe 5 V zazwyczaj służy do zasilania telefonu czy innego badziewia z wbudowanym akumulatorem litowo jonowym bądź baterią akumulatorów litowo jonowych.

Zasilacz do tego radia nie jest na usb. Tam jest oddzielne wejście na zasilacz do czego sam w dalszej części posta doszedłeś.
  • #4 21391990
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2538
    Dalej chcesz podłączyć zasilacz w miejsce baterii? Znajdź końce baterii, czyli styki od których są poprowadzone kable. Popatrz czy nie ma tam jakieś mikrostyku, który pod naciskiem baterii załącza się (zakładam, że taki trik mógł zrobić inżynier, ale to nie jest powszechne). Jeśli jest taki styk, to trzeba zrobić z rurek atrapy ogniw i te rurki będą naciskać mikrostyk. Chyba, że jest tam gdzieś ukryty kontaktron, to wtedy atrapa musi być metalowa albo nawet z magnesem. Jeszcze może być tzw. fotokomórka, wtedy plastikowe atrapy wystarczą. Przy okazji ułatwią podanie zasilania do gniazda baterii.l
  • #5 21392710
    Mich1234
    Poziom 7  
    Kupiłem baterie LR14 i się okazało, że zasilanie bateryjne jednak działa.
REKLAMA