logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować ozonator kwarcowy z zasilaczem komputerowym? - podłączenie kabli

osk1991323 14 Sty 2025 18:42 567 7
REKLAMA
  • #1 21392849
    osk1991323
    Poziom 2  
    Witam. Mam pytanie, otóż od jakiegoś czasu szukam ozonatora, przeglądam Allegro i co się wyświetli po wpisaniu "ozonator kwarcowy". Mam już upatrzony jeden model; wiem, że dane techniczne podane w opisie nie oddają rzeczywistych możliwości urządzeń (są zawyżone). Ale i tak ilość ozonu wystarczy, żeby było, co ma być. Ale zaczął mi świtać w głowie pomysł, by samemu złożyć sobie takie urządzenie. Pomysł jest taki by wykorzystać zasilacz z komputera, on tam watować może, tylko czy coś takiego zadziała? I jeżeli tak, jak to zrobić? To znaczy, które kable podłączyć do generatora ozonu? Proszę wybaczyć, ale nie znam się zbyt na elektryce, wiem, że trzeba uważać i na tyle wiem, jak, co zrobić aby nikomu nie stała się krzywda. Potrzebuję porady i odpowiedzi na pytania.
    AI: Jakiego modelu zasilacza komputerowego planujesz użyć do budowy ozonatora? Czy znasz jego dane techniczne takie jak napięcia wyjściowe i typy złączy?
    Planuje wybrać model do 500 W.
    AI: Czy masz już konkretne elementy do budowy ozonatora kwarcowego? Jeśli tak, jakie są ich dane techniczne?
    Tylko wybrane typy z ogłoszeń.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21392902
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4309
    Nie o ''watowanie'' chodzi, a o odpowiednio wysokie napięcie, by zjonizować powietrze. Zasilacz komputerowy nie wytwarza wysokiego napięcia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21393093
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4309
    osk1991323 napisał:
    Planuję podłączyć dwa generatory

Czyli nie chcesz budować generatorów wbrew temu, co pisałeś wcześniej.
    osk1991323 napisał:
    zaczął mi świtać w głowie pomysł, by samemu złożyć sobie takie urządzenie.
    Zastanawiasz się, jak je zasilić.
    Zasilasz zgodnie z danymi technicznymi generatorów.
    Zasilanie - Prąd przemienny
    Napięcie wejściowe: 220 V.

Nie powinny rozlecieć się od naszych 230 V, ale dla pewności zapytaj sprzedawcę.
  • #5 21393107
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6116
    osk1991323 napisał:
    Planuję podłączyć dwa generatory https://pl.aliexpress.com/item/1005002067852182.html
    To jest gotowe urządzenie. Podłączasz zasilanie sieciowe i to wszystko.
    Wentylator się przyda, bo wzrost temperatury zmniejsza wydajność wytwarzania ozonu.
  • #6 21393139
    osk1991323
    Poziom 2  
    Nie no, generatorów ozonu nie zbuduję, ale chcę podłączyć dwa razem i poskładać takie urządzenie. Chciałem dowiedzieć się, jaki trzeba by zastosować zasilacz, aby to zadziałało. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #7 21393147
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6116
    osk1991323 napisał:
    Chciałem dowiedzieć się jaki trzeba by zastosować zasilacz, aby to zadziałało.
    Kupować przystosowane do zasilania sieciowego. Istnieją wersje na 12 V, ale po co sobie utrudniać?
  • #8 21393227
    osk1991323
    Poziom 2  
    OK. Dziękuję za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat budowy ozonatora kwarcowego z wykorzystaniem zasilacza komputerowego. Zauważa, że zasilacz komputerowy nie generuje wystarczającego napięcia do jonizacji powietrza, co jest kluczowe dla działania ozonatora. W odpowiedziach sugerowane jest, aby zamiast zasilacza komputerowego użyć zasilania sieciowego 220 V, co jest zgodne z wymaganiami technicznymi generatorów ozonu. Użytkownik planuje podłączyć dwa generatory ozonu, które znalazł na Aliexpress, i pyta o odpowiedni zasilacz. Ostatecznie doradzono mu, aby kupił przystosowane do zasilania sieciowego urządzenia, co uprości proces budowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA