logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z przerwą w zasilaniu po odłączeniu DC - jak to rozwiązać?

c4stus 04 Lip 2023 22:14 414 12
  • #1 20642215
    c4stus
    Poziom 9  
    Chcę mojemu synowi zmodyfikować stoper dla speedcuberów. Jest to urządzenie, które działa na dwa paluszki AAA i można sobie w nim zapisywać czasy ułożeń kostki Rubika. Problem jest taki, że gdy trzeba wyjąć baterie, to wszystkie zapisane czasy giną bezpowrotnie :(

Pomyślałem, żeby zmodyfikować to urządzenie tak, żeby mogło chodzić z baterii i z DC. Wtedy, kiedy będzie trzeba wymienić baterie, wystarczy podłączyć zasilacz, wymienić baterie i odłączyć zasilacz, bez utraty czasów.

Poszperałem po forach i znalazłem połączenie Modułu przełącznika awaryjnego zasilania BTE XH-M350 z zasilaczem i baterią 12V oraz przetwornicą step down jak na poniższym rysunku:

Problem z przerwą w zasilaniu po odłączeniu DC - jak to rozwiązać?

Niestety okazało się, że ten przełącznik nie radzi sobie dobrze, kiedy odłączam DC i zostaje na samej baterii. Prąd zanika na jakieś 1-2 sekundy. Potrzebuję porady jak sobie z tym poradzić? Jest jakiś kondensator, który utrzymałby prąd przez ten czas?

Ps. Jeśli macie inny pomysł jak zrobić hot-swap baterii 3V to śmiało ;)
  • Pomocny post
    #2 20642490
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    c4stus napisał:
    Ps. Jeśli macie inny pomysł jak zrobić hot-swap baterii 3V to śmiało

Po prostu przed wymianą baterii podłącz do styków zasilania zasilacz 3V.
  • #4 20642775
    c4stus
    Poziom 9  
    >>20642490
    A to nie jest tak, ze wtedy w calym obwodzie bedzie suma tego co na bateriach plus 3V z zasilacza i cos sie moze uszkodzic?
  • #6 20643159
    c4stus
    Poziom 9  
    Dzięki, to już mam dwa rozwiązania, super. Jeszcze się podpytam jedną rzecz - jeśli układ działa na dwóch bateriach, co daje w sumie 3V, to czy podłączenie zasilacza 3.3V to jest jakaś wielka różnica i może się coś sfajczyć?
  • Pomocny post
    #8 20644095
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4190
    Rozwiązanie z superkondensatorem: dobrze byłoby wiedzieć, jaki prąd jest potrzebny - wiele układów (np. zegarki) pobierają około 1µA, i jeśli z tym urządzeniem tak jest, i napięcie może jeszcze zmaleć o 0,5V, to przerwa w zasilaniu może potrwać pół miliona sekund, a więc około 6 dni... może wystarczyłby mniejszy superkondensator, np. 0,1F, żeby mieć kilkanaście godzin na wymianę? Oczywiście taki superkondensator wypadałoby wbudować do urządzenia, więc to, by miał małe wymiary, może być istotne.

Nie należy na dłuższy czas podłączać zasilacza 3,3V do zużytych baterii - mogą wyciec.

A może dałoby się to zasilać z akumulatorków Ni-Cd (albo Ni-MH)? Założyć je na stałe i od czasu do czasu ładować w urządzeniu.
  • #9 20644211
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    c4stus napisał:
    to nie jest tak, ze wtedy w calym obwodzie bedzie suma tego co na bateriach plus 3V z zasilacza i cos sie moze uszkodzic?
    Robi się sumę logiczną na diodach schotky 1A.
    Energia jest brana tylko ze źródła o wyższym napięciu.
    Źródła na siebie nie wpływają.
  • #10 20644430
    c4stus
    Poziom 9  
    _jta_ napisał:
    Rozwiązanie z superkondensatorem: dobrze byłoby wiedzieć, jaki prąd jest potrzebny - wiele układów (np. zegarki) pobierają około 1µA

Dzisiaj spróbuje się tego dowiedzieć. Na razie wydaje się to być najlepszy sposób, wystarczy dolutować kondensator i po sprawie.

_jta_ napisał:
    A może dałoby się to zasilać z akumulatorków Ni-Cd (albo Ni-MH)? Założyć je na stałe i od czasu do czasu ładować w urządzeniu.

Myślałem o tym w pierwszym momencie, ale to rozwiązanie wydawało się bardzo skomplikowane. Znasz jakieś gotowe układy, żeby zbudować taki "powerbank"?
  • #11 20645944
    c4stus
    Poziom 9  
    @_jta_ pobór prądu to 3mA. Wiesz moze ile najmniej czasu może taki super kondensator przetrzymać prąd? Probowałem to policzyć ale bezskutecznie :(
  • Pomocny post
    #12 20646030
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4190
    To zależy od tego, o ile może zmaleć napięcie w czasie, gdy zasilanie jest z kondensatora. Dla kondensatora 0,1F przy prądzie 3mA napięcie będzie malało o 30mV/sekundę; dla 1F o 3mV/sekundę (czyli 0,18V/minutę) - chyba wypada użyć 1F...
  • #13 20646181
    c4stus
    Poziom 9  

Mam dwa rozwiązania tego problemu:
    1) Podłączenie zewnętrznego źródła prądu na czas wymiany baterii.
    2) Zamontowanie superkondensatora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modyfikację stopera dla speedcuberów, który zasilany jest dwoma bateriami AAA, aby umożliwić zapis czasów ułożeń kostki Rubika bez ich utraty podczas wymiany baterii. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie zasilacza 3V podczas wymiany baterii oraz zastosowanie superkondensatora 1F/5,5V, który mógłby podtrzymać zasilanie na czas wymiany. Dyskutanci zwracają uwagę na kwestie bezpieczeństwa związane z podłączeniem zasilacza do zużytych baterii oraz na możliwość użycia diod Schottky do zarządzania zasilaniem. Użytkownik rozważa również zastosowanie akumulatorków Ni-Cd lub Ni-MH jako alternatywne źródło zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA